Cât de protejat este un copil la asistenţii maternali | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cât de protejat este un copil la asistenţii maternali

• pornind de la cazul copilului agresat de asistentul maternal, prezentat de cotidianul nostru, am încercat să aflăm cine se ocupă de evaluarea psihologică a “părinţilor de profesie” • potrivit conducerii DGASPC Brăila, verificarea psihologică a asistenţilor maternali se face de către medicul de medicina muncii şi, eventual, un psiholog privat • pe baza avizului psihologic şi a altor documente, Comisia pentru Protecţia Copilului decide prelungirea, retragerea sau suspendarea atestatului

 

În ediţia de marţi cotidianul nostru a publicat materialul intitulat “Copil abuzat de asistentul maternal”, articol în care am prezentat povestea unui micuţ de 1 an şi 4 luni agresat şi umilit chiar în salonul de spital de cea care trebuia să îl ocrotească. Asistentul maternal s-a ales cu dosar penal, fiind cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă.

Am vrut să aflăm cine a făcut parte din acea comisie de examinare care a stabilit că respectivul asistent maternal “nu prezintă tulburări comportamentale şi emoţionale de natură psihopatologică” şi poate avea grijă de un copil, aşa că am cerut lămuriri la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila.

“În anul 2015, am solicitat medicului de medicina muncii să o analizeze pe doamna aceasta. Eu am cerut-o deoarece colegii mei mi-au semnalat faptul că e posibil să aibă o anumită problemă. Am trimis-o la medicul nostru de medicina muncii care a recomandat apoi o astfel de evaluare de la un psiholog clinician, pentru a avea astfel o evaluare neutră, să nu fie o evaluare făcută de un angajat altui angajat. Comisia acea de examinare se referă la psihologul clinician din afara Direcţiei, deci la evaluare psihologică făcută de un psiholog clinician care nu are nicio legătură cu DGASPC. Când s-a întâmplat ce s-a întâmplat la spital, am luat copiii în regim de plasament de urgenţă şi am sesizat Poliţia”, ne-a precizat Simona Cimpoae, directorul DGASPC Brăila.

Aşadar, “comisia de examinare” a fost de fapt formată dintr-un psiholog din afara instituţiei şi, la momentul acela, arăta că femeia nu ar suferi de “tulburări de comportament” şi se poate ocupa de creşterea unui copil. Totuşi, potrivit reprezentantului acuzării, la un an după ce l-a primit în grijă s-a descoperit că asistentul maternal “a avut o atitudine agresivă faţă de acesta, lovindu-l cu palmele peste fund şi peste faţă...folosind, totodată, un limbaj agresiv şi vulgar faţă de acesta”.

 

Un examen psihologic pe an

Comisia pentru Protecţia Copilului din cadrul DGASPC Brăila este organismul care se ocupă de reînnoirea, retragerea sau suspendarea atestatului de asistent maternal profesionist. Potrivit legii, “părinţii de profesie” trebuie să se supună o dată pe an unui examen psihologic, iar pe baza acestuia şi a altor documente Comisia hotărâşte dacă îşi mai poate continua activitatea.

“În fiecare an se prezintă un raport de activitate al asistentului maternal profesionist. Atunci se aduc şi documente care susţin starea de sănătate, cazierul, atât al acestuia, cât şi al membrilor familiei, recomandări din partea vecinilor, persoane care cunosc asistentul maternal profesionist, evaluarea psihologică a acestuia şi a copiilor pe care îi are în plasament în momentul respectiv. Pe baza acestui raport de activitate Comisia hotărăşte dacă se prelungeşte, se retrage sau se suspendă atestatul. În momentul în care avem o suspiciune o prezentăm şi, cum a fost şi în acest caz, propunem suspendarea atestatului şi sesizăm organele de cercetare. Dar această comisie nu are calitatea de a face evaluări psihologie. Ei verifică activitatea lor pe baza documentelor enumerate anterior şi stabilesc dacă asistenţii maternali îşi pot continua activitatea. Dar dacă asistenţii sociali observă ceva suspect la asistentul maternal profesionist cazul intră în comisie imediat”, a adăugat sursa citată.

Potrivit datelor DGASPC Brăila, în anul 2016 au fost realizate cinci angajări de asistenţi maternali profesionişti, iar alţi 19 au părăsit sistemul (8 pensionări; 3 încetări de contracte cu acordul părţilor; o retragere de atestat din motive neimputabile; o retragere de atestat din motive imputabile; 3 încetări de contract de muncă ca urmare a expirării valabilităţii atestatului; 2 încetări contract de muncă ca urmare a decesului). Tot în 2016, un atestat a fost suspendat şi au fost reatestaţi 17 asistenţi maternali, dintre care cinci pentru persoanele care au participat la cursurile de formare profesională organizate.

 

Cât câştiga un asistent maternal?

Potrivit noilor grile de salarizare din asistenţa socială, un asistent maternal profesionist are un salariu de bază între 1.446 lei şi 1.801 lei, în funcţie de vechime şi gradaţie. La acest salariu se adaugă o serie de sporuri, şi anume: spor de încordare psihică de 15%; spor de 15% pentru al II-lea copil dat în plasament; spor de 25% pentru plasamentul unui copil cu dizabilităţi. De asemenea, un copil aflat în grija unui asistent maternal primeşte lunar o alocaţie de plasament în cuantum de 600 lei sau 900 lei, dacă copilul este încadrat în grad de handicap. La toate acestea se adaugă şi alocaţia de stat pentru copil: pentru copilul cu vârsta până la 2 ani - 200 lei/lună; pentru copilul peste 2 ani - 84 lei/lună; pentru copilul cu dizabilităţi - 168 lei/lună.

Dacă e să facem un calcul, un asistent maternal care are în grijă doi copii cu nevoi speciale poate primi într-o lună circa 2.800 lei, plus alocaţii de plasament şi de stat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro