Doar 160 de asociaţii de proprietari din oraş vor primi astăzi căldură şi apă caldă de la "CET". Acestora li se adaugă cele câteva zeci de unităţi de învăţământ şi instituţii publice arondate sistemului centralizat de termoficare. Ca termen de comparaţie, la nivelul oraşului funcţionează în total circa 900 de asociaţii de proprietari. De ieri, în jurul orei 12.00, operatorul de termoficare a repornit focul în centrale, dar abia azi dimineaţă a reuşit să aducă agentul termic la temperatura optimă corelată cu vremea de afară. "Este necesară o perioadă de mai bine de 12 ore de la repornirea focului în centrale pentru a aduce la temperatura optimă agentul trmic din reţea. De aceea abia de mâine dimineaţă (astăzi - n.r.) vom putea furniza căldură şi apă caldă. În primă fază vor primi căldură instituţiile publice şi unităţile de învăţământ. După aceea, vor fi făcute manevrele pentru ca doar asociaţiile cu plata la zi să mai primească agent termic în sistem centralizat. Din evidenţele noastre este vorba de 160 de AP-uri care urmează să reprimească de mâine (astăzi - n.r.) căldură ", ne-a declarat Ionel Pătraşcu, directorul general al SC "CET" SA Brăila.
Reamintim că astăzi se împlineşte o săptămână de când operatorului de termoficare i s-a oprit gazul din cauza datoriilor imense, undeva la circa 100 miliarde de lei vechi inclusiv factura lunii noiembrie. În lipsa combustibilului, compania de utilităţi a oprit furnizarea agentului termic în reţeaua de termoficare însemnând blocuri, agenţi economici şi instituţii publice, inclusiv unităţi de învăţământ. La începutul acestei săptămâni, o delegaţie din partea CET şi a Primăriei Brăila a fost la Bucureşti, la sediul furnizorului de gaz "Alpha Metal" pentru a-l îndupleca să repornească gazul după ce fuseseră efectuate viramente de circa 20 miliarde de lei în contul datoriei.
Potrivit Registrului Comerţului, "Alpha Metal" are sediul în Bucureşti şi aparţine omului de afaceri Jacob Fonea, care deţine 99,85% din acţiunile companiei. Fonea a fost prezent până în 2008 în TOP cei mai bogaţi 300 de români realizat de cei de la revista "Capital", cu o avere de circa 10 milioane de dolari la vremea respectivă. El şi-a dezvoltat business-ul la Brăila în 2006, când şi-a deschis pe platforma centralei termice de la kilometrul 10 propria staţie de distribuţie în cadrul unei investiţii proprii de circa 1,5 milioane de euro. A devenit apoi furnizorul de gaz metan al CET-ului, după ce acesta din urmă a renunţat la relaţia contractuală pe care o avea cu Distrigaz, unitate la care înregistra, de altfel, o datorie istorică imensă.