Câteva spaţii gri şi triste, invadate de culori şi imaginaţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Câteva spaţii gri şi triste, invadate de culori şi imaginaţie

Facultatea de Urbanism, în parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) şi cu sprijnul Primăriei Brăila, au organizat, în perioada 26-29 mai două evenimente dedicate locuitorilor Brăilei, ca parte a proiectului "Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)"
Evenimentul intitulat "Brăila ACT&REACT" s-a conturat ca o acţiune inedită dedicată tuturor brăilenilor, cuprinzând ateliere de lucru, activităţi artistice şi proiecţii în aer liber.
Acţiunile au fost realizate cu implicarea elevilor Liceului de Artă "Hariclea Darclee" şi ai Şcolii Populare de Artă "Vespasian Lungu".
Evenimentele au avut ca scop reactivarea acestor locuri neglijate ale oraşului, prin intermediul unor "gesturi" culturale şi artistice, stimulând creativitatea tinerilor şi a spiritului comunitar local şi a iniţiativei civice, în sensul recuperării şi utilizării creative a spaţiului public urban.

Explozie de culoare la fosta fabrică de bere Muller

Aici, studenţii au fabricat şi expus mici elemente de mobilier urban, instalaţii de iluminat din materiale reciclabile. Tot acolo, s-a pictat pe peretele fabricii un street-art graffiti, o lucrare care poartă semnatura artistului Lucian Milea şi care poate fi, încă, admirată de pe strada General Ghe. Avramescu. Cei mai talentaţi elevi ai celor două şcoli brăilene au dansat, au cântat şi au interpretat o piesă de teatru, într-un spaţiu amenajat chiar de ei.
Timp de două zile - 26 şi 27 mai - s-au realizat elementele de mobilier şi instalaţiile din materiale reciclate, iar în cea de-a treia zi -28 mai - spaţiul a fost deschis către publicul larg, care s-a arătat încântat şi a participat într-un număr impresionant.

Staţia "Albina" e acum un loc vesel

Cel de-al doilea eveniment urban, pe cât de diferit, pe atât de inedit şi în egală masură apreciat de către locuitori, a fost organizat în cadrul staţiei de tramvai "Albina", de pe strada Grigore Alexandrescu - zona Milcov. Plecând de la observaţia că această linie de tramvai desparte o zonă de case de una de blocuri, studenţii şi-au imaginat un mod de comunicare între cele două spaţii de locuit, prin chiar intermediul liniei separatoare. Acţiunea "Albina Link" a vizat realizarea unei instalaţii verzi, cu ajutorul plantelor şi al materialelor reciclate. Simpli trecători, locuitori ai zonei, tineri şi copii au dat o mână de ajutor la organizarea şi revitalizarea staţiei de tramvai.
Proiectul "B-LAB" face parte din programul "Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural European" şi abordează într-o manieră interdisciplinară probleme foarte actuale ale oraşelor contemporane europene - declinul demografic, stagnarea sau descreşterea economică, periferizarea şi abandonul locurilor, ignorarea şi pierderea resurselor locale de dezvoltare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro