• trimis în judecată la sfârşitul anului trecut, pentru dare de mită şi conducere sub influenţa alcoolului, inculpatul Ion Ş. a fost condamnat de Tribunalul Brăila la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare • inculpatul a fost obligat şi la muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Măxineni • în noiembrie 2019, inculpatul a fost prins băut la volan şi a încercat să le ofere unor poliţişti din Siliştea suma de 140 euro, spunând că are nevoie de permis
Răsplata! După ce a oferit mită 140 de euro, unor poliţişti din Siliştea care l-au prins băut la volan, agenţii refuzând însă banii, un bărbat de 43 de ani a ajuns în faţa instanţei. Inculpatul Ion Ş. a fost trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, fapte comise în noiembrie 2019. În urmă cu ceva timp, judecătorii Tribunalului Brăila au dat sentinţa în acest dosar, inculpatul de 43 de ani, care are domiciliul în comuna Măxineni şi lucrează prin Franţa, după cum au stabilit anchetatorii, fiind condamnat la închisoare cu suspendare.
Potrivit soluţiei Tribunalului Brăila, inculpatul Ion Ş. a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, faptă săvârşită la data de 20.11.2019. În plus, instanţa l-a condamnat pe inculpat la o pedeapsă de 9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană sub influenţa alcoolului. “Dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare sporită cu o treime din pedeapsa de 9 luni închisoare, astfel că, inculpatul va executa o pedeapsă de 1 an şi 9 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată prin prezenta hotărâre (1 an şi 9 luni închisoare) durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu cu începere de la data de 21.11.2019 până la data de 23.01.2020. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, au stabilit judecătorii.
Inculpatul trebuie să se supună măsurilor de supraveghere. Pe parcursul termenului de supraveghere, instanţa a impus inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Măxineni, judeţul Brăila, ori Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Măxineni, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Brăila. S-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi a consecinţelor ce decurg din aceasta. “Confiscă de la inculpat în folosul statului suma de 140 euro ridicată conform procesului verbal din data de 20.11.2019 şi consemnată la data de 17.12.2019 la CEC Bank Brăila”, se mai arată în soluţia Tribunalului Brăila.
Acuzaţiile procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila
Potrivit procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului (PT) Brăila, prin ordonanţa din data de 20 noiembrie 2019, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de dare de mită faţă de suspectul Ion Ş.
Ulterior, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de cel în cauză pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.
După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată, în urma audierilor efectuate în cauză s-a confirmat faptul că inculpatul a condus sub influenţa alcoolului. Astfel, din buletinul de analiză toxicologică a rezultat că, la data de 20 noiembrie 2019, ora 20.25, inculpatul a avut o alcoolemie de 2,56 grame la mie alcool pur în sânge. Potrivit anchetatorilor, în timp ce se afla la unitatea spitalicească, în scopul recoltării probelor biologice de sânge, inculpatul a iniţiat o discuţie cu cei doi agenţi de poliţie, acesta oferindu-le o sumă de bani, în euro, cu scopul de a beneficia de o situaţie juridică cât mai uşoară, el spunând că : “are nevoie de permis”.
După prelevarea probelor de sânge, poliţiştii şi inculpatul au plecat cu maşina către sediul Postului de Poliţie Siliştea în scopul întocmirii documentelor legale. Pe drum, inculpatul a insistat în mai multe rânduri să le dea bani poliţiştilor, pentru a-l ierta. Chiar la momentul ieşirii din spital, au stabilit procurorii, inculpatul Ion Ş. a oferit celor doi agenţi o sumă de bani, el fiind refuzat. Pe drum, poliţiştii au oprit pentru scurt timp la o staţie Peco şi atunci inculpatul le-a oferit acestora suma de 100 euro, bani pe care i-a pus pe scaunul din faţă al maşinii de poliţie. El a fost refuzat, din nou, de poliţişti, astfel că şi-a luat banii.
Pe drumul către Siliştea, unul dintre agenţii de poliţie a pornit înregistrarea pe telefon, tocmai pentru a fi surprinsă discuţia cu inculpatul din interiorul autoturismului. Astfel, după cum arată procurorul de caz, poliţistul a surprins mai multe momente în care inculpatul îi ruga pe agenţi să primească o sumă de bani. În discuţia telefonică, inculpatul a spus clar: “Vreau să ne înţelegem şi noi! Eu depind de permis.”. Poliţistul i-a răspuns însă inculpatului că nu ar fi trebuit să se urce la volan, sub influenţa alcoolului, pentru a nu risca să rămână fără permis.
Din discuţia purtată, mai arată procurorul, rezulta fără dubiu faptul că scopul oferirii sumei de bani a fost acela ca inculpatul să-şi păstreze permisul de conducere. Potrivit procurorului, inculpatul a fost depistat în trafic de către o patrulă de poliţie şi ar fi oferit celor doi poliţişti suma de 140 de auro, cu scopul de a-şi crea o situaţie juridică mai uşoară, sumă de bani neacceptată de către cei doi agenţi de poliţie. “S-a constatat în urma anchetei efectuate că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de dare de mită şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului”, au stabilit anchetatorii.
Potrivit procurorului, în cazul inculpatului Ion Ş. a fost luată în considerare şi valoarea alcoolemiei, de 2,56 grame la mie alcool în sânge, una care pentru o persoană poate fi sinonimă cu coma alcoolică. În plus, inculpatul a săvârşit şi o infracţiune de corupţie, aceea de dare de mită, după cum au stabilit procurorii.
La data de 21 noiembrie 2019, faţă de inculpat s-a dispus măsura reţinerii şi apoi arestarea preventivă, în primă instanţă. În urma contestaţiei, la Curtea de Apel Galaţi, arestul preventiv a fost înlocuit cu arestul la domiciliu, la sfârşitul lunii noiembrie 2019. În comunicatul PT Brăila se arată că inculpatul are vârsta de 43 de ani şi este instalator sanitar, el având locul de muncă în Franţa, de loc fiind însă din comuna Măxineni. Din fişa de cazier reiese că nu este cunoscut cu antecedente penale. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatului.