Încă din cea de-a 22-a săptămână de viaţă în burta mamei, fătul are toţi foliculii de păr formaţi. Acest lucru înseamnă, în cifre, 5 milioane de foliculi, dintre care cam 1 milion sunt în scalp. Densitatea părului scade pe măsură ce înaintăm în vârstă pentru că scalpul nostru se întinde.
Viaţa unui fir de păr
Spre deosebire de animale, al căror păr cade sau se regenerează ciclic sau sezonier, oamenii pot avea oricând un număr oarecare de fire de păr aflate într-una dintre cele trei faze: anagenă, catagenă şi telogenă. În faza anagenă, care este o fază activă, celulele de la rădăcina părului se divid rapid. Astfel, se formează un nou fir de păr care îl împinge de la rădăcină pe cel vechi, determinându-l să cadă. În această fază, părul creşte cu aproximativ 1 cm pe lună. Există oameni care nu prea îşi pot lăsa părul lung, pentru că au o fază anagenă mai scurtă. Părul capului stă în faza activă între 2 şi 6 ani.
Faza catagenă, care este o perioadă intermediară, în care părul se opreşte din creştere, durează 2-3 săptămâni. În această fază se află cam 3% din părul nostru tot timpul. Ultima fază, cea telogenă, durează aproximativ 100 de zile, timp în care foliculul de păr se odihneşte. Între 25 şi 100 de fire de păr aflate în faza telogenă ne cad în fiecare zi.
Când ne cade însă mai mult păr decât de obicei, la baza acestui fenomen poate fi stresul, o deficienţă de vitamine şi minerale, anumite medicamente, o afecţiune, sarcina sau menopauza.
Principalele cauze ale căderii părului
Atunci când suntem supuse unui eveniment major stresant, unei traume, unei operaţii sau unei infecţii severe, părul poate trece rapid din faza activă în faza catagenă. Astfel că, după 6 săptămâni până la 3 luni de la evenimentul stresant, părul poate începe să cadă mai tare. Această problemă poate trece de la sine dacă stresul dispare din viaţa noastră.
O altă posibilă explicaţie ar putea fi alopecia areata, atunci când sistemul imunitar al unei persoane începe să atace foliculul, aceasta fiind o reacţie inflamatorie exagerată. Majoritatea persoanelor însă îşi refac părul în întregime în aproximativ 2 ani. Alopecia de tracţiune, pe de altă parte, este cauzată de o traumă locală, cum ar fi prinderea prea strânsă a părului sau extensiile. Dacă este depistată la timp cauza, părul îşi poate opri căderea şi se poate reface rapid.
Cum poate fi prevenit
Putem preveni căderea părului sau îi putem stimula regenerarea printr-o dietă adecvată, pentru că părul depinde foarte mult de nutrienţii din organism. Este important să mâncăm suficiente proteine într-o zi, ceea ce înseamnă în jur de 3 porţii de carne a câte 90 grame fiecare sau 4-5 porţii de fasole şi lactate. De asemenea, trebuie să includem în dieta noastră seminţe, nuci, ouă şi peşte, care sunt bogate în Omega-3. Bineînţeles, fructele şi legumele sunt şi ele foarte importante.
Suplimentele care conţin fier, zinc şi biotină sunt indicate în perioadele de cădere a părului. Uleiul de lavandă, combinat cu ulei de rozmarin, cedru sau cimbru, este, de asemenea, eficient împotriva căderii părului. (www.tonica.ro)