Câte arme nucleare există în lume și ce țări le dețin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Câte arme nucleare există în lume și ce țări le dețin

Cursa înarmării nucleare este departe de a fi intrat în declin, deși unele statele se angajaseră după 1990 să distrugă parte din arsenal. Dimpotrivă, dezvoltarea acestui tip de arme pare să conteze din ce în ce mai mult, mai ales după ce Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală care poate transporta focoase nucleare, scrie The Telegraph.

 

Această ultimă mișcare a nord-coreenilor îngrijorează comunitatea internațională. Iar noua administrație americană nu a rămas datoare - și-a înăsprit retorica împotriva acestora. Secretarul american al Apărării a avertizat Coreea de Nord că SUA „ar putea lansa un atac” dacă situația escaladează.

În decembrie 2016, Vladimir Putin a impus șefilor apărării întărirea capacității nucleare, care trebuie să fie un obiectiv-cheie al țării. Donald Trump a răspuns imediat pe Twitter spunând că și SUA își vor extinde în ritm alert capabilitățile nucleare.

Iar aceste vești venite de la principalele puteri nucleare din lume nu sunt îmbucurătoare. Deja în arsenalul mondial există bombe atomice care însumează o putere de milioane de kilotone.

Pe lângă acestea, mai există 15.000 de focoase nucleare gata de a fi montate pe rachete intercontinentale, majoritatea aparținând Statelor Unite și Rusiei.

Ce țări dețin arme nucleare

Oficial, în lume există cinci state care dețin arme nucleare: China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite. Acestea sunt recunoscute ca posedând arsenal nuclear prin „Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”.

Există însă, neoficial, alte patru țări care dețin astfel de arme: Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord. Aceste țări nu au semnat tratatul și, conform unor surse militare, împreună ar dispune de aproximativ 340 de arme nucleare.

De departe, Rusia și SUA conduc acest clasament nedorit. În prezent, cele două state dețin împreună 88% din arsenalul nuclear mondial, însumând o putere de 6.600 de megatone.

Ce distrugeri pot provoca aceste arme

În cazul unui atac nuclear, se estimează că o singură bombă B-83 deținută de SUA ar ucide în primele 24 de ore 1,4 milioane de oameni, alte 3,7 fiind grav rănite.

Cea mai puternică bombă atomică este deținută de Rusia. Dacă aceasta ar fi lansată peste New York, ar fi omorâți 7,6 milioane de oameni și 3,7 milioane ar fi răniți. Alte milioane ar avea de suferit grav pe o distanță de până la aproape zece kilometri în jurul deflagrației.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro