Mergi la conţinutul principal
Noile taxe de salubrizare în Municipiul Brăila, în 2024

Cât plătim pentru gunoi

• consilierii municipali au aprobat în cadrul celei de-a doua ședințe ordinare a CLM Brăila din luna decembrie 2023 taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici, dar și pentru firme • începând cu 1 ianuarie populația va plăti 19 lei/persoană/lună, în timp ce persoanele juridice câte 267 lei/mc • consilierii PNL Brăila au criticat faptul că tarifele ar fi fost stabilite ”după ureche” și nu în funcție de situația reală din teren privind cantitățile de deșeuri colectate • pentru persoane fizice vorbim de o creștere cu 2lei/persoană/lună •tot cu această ocazie a fost aprobat și un proiect privind tarifele solicitate de operator pentru activitățile de măturat, spălat, stropit și întreținerea căilor publice din Municipiul Brăila

 

Consilieri municipali au aprobat taxa de salubrizare datorată de beneficiarii acestui serviciu din Municipiul Brăila pentru anul 2024. Mai precis de utilizatorii casnici (persoane fizice) precum și utilizatorii non-casnici (persoanele juridice). Iată cum se prezintă noile tarife începând cu 1 ianuarie a acestui an: taxa distinctă în cazul utilizatorilor casnici pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat a fost aprobată la valoarea de 1,07 lei/persoană/lună. Cea pentru gestionarea deșeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și a altor deșeuri colectate separat decât cele de hârtie, metal, plastic și sticlă, la 17,12 lei/persoană/lună. Totodată, s-a aprobat taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici – persoane fizice din Municipiul Brăila, în valoare de 19 lei/persoană/lună. Taxa de salubrizare pentru utilizatorii non-casnici – persoane juridice de pe raza Municipiului Brăila, la 267 lei/mc.

Din raportul proiectului aflăm că stabilirea taxei de salubrizare și calculul s-au făcut în conformitate cu Ordinul președintelui ANRSC 640/2022, cu modificările și completările ulterioare. S-a ținut cont de câteva aspecte printre care și de faptul că numărul utilizatorilor, în special al celor casnici, se află într-o dinamică permanentă. Astfel, în proiect se menționează că la 31 octombrie 2023 numărul persoanelor fizice declarate la serviciul de specialitate al Primăriei Municipiului Brăila a fost de 121.479 persoane, iar al persoanelor juridice de 3.817, gradul de încasare fiind de 90,28%, respectiv de 74%, deci pe total, cca 84% față de numărul persoanelor declarate.

”Având în vedere actualizarea oficială a datelor statistice, implicit faptul că rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor din România au fost publicate în cursul anului 2023, vom lua în considerare numărul de utilizatori casnici egal cu numărul publicat de Institutul Național de Statistică pe site-ul propriu, respectiv populația rezidentă cu domiciliul în Municipiul Brăila - 153.212 locuitori”, se precizează în proiect.

Dintr-o hotărâre a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”ECO Dunărea” Brăila ce datează din 22 decembrie 2023, reiese că Adunarea Generală a Asociaților a hotărât înaintea ședinței de CLM o serie de modificări ale tarifelor aferente activității de colectare și transport deșeuri din cadrul Contractului de delegare a gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipale în Județul Brăila și a activității de măturat, spălat, stropit și întreținere căi publice în Mun. Brăila. Mai exact, pentru activitatea de colectare și transport separat a deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, tariful a fost stabilit la 1.113,57 lei/tonă (fără TVA). Pentru alte tipuri de deșeuri la 231,22 lei/tonă (fără TVA). Tarifele distincte au fost aprobate în felul următor: 1.223,46 lei/tonă (fără TVA) pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale. 523,91 lei/tonă (fără TVA) pentru deșeurile reziduale (menajere și similare), dar și a altor tipuri de deșeuri decât cele de mai sus. 610,64 lei/tonă (fără TVA) tarif unic pentru gestionarea deșeurilor municipale la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din Județul Brăila.

”Tarifele au fost calculate având în vedere modificările și ajustările tarifelor pentru activitățile subsecvente aprobate, desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor, precum și cu noua valoare a Contribuției pentru economia circulară, respectiv 160 lei/tonă (fără TVA)”, se mai precizează în respectiva hotărâre.

 

Liberalii, nemulțumiți de abordarea municipalității

Acest proiect a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței ordinare de CLM Brăila din 27 decembrie 2023. Deși a participat la ședință fiind conectat prin platforma online de videoconferințe, consilierul municipal PNL Brăila Constantin Sârbu a dorit să ia cuvântul și a susținut un discurs destul de lung, aducând o serie de critici referitoare la modul în care s-a calculat tariful pentru aceste servicii. Sârbu a criticat că din punctul lui de vedere totul s-ar fi făcut cumva ”după ureche” și fără să se țină cont de cantitățile reale de gunoi reciclat, care ar schimba foarte mult datele problemei.

”Anul acesta când am stabilit acele tarife, ele au fost bazate pe niște cantități. Deci în baza cantităților s-au stabilit niște cheltuieli și s-a aprobat un tarif. Constatăm că din cele 32.000 tone care trebuiau pentru reciclabile, de fapt s-au colectat 2.700 de tone. Am întrebat la Comisii. Mi s-a spus că pentru luna octombrie inclusiv au fost 2.700 de tone. Constatăm că este o discrepanță mare între ceea ce a fost planificat și cu ce a intrat în costuri, cu ceea ce s-a strâns fizic. 1. Normal că aceste costuri nu mai sunt aceleași. Sunt mai mici sau mai mari, dar asta stabilesc specialiștii. 2. De ce s-au strâns numai 2.700 tone? Pentru că în cele 210 zile pe care le-am pus în discuție în baza informațiilor furnizate privind cantitățile o să constatăm că între 10 și 12 tone au fost strânse zilnic de la 20.000 de gospodării, 450 de puncte de colectare. Nu mai discutăm de agenții economici de talie mare. Discutăm de cei care au contracte. Și vedem că nu numai că nu s-a strâns cât ar fi trebuit, dar cantitatea este îngrijorător de mică. Anul acesta sunt 9.800 tone pentru reciclabile. De unde s-a ajuns la această cantitate, cu greu am aflat. A venit un expert, a sortat gunoaiele, le-a împărțit, le-a adunat și i-a dat 9.800 de tone. S-a stabilit, de fapt, un procent. Dacă anul acesta probabil că o să ajungem undeva la 3.000 – 3.500 tone, cum credeți că anul viitor vom strânge 10.000 de tone? De ce vorbesc despre aceste cantități? Pentru că în baza acestora s-au făcut niște costuri și noi plătim un tarif care este mai mare. Dacă este mai mare, cine suferă? Cetățeanul va plăti pentru ceea ce din start s-a pornit greșit. Este o metodă empirică de stabilire a cantităților. O metodă empirică de stabilire a costurilor. Nu este una cât de cât bazată pe realitate”, a declarat Sârbu în timpul ședinței.

Liberalul s-a arătat contrariat de faptul că deși planul inițial de reciclare viza 32.000 de tone de gunoi, în realitate Brăila a demonstrat că stă foarte prost la acest capitol fără ca autoritățile să ia vreo măsură.

”Din ce cauză? Nu a fost destulă campanie? Nu s-a strâns? Nu și-a făcut treaba cineva? Cum s-a stabilit cantitatea? Oamenii au plătit ceea ce a scris acolo. Acum dumneavoastră veniți și ne spuneți că trebuie să mărim tariful că au crescut niște costuri. Într-adevăr au crescut niște costuri, dar sunt alte cantități. Și acele cantități nu știm dacă sunt corecte. Subliniez, sunt stabilite după ureche. În principiu, părerea mea este că s-a pornit prost din start. Cu regulamentul, cu toată dotarea tehnică. Ceea ce se face acum nu respectă un principiu: «Plătim cât aruncăm». Atât timp cât nu implementăm acest principiu la nivel cât mai low level, adică asociație de proprietari, casă etc. nu o să avem niciodată deșeu reciclabil în cantități suficiente încât să scadă costurile. Pentru că dacă avem deșeu reciclabil ar trebui să se ducă deșeurile menajere la cantități mult mai mici. Noi facem în așa fel încât să iasă niște bănuți. Bănuți pe care îi solicită cei care prestează serviciul și trebuie aceia îndestulați. Nu știu cine îi supraveghează, nu știu cum se face”, a continuat Sârbu.

Acesta a sugerat că municipalitatea ar trebui să urmeze exemplele pozitive ale altor județe din țară care au implementat mai bine astfel de sisteme.

”Ar trebui să ne uităm la alte județe, să vedem cum fac alții. Să vedem într-adevăr dacă putem și cum trebuie să facem un audit, cum trebuie îmbunătățit sistemul. Eu sunt total nemulțumit de acele coșmelii în care se adună gunoiul la blocuri. Am și vorbit despre asta în Comisii. În alte județe sunt alte principii, alte aparate. Vorbim de digitalizare. Ar trebui ca fiecare ghenă, fiecare container, să aibă un cip, să se știe: la asociația de proprietari x a fost numai atât gunoi menajer. Omul plătește cât aruncă și atunci fiecare are grijă de gunoiul lui. Și fiecare o să știe ce trebuie să facă, pentru că sunt bănuții lui în buzunar. Atât timp cât sunt la comun, în mod socialist, nu o să facem niciodată colectare selectivă. Din cauza aceasta noi o să votăm «împotrivă» la acest punct. Așteptăm totuși o discuție ulterioară pe această temă să vedem ce este de făcut”, a mai precizat sursa citată, afirmând public că nu așteaptă neapărat un răspuns pe moment din partea primarului.

În cele din urmă proiectul a fost aprobat cu voturile majorității, în timp ce consilierii PNL s-au ținut de cuvânt și au votat ”împotrivă”.

 

Cât ne costă curățarea și întreținerea străzilor din Brăila în 2024

În aceeași ședință de CLM, aleșii au dezbătut și aprobat un proiect distinct privind tarifele pentru activitatea de măturat, spălat, stropit și întreținere căi publice în Municipiul Brăila, în baza contractului încheiat între ADI ”ECO Dunărea” Brăila, în numele și pe seama UAT-urilor din Județul Brăila, în calitate de membri asociație, și Asocierea RER, prin RER SUD SA Buzău ca lider de asociere. Astfel, pentru măturat manual de bază s-a propus tariful de 29,09 lei/1.000 mp fără TVA. Pentru maturat manual de întreținere – 13,87 lei/1000 mp. Pentru măturatul mecanic tariful este de 15,39 lei/1.000 mp începând cu 1 ianuarie. Curățatul de rigole se ridică la 0,43 lei/mp. Stropitul mecanic 10,01 lei/1.000 mp. Spălatul mecanic fără detergent 132,23 lei/1.000 mp, în timp ce spălatul cu detergent se ridică la 162,49 lei/1.000 mp. Pentru încărcat, transportat deșeuri stradale, tariful este de 204,86 lei/tonă, iar pentru aspiratul stradal de 39,76 lei/1.000 mp. Toate tarifele menționate sunt fără TVA.

Și de această dată, consilierul Constantin Sârbu a intervenit manifestându-și nemulțumirea vizavi de calitatea acestor servicii pentru care s-au majorat tarifele.

”Nu suntem de acord cu mărirea acestor tarife fiindcă nu vedem ceea ce fizic ar fi nevoie, efectiv: să se curețe, să se spele și să se măture! Dacă sunt câteva străzi principale în care într-adevăr se prestează activitatea de măturat, pe străzile secundare eu vă spun că foarte rar văd așa ceva. Nu mai discutăm de stropit, aspirat. Aspirat unde?! Niciodată! Deci nu știu cum se stabilesc tarifele astea! Că toate chestiile acestea intră într-un amalgam. Totul intră într-un polinom de cheltuieli, venituri și alte consumuri care de fapt nu este ceva real. Și nu putem fi de acord cu așa ceva. Totul este bazat pe empirism”, a mai precizat consilierul PNL.

Și acest proiect a fost aprobat cu voturile majorității, iar liberalii au votat ”împotrivă”.

După ședință, consilierul PNL Alexandru Drogeanu a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care s-a arătat dezamăgit de faptul că social-democrații au trecut nestingheriți peste toate problemele ridicate de liberali și au majorat tarifele la gunoi. Trebuie precizat că majorarea este de 2 lei/persoană/lună.

”În cadrul ședinței CLM a fost propusă spre aprobare de către Primarul Mun. Brăila și votată în unanimitate de către consilierii locali  PSD - Consilierii PNL s-au opus acestor majorări -,  noua Taxă de salubrizare, care va fi aplicată începând cu data de 01.01.2024, atât persoanelor fizice - 19 lei/pers/lună -, cât și persoanelor juridice 267 lei/mc. De asemenea, în tabelul de mai jos vă sunt prezentate noile tarife practicate de către operatorul unic RER, începând cu data de 01.01 2024, privind, aspiratul stradal, spălatul mecanic cu detergent, încărcat, transportat deșeuri stradale etc.”, a postat Drogeanu, atașând imagini cu tarifele extrase din proiectele de hotărâri aprobate în CLM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro