Cei patru tineri cu vârste între 18 şi 30 de ani din Tătaru - care au reuşit, miercuri, să-şi pună în cap toată suflarea de pe Facebook plus opinia publică telespectatoare, după ce s-au filmat în timp ce tăiau cu toporul coada unui câine, din bătătura unuia dintre ei, sunt cercetaţi penal în stare de libertate pentru cruzime împotriva animalelor. Doi dintre ei, stăpânul Daniel Dima şi autorul direct al mutilării, Adrian Bunea, au fost şi amendaţi cu câte 1.500 de lei de inspectorii Direcţiei Sanitare - Veterinare.
În cercetări sunt şi ceilalţi doi coautori: tânărul de 18 ani care a ţinut câinele pe trunchiul de tăiat lemne şi operatorul de imagine "de ocazie", un bărbat de 26 de ani, care a filmat cu ochi analitic, cel mai probabil cu un telefon mobil, atât operaţiunea de mutilare a animalului, cât şi feţele autorilor şi reacţia de după a câinelui, în speţă fuga lui disperată spre o ascunzătoare din curte.
Cum legea prevede în asemenea cazuri pedepse cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă, în această fază penală, anchetatorii n-au propus reţinerea indivizilor, alte măsuri preventive fiind doar la îndemâna procurorului, respectiv a judecătorului de caz. Reacţia publică la fapta celor patru constituie tot o probă care poate duce la un supliment de pedeapsă, însă tot magistraţii au atributul de a o invoca sau nu în timpul procesului ce va urma.
Cert este că brăilenii au reuşit să revoluţioneze fenomenul petiţionar de pe Facebook, câteva mii de români susţinând pedepsirea drastică a lor, lansată de asociaţiile pentru protecţia animalelor. Mai mult, fapta celor patru a creat un precedent judiciar la Brăila: postările descărcate de pe Facebook, considerat spaţiu public, filmuleţul şi pozele a trei dintre autori, sunt luate drept probe pentru inculparea lor.
Căţeluşa fără nume, îngrijită într-o clinică din Bucureşti
Câinele mutilat de concetăţenii noştri este femelă, are numai şase luni şi n-are nume. "Dar va avea unul, vom vedea dacă sunt persoane doritoare să o adopte şi sigur îi vor da un nume. Cert, nu se mai întoarce la Tătaru. După ce va fi tratată, căţeluşa va fi adusă în padoc şi de acolo, dacă va fi cineva doritor, o vom da spre adopţie", ne-a declarat Lina Şerbu, administrator "Dog Rescue".
Miercuri, imediat după aflarea incidentului, reprezentanţii "Dog Rescue" s-au deplasat la Dudeşti şi după ce s-au asigurat că patrupedul a primit îngrijirile medicale primare, l-au luat în grijă.
Ieri, căţeluşa era deja la Bucureşti, la Clinica "Dog Rescue", unde a fost vaccinată şi a primit medicaţie de specialitate, sub atenta supraveghere a unui medic veterinar cunoscut în domeniu, Rudolf Hofmann.
"Căţeluşa a primit analgezice pentru dureri, se vedea că o doare, o ţineam în braţe şi nu suporta să fie atinsă, dar şi antibiotic, să nu se infecteze şi antiinflamatorii. De asemenea, i s-au administrat vaccinurile necesare, fiind un pui de numai şase luni, în ciuda mărimii sale", a adăugat Lina Şerbu.
Administratorul "Dog Rescue" nu ştia să ne spună dacă patrupedului i s-a secţionat coada între vertebre, dar nu excludea varianta ca lama toporului să fi secţionat o vertebră, fapt care, potrivit medicului veterinar Marian Căpăţînă, face ca "animalul să aibă dureri toată viaţa sau să se îmbolnăvească de o boală a oaselor, secţiunea fiind pe corp vertebral". Vom reveni.