• consilierul judeţean PNL, omul de afaceri Florin Cîrligea, a criticat Guvernarea PSD plecând de la ideea că nu vine cu nicio măsură care să sprijine societăţile comerciale, cele care întreţin bugetele de stat prin taxe şi impozite • acesta a afirmat că nu este normal să se mărească salariul minim pe economie fără niciun fel de fundament economic şi fără stimularea producţiei, mergând strict pe economia de consum • liberalul a comparat anul 2018 cu 2007, arătându-se extrem de temător în privinţa unei viitoare crize economice, pe fondul măsurilor haotice adoptate de social-democraţi
Liberalul Florin Cîrligea a comentat, recent, că prin legea salarizării unitare şi “revoluţia fiscală” PSD-iştii au făcut primii paşi către o posibilă criză financiară. Consilierul judeţean a precizat că nu are nimic împotriva creşterii salariului minim pe economie, însă nu fără fundament, fără măsuri compensatorii pentru societăţile comerciale sau un plan concret de sprijinire a zonei de producţie. Acesta a afirmat că nu doar salariile mari şi consumul sunt importante pentru ca o economie să funcţioneze, ci în primul rând producţia.
“Aţi văzut. «S-au mărit salariile!» 20%, din care am mutat CAS-urile. Mai clar de atât, despre ce vorbim?! Şi au pus în plus totuşi la impozite taxa aceea de solidaritate. Că iar trecem la impozite: au mărit cu 2,25% la patroni şi în mediul de afaceri taxa pe muncă. Aşa... scurt. Fără prea multe comentarii. Pentru că în viziunea PSD-ului vinovaţi de tot ce se întâmplă în ţara asta sunt cei care plătesc taxe şi impozite: multinaţionalele, societăţile cu capital privat, mai nou Banca Naţională. Toată lumea este vinovată de haosul actual. Acum vrem să «aruncăm mâţa» în curtea Băncii Naţionale, că «Vezi, Doamne!»... «inflaţia». Nu! Inflaţia se datorează măririi nejustificate a salariilor şi a salariului minim pe economie. De aici este!”, a declarat Cîrligea, cu precizarea că măririle de salarii nefundamentate, pot avea tot felul de consecinţe, inclusiv creşteri masive de preţuri.
“Automat intervine costul de producţie. Fiecare îşi pune adaos. Celui care face pâine, de exemplu, dacă i-ai mărit cu 40% salariile în doi ani, el ce poate să facă? De unde să susţină? I-ai mărit şi energia cu 20%, normal că introduce în preţ! În România, nu poţi să trăieşti decent cu salariul minim pe economie, este adevărat. (...) Dar pot să spun că cei care au 1.000 euro în occident o duc la fel de prost ca oamenii care au 1.000 lei la noi. Dacă nu chiar mai prost. Cei care spun că dacă au o sumă de 1.000 euro o duc bine în occident, mint. Am fost plecat chiar acum două săptămâni afară, am stat de vorbă cu români care luau nişte salarii de mizerie şi i-am întrebat de ce nu se întorc. Au spus că le este ruşine. Pe cuvântul meu! Problemele sunt aceleaşi”, a mai adăugat Cîrligea.
«Mărirea salariului minim pe economie nu a adus nimic în plus cetăţeanului»
Florin Cîrligea a continuat ideea, precizând că din punctul său de vedere PSD-iştii se concentrează pe sectorul bugetar şi uită complet de cel privat, care produce şi alimentează economia României. Acesta a afirmat că dacă nu se vor mai putea achita salariile “umflate” ale bugetarilor, cel puţin în Municipiul Brăila va urma o perioadă de haos general. Cîrligea a subliniat că este nevoie înainte de toate de atragerea de investitori care să producă şi să dea salarii mari, pentru ca abia apoi, treptat, Brăila să se poată ridica din punct de vedere economic.
“Mărirea salariului minim pe economie nu a adus nimic în plus cetăţeanului. Asta e problema! Pentru că omul o duce la fel de prost astăzi cu 1.900 lei, cum o ducea cu 1.200 lei brut acum 5 ani. Aici este marea problemă. Nu se vede nimic. Singura chestie este că s-au dus mai multe impozite către stat din care s-au mărit salariile unora, în loc să se ducă în investiţii! Că de acolo se pot mări apoi salariile. Această mărire numai pe consum, într-o zi ne va duce într-o mare prăpastie! Bat în lemn, dar eu vă spun suntem în anul 2018 şi este echivalentul lui 2007. Nu doresc să fie aşa ceva, dar suntem cam în anul 2007 înainte de criză, la ora actuală. Avem aceeaşi veselie, aceeaşi exuberanţă, aceleaşi măriri de salarii fără acoperire, toată lumea face credite unul mai mare decât altul, ba cu buletinul, acum e şi cu adeverinţă fără venit. Toate bune şi frumoase! «Doamne Fereşte!» să nu se mai poată plăti aceste salarii. Pentru că de la salariile bugetarilor vine totul în jos”, a conchis liberalul.