Căldură doar pentru bun-platnici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Căldură doar pentru bun-platnici

* CET a anunţat că abia joi sau vineri, cel mai târziu, în funcţie de reluarea furnizării, sistemul de termoficare va ajunge la parametrii optimi * conducerea CET a avertizat că va furniza căldură şi apă caldă doar asociaţiilor care sunt cu plata la zi * în perioada de întrerupere, nivelul încasărilor de la AP nu a cunoscut nicio creştere

Chinul familiilor abonate la "CET", care stau în frig şi nu au apă caldă de câteva zile, este aproape de sfârşit. Dar bucuria nu va fi împărtăşită de toate asociaţiile de proprietari, pentru că "CET"-ul nu va mai da căldură decât AP-urilor care sunt cu plata la zi a energiei termice. În plus, vor primi agent termic şi unităţile de învăţământ şi instituţiile publice care sunt racordate la reţea. Furnizorul de gaz metan a acceptat să reia livrarea combustibilului către operatorul brăilean de termoficare. Momentul repornirii era aşteptat încă de ieri seară de conducerea "CET", însă până la închiderea ediţiei "minunea" nu s-a produs. Cum reîncălzirea agentului termic durează ceva timp, cel mai târziu mâine sistemul de termoficare va fi readus la parametrii de temperatură specifici sezonului rece, promite conducerea "CET".

Dacă vă gândeaţi că zilele acestea administratorii au asaltat casieriile "CET" - ului pentru a plăti din datorii, vă înşelaţi. Aşa cum a explicat conducerea operatorului de termoficare, încasările din ultimele zile s-au încadrat în limita normalului unei luni de noiembrie. Aşadar, "duşul rece" al lipsei căldurii şi apei calde nu i-a trezit la realitate pe datornici. Sau, pur şi simplu, aceştia s-au debranşat, între timp, şi îi interesează puţin spre deloc soarta vecinilor care vor continua să sufere de frig în case. Dar situaţia dramatică în care se zbate acum sistemul de încălzire centralizată aduce în atenţie un aspect delicat: în blocurile unde nu va ajunge agentul termic al "CET", vor percepe sau nu posesorii de centrale de apartament cotă indiviză la energie termică vecinilor care au caloriferele reci? Întrebarea este în mod evident retorică, deoarece este aproape imposibilă această variantă. Totuşi, nu ai cum să nu te duci cu gândul în această zonă de logică, mai ales în lumina celor mai recente discuţii pe tema perceperii unei cote la încălzirea centralizată şi debranşaţilor cărora le trec ţevile comune prin apartamente.

Veste bună pentru abonaţii "CET" care au suferit zilele acestea din cauza întreruperii căldurii şi apei calde: problema a fost rezolvată şi se reia furnizarea agentului termic. Într-un final, după lungi discuţii şi negocieri, "Alpha Metal" Bucureşti, furnizorul de gaz metan al "CET" SA Brăila, a acceptat să deschidă din nou vana către operatorul local de termoficare. "Noi aşteptăm ca în această seară să se reia furnizarea gazului către CAF (cazane pentru apă fierbinte - n.r.) şi centralele de cvartal, dacă nu, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri. Dar va fi nevoie de ceva timp pentru a reporni sistemul şi să aducem la temperatura optimă agentul termic. Totuşi, vreau să subliniez faptul că vor primi agent termic numai asociaţiile de proprietari care sunt cu plata la zi a facturilor către noi. În plus, vor primi şi unităţile de învăţământ, şi instituţiile publice care au stins datoria către noi", ne-a declarat Ionel Pătraşcu, directorul general al SC "CET", adăugând că, deocamdată, nu are pregătită încă o statistică privind numărul de asociaţii care vor primi zilele următoare energie termică. Oricum, numărul lor este de ordinul zecilor, cunoscut fiind faptul că în ultimii ani s-a înregistrat un fenomen de debranşare în masă. Întrebat dacă în perioada de pauză în furnizarea căldurii şi apei calde s-a înregistrat o creştere a încasărilor, Pătraşcu a precizat că nivelul acestora s-a încadrat în limitele unei luni normale de noiembrie.

Colapsul era iminent!

Cum au reacţionat organizaţiile profesionale în domeniul asociaţiilor de proprietari la aflarea veştii? Marian Covache, preşedintele organizaţiei locale a Federaţiei "Uniunea Asociaţiilor de Proprietari" şi membru în Colegiul Director al Ligii "Habitat", a punctat că, în opinia sa, era inevitabilă blocarea sistemului. "Cu siguranţă vă aduceţi aminte de contextul în care a fost stabilit că «CET» va asigura agentul termic în Brăila: era după ce «Termoelectrica», prin Centrala de la Chiscani, s-a retras din sistem. Numai că această situaţie de provizorat de pe vremea fostului primar Anton Lungu s-a prelungit nepermis de mult, fără să se facă mare lucru pentru a aplica o soluţie definitivă. În mod clar, «CET» este supradimensionat pentru nevoile de consum ale oraşului. De aceea era inevitabilă intrarea în colaps. Dar eu găsesc vinovaţi, în afară de primarii din ultimele 3 mandate, şi administrarea defectuoasă a «CET», precum şi proprietarii de apartamente care nu şi-au plătit la vreme întreţinerea, ba chiar şi administratorii care, deşi au avut încasări, nu s-au dus să plătească şi factura la energie termică. Este de semnalat aici următorul aspect: sunt arhicunoscute cazurile de delapidări şi fraude de miliarde de lei vechi la nivelul asociaţiilor de proprietari, fără ca departamentul specializat din cadrul Primăriei, care se ocupă de AP, să facă ceva. Ba, mai mult, administratori cu dosare pe rol sunt în continuare păstraţi la asociaţii, ceea ce e o aberaţie. Revenind, nu înţeleg de ce în atâţia ani niciun parlamentar sau consilierii municipali ori cei judeţeni nu s-au arătat cu adevărat interesaţi de problema termoficării şi implementarea unei soluţii reale, nu fanteziste, cum tot s-au vehiculat, pentru a rezolva lucrurile în acest sector. Toată lumea a lăsat lucrurile să meargă de la sine, iar acum se vede rezultatul", a spus sursa citată.

O idee monstruoasă

La rândul său, Ionel Istodor, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Administratorilor de Imobil (AJAI) Brăila, a susţinut aceleaşi idei, completând cu un interesant exerciţiu de logică. "La momentul în care s-a pus în discuţie varianta cu facturarea pe apartament, direct de către «CET», a consumului de energie termică, am ridicat o problemă importantă: repartizarea unei cote din factura de încălzire către apartamentele debranşate. După logica de atunci a «CET» şi a autorităţilor locale, era normal să plătească şi cei care au centrale de apartament o parte din factura la energie termică. Dar vă supun atenţiei următoarea situaţie, plauzibilă de altfel în contextul în care căldură vor primi doar asociaţiile fără datorii: avem o asociaţie unde există 3 - 4 apartamente abonate la «CET», iar restul debranşaţi şi cu centrale. După logica de mai devreme nu ar fi «normal» ca, acum, cei cu centrale să le ceară vecinilor de la «CET» care, în mod clar nu au căldură, să plătească o cotă din consumul de gaz metan utilizat pentru prepararea agentului termic prin centrala de apartament? Pare ilar, dar e o deducţie logică corectă. În mod cert, nu cred că o să se întâmple astfel de cazuri! Am adus în discuţie cazul doar pentru a atrage atenţia încă o dată asupra monstruozităţii ideii promovate cu atâta sârg de autorităţi privind obligativitatea de a contribui la plata facturii la CET", a spus Istodor.

Scurt remember

Întreruperea furnizării apei calde, dar şi a căldurii în sistem centralizat de termoficare a avut loc chiar de Ziua Naţională a României. Cauza a fost acumularea de datorii în cuantum de 100 miliarde de lei vechi la plata facturilor de gaz metan de către operatorul local de termoficare SC "CET" SA Brăila. Problema este însă mult mai complicată, deoarece aceste datorii s-au acumulat din cauză că "CET", la rându-i, nu a încasat de la Asociaţiile de Proprietari contravaloarea facturilor la energie termică. Aşa cum puncta chiar directorul general al "CET", sunt asociaţii care nu au stins nici acum datorii vechi încă din iarna 2009 - 2010. Acest mecanism a condus în timp la acumularea de pierderi, operatorul de termoficare raportând în 2010 o pierdere de 14 milioane de lei. A contribuit la agravarea situaţiei şi numărul tot mai mare, de la an la an, de abonaţi care s-au debranşat de la reţea. Astfel s-a ajuns în situaţia în care doar 12.000 de apartamente să mai rămână racordate la sistem, adică mai puţin de un sfert din numărul total de apartamente din oraş.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro