Călătorie în timp prin parcul Monument | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Festivalul de Reconstituiri Istorice „Vladislav I”

Călătorie în timp prin parcul Monument

* vreme de trei zile, de-a lungul aleii principale a parcului, brăilenii au putut asista la demonstrații care mai de care mai interesante, din diferite epoci istorice, de la daci și romani și cavaleri teutoni, până la cele mai recente bătălii din războaiele secolului XX * festivalul a început cu spectaculoase parade la care au luat parte sute de războinici cu arme, drapele și fanfare au defilat * aceștia au defilat vineri și sâmbătă seară, pe Șos. Vizirului, respectiv pe Calea Călărașilor * nu au lipsit dansatoarele zeului Bacchus, de la Alba Iulia, romanii, dacii și barbarii care s-au confruntat în Parcul Monument * prizonierii au fost crucificați, într-o inedită reconstituire * pe parcursul celor trei zile de festival, au fost organizate spectacole pirotehnice și concerte * amatorii de senzații tari au putut participa la „decapitări”, în calitate de „victime” * frații noștri de la Chișinău, prezenți la Parada Războinicilor, au purtat uniforme sovietice originale

 

Sute de războinici și mult mai mulți brăileni de toate vârstele au fost prezenți, sâmbătă seara, în Parcul Monument, la cea de-a doua ediție a Festivalului de Reconstituiri Istorice „Vladislav I”, organizat de Primăria Municipiului Brăila, în colaborare cu Consiliul Județean, Biblioteca publică, Muzeul Brăilei, Forumul Tinerilor și Teatrul „Maria Filotti”. Numai de la Forum au fost peste 200 de tineri îmbrăcați în costume de epocă, la mult așteptata Paradă a Războinicilor.

Evenimentul care a concentrat 2000 de ani de istorie românească în doar trei zile de festival, organizat „ca la carte” de autorități, a debutat, vineri seară, cu Parada Războinicilor, pe Șos. Vizirului, de la sediul IMB până în Bariera Călărașilor, iar mai apoi până în Parcul Monument. O paradă la fel de spectaculoasă a fost și sâmbătă seară, de această dată pe Calea Călărașilor, din Piața Independenței până în Parcul Monument. Din convoiul celor cu spade și scuturi, plecat, la 18.00, de la Palatul Administrativ, nu au lipsit legionarii romani de la „Castrum Novis” (Sibiu) cu Legiunea a III-a Gallica, cei de la „Terra Apulum” (Alba Iulia), cu Legiunea I Adivtrix și cei de la „Tomis”, cu Legiunea a XI-a Claudia, precum și „Geto-Dacii din Moldova” și „Vulturii de la Călata”. Barbarii, oștenii moldoveni, spahiii și ienicerii, cavalerii teutoni și domnițele grațioase au pășit alături de fanarioți și de soldați din cele două Războaie Mondiale. O impresie deosebită au făcut-o jandarmii călări, în uniforme de paradă. Foarte bine îngrijiți, cu o alură impunătoare, caii Jandarmeriei București au fost priviți cu admirație de toți cei care au avut ocazia să-i vadă de aproape.

Sosite tocmai din Apulum (Alba Iulia), bacantele zeului Bacchus, îmbrăcate în roșu și aruncând împrejur zâmbete și petale de trandafir, le-au încântat privirile celor de la festival. Tot ele au dansat pentru romanii victorioși, în Monument, după ce barbarii capturați au fost executați prin crucificare.

„Noi reconstituim dansuri de inspirație antică, atât romană, cât și dacică. Suntem aici, la festival, alături de colegii de la Sibiu, de la „Castrum Novis”, și de la Alba Iulia, de la „Terra Apulum”. Totodată, am făcut spectacol alături de „Geto-Dacii din Moldova” și „Vulturii de la Călata”. Suntem pentru prima oară la Brăila, unde am reprezentat bacantele (preotese-dansatoare - n.r.) din alaiul zeului Bacchus, zeul petrecerilor, al distracției, și asta este cel mai potrivit pentru un festival. Astă seară am avut și un dans al victoriei pentru izbânda romanilor asupra dacilor, marcomanilor și triburilor sarmate”, ne-a declarat, sâmbătă seară, Octavia Oprea, coordonatoarea trupei de dansuri de inspirație antică, din Alba Iulia.

Seara de pomină a inclus, pe lângă luptele de la Poarta Antică (urmate de execuția barbarilor capturați), spectacole pirotehnice susținute de „Un concept Luna” (Suceava) și trupa „Sirius”, din Bistrița. Au mai evoluat „Kalofonis” (concert de muzică medievală), Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei, Anemona Rotaru și ADDA & Band. Cei mici s-au bucurat de compania cailor de la Jandarmerie și au exersat, vrăjiți, trasul la țintă cu arcul. Alții, mai curajoși, au încercat senzații tari la „ghilotină” ori au au asistat la „decapitări” simulate, la care se putea participa în calitate de... „victimă”.

Cei fascinați de istorie au avut ocazia să stea alături de soldați ai armatei române din Primul Război Mondial, cu uniformele purtate la acea vreme, dar să și observe o parte din armamentul folosit în cumplitele lupte.

N-a lipsit nici perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, un cort de campanie găzduind câțiva soldați și ofițeri ai armatei germane, îmbrăcați în diferite costume de camuflaj și echipați, gata de luptă. Curioșii au putut vedea dar și atinge armamentul folosit de aceștia, o parte fiind armament original, datând din anii cumplitului conflict, cum ar fi arma de asalt Sturmgewehr 44 cât și celebra mitralieră MG 42.

Interesant este faptul că, între uniformele, decorațiile și armele folosite la festival, au fost și unele originale, datând din Primul și Al Doilea Război Mondial. Frații noștri de la Chișinău, de exemplu, prezenți la Parada Războinicilor, au purtat uniforme sovietice originale, fabricate în anii 1941 - 1942, păstrate în vechile depozite rămase în Moldova după destrămarea URSS.

Festivalul, ajuns la a doua ediție, a continuat și duminică, în Parcul Monument, cu întreceri ale gladiatorilor, lupte din perioada bizantină, dansuri medievale, reconstituiri ale luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial și alte asemenea momente care au transpus privitorii în alte epoci, mai mult sau mai puțin îndepărtate de zilele noastre, manifestările fiind programate până seara târziu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro