Mergi la conţinutul principal

Cât de importante sunt Europarlamentarele pentru politicienii brăileni

• liderii brăileni ai celor mai importante partide înscrise în Alegerile Europarlamentare au încercat să explice importanţa participării românilor la votul din 26 mai • calitatea oamenilor pe care România îi va trimite în Parlamentul European, proiecte viitoare pe fonduri structurale, dar şi necesitatea de a fi pro-europeni şi de a rămâne în Uniunea Europeană, sunt doar câteva argumente

 

Politicienii brăileni încearcă să convingă electoratul în privinţa importanţei Alegerilor Europarlamentare care “bat la uşă”. Plecând de la ideea că de obicei alegerile pentru desemnarea parlamentarilor europeni nu sunt printre favoritele votanţilor din România, am încercat să stăm de vorbă cu liderii organizaţiilor judeţene ale celor mai importante partide care s-au înscris în cursa electorală din 26 mai, pentru a vedea dacă lor le pasă de aceste alegeri. Ion Rotaru (PSD), Alexandru Dănăilă (PNL), Emilia Meiroşu (Pro România), Cătălin Stancu (Alianţa 2020 USR - PLUS), Viorel Botea (PMP), Marioara Nistor (UNPR), Lucian Căprariu (Brăila Nouă, partid susţinător al candidatului independent George Simion), cu toţii s-au bătut cu pumnul în piept în privinţa conştientizării importanţei Alegerilor Europarlamentare. Astfel, am dorit să aflăm dacă au pregătit vreo mutare specială pentru campania electorală, dar şi care este mesajul lor pentru a-i convinge pe brăileni să meargă la urne şi să aleagă cei 33 de eurodeputaţi (proveniţi de pe listele partidelor sau din rândul candidaţilor independenţi) care îi vor reprezenta în următorii cinci ani. Calitatea oamenilor pe care România îi va trimite în Parlamentul European, proiecte viitoare pentru ţara şi zona noastră realizate pe fonduri structurale, dar şi necesitatea de a fi pro-europeni şi de a rămâne în Uniunea Europeană - sunt doar câteva dintre argumentele invocate de aceştia. Precizăm că liderul ALDE Brăila, senatorul Mihai Ruse nu ne-a răspuns la telefon nici de această dată pentru a ne oferi un punct de vedere.

 

Rotaru: «PSD a selectat oameni pe care i-a considerat patrioţi»

Preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, susţine că Alegerile Europarlamentare înseamnă un moment extrem de important, deoarece acum se vor stabili oamenii care vor reprezenta interesele României la nivelul Uniunii Europene în următorii ani. De aceea, a punctat social-democratul, toate partidele ar fi trebuit să îşi selecteze candidaţii cu foarte mare atenţie, lucru pe care PSD l-a făcut, în opinia sa.

“PSD a selectat oameni pe care i-a considerat că sunt în primul rând patrioţi, că sunt pregătiţi pentru a prelua o asemenea misiune, să ducă mesajul pentru a susţine interesele României şi pentru a rezulta de acolo nişte lucruri care să folosească ţării şi românilor. Este important ca oamenii să vină la vot. Este important de a alege pe cei care reprezintă cu adevărat interesele ţării. Pentru că am avut până acum o serie întreagă de derapaje ale unor oameni care acolo au votat pur şi simplu împotriva României şi a intereselor ei, dând dovadă de lipsă de patriotism şi ducând lupta politică în altă sferă”, a declarat Rotaru.

Senatorul a mai precizat că brăilenii trebuie să înţeleagă că Alegerile Europarlamentare sunt importante pentru că la nivelul Bruxelles-ului se iau decizii care ne afectează în mod direct. Acesta a dat ca exemplu politica de mediu şi cea agricolă. Cât despre abordarea campaniei electorale, Rotaru susţine că PSD-iştii vor încerca să convingă oamenii să îi susţină, într-o notă optimistă, prin explicaţii despre ceea ce doresc să facă în Parlamentul European.

 

Dănăilă a explicat că abordarea PNL va fi una punctuală: Spitalul Regional

Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a precizat că este extrem de important ca românii să meargă în număr cât mai mare la vot pentru a se vedea în cele din urmă ce fel de reprezentanţi doresc în Parlamentul European şi în relaţia cu liderii celorlalte state din Uniunea Europeană. Cât despre abordarea în campania electorală din Brăila, Dănăilă a reamintit faptul că PNL-iştii brăileni vin cu un proiect concret pe zona noastră: realizarea spitalului regional Brăila-Galaţi din fonduri structurale. De altfel, atragerea de bani europeni nerambursabili reprezintă, în opinia liberalului, principalul scop pentru care românii ar trebui să îşi aleagă cu grijă viitorii eurodeputaţi.

“Este foarte important ca oamenii să se prezinte la vot, pentru toate alegerile, nu doar pentru acestea. La Alegerile Europarlamentare în schimb, campania noastră va avea un specific. Noi propunem acest proiect major pentru Brăila care se referă la Spitalul Regional. Candidaţii care vor deveni europarlamentari din partea PNL, vor avea pentru Brăila misiunea, sarcina să promoveze realizarea, construcţia şi finanţarea Spitalului Regional la Brăila”, a declarat Dănăilă, cu precizarea că investiţia viitoare ultramodernă va genera şi atragerea de medici în zona noastră.

Însă nu doar pentru spital consideră liderul PNL Brăila că merită ca brăilenii să meargă la vot, ci şi pentru că este un lucru vital ca România să funcţioneze în contextul internaţional actual, în special atunci când vine vorba de comerţ, mobilitatea forţei de muncă, zonă vamală extinsă, dar şi ca pilon stabil în zona de Sud-Est a Europei.

“Şi ce este cel mai important lucru pentru noi: putem atrage nişte bani pe care nu trebuie să îi mai dăm înapoi”, a mai adăugat Dănăilă.

 

Emilia Meiroşu: «Pro România propune cei mai buni candidaţi»

Principalul motiv pentru care românii ar trebui să meargă la vot din punctul de vedere al deputatului Emilia Meiroşu (coordonator Pro România Brăila), este tocmai ocazia de a trimite în Parlamentul European oameni extrem de bine pregătiţi. Aceasta susţine că lista Pro România a fost clădită pe acest considerent, astfel că în campanie acesta va fi unul dintre argumentele sale principale. De asemenea, Meiroşu a mai adăugat că în prezent există o bătălie politică între două curente: unul pro european şi altul “în zone de influenţă nebenefice”, astfel că românii trebuie să aleagă cu grijă.

“Pro România este ferm Pro Europa! Este singura soluţie pentru a opri PSD-ul să ne scoată afară din Uniunea Europeană şi să continue să exporte incompetenţa, populismul şi discursul anti-european la Bruxelles. Candidaţii Pro România vor munci pentru a reconcilia relaţia României cu Uniunea Europeană, grav afectată de acţiunile iresponsabile ale lui Liviu Dragnea şi Guvernului PSD. (...) Am convingerea că brăilenii vor decide şi vor susţine Pro România, partidul care îl are candidat pe locul 3, eligibil, pe brăileanul şi prietenul nostru, Mihai Tudose! Avem şansa ca Brăila să fie reprezentată de un concetăţen, fost prim-ministru al României, în Parlamentul European!”, a mai punctat Emilia Meiroşu.

 

Botea susţine că Uniunea Europeană este garanţia prosperităţii şi securităţii

Preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, a dorit să sublinieze că în opinia sa aceste alegeri sunt extrem de importante deoarece vor hotărî cursul pe care va merge ţara noastră în următorii ani. Botea a afirmat că popularii vor încerca să se ferească să discute probleme “fierbinţi” la noi în ţară precum corupţie şi justiţie şi se vor concentra pe problematici europene.

“Trebuie să le demonstrăm oamenilor că Uniunea Europeană de fapt reprezintă garanţia prosperităţii şi securităţii pentru ţara noastră. În momentul de faţă România trece printr-un proces destul de complicat, în care ne-am decredibilizat în faţa Uniunii Europene. Candidaţii PMP, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, care este cel mai important vector european al României în momentul de faţă, trebuie să întreprindă toate demersurile necesare în acest sens”, a afirmat Botea.

Acesta a amintit că ţintele sale personale sunt micşorarea abandonului şi analfabetismului şcolar, dar şi proiecte pe fonduri structurale care vor dezvolta Brăila.

 

Stancu susţine că trebuie menţinut curentul pro-european

Liderul USR Brăila Cătălin Stancu susţine că este absolut esenţial ca oamenii să voteze reprezentanţi pro-europeni la alegerile din 26 mai. Acesta a avertizat că din punctul său de vedere există o creştere a fenomenului anti-european, lucru care nu ar avantaja deloc România în momentul de faţă.

“Este important să fim pro-europeni. E important să ţinem linia aceasta, să nu ne lăsăm rupţi de Europa. PSD aproape sigur vrea să reorienteze România către Est şi ar fi cea mai mare greşeală pentru ţara noastră. România are o destinaţie clar europeană”, a declarat Stancu, ca principal argument pentru a-i convinge pe brăileni să meargă la urne şi să voteze candidaţii Alianţei 2020 USR-PLUS.

 

Nistor: «Decizii care vizează viaţa românilor se iau la Bruxelles»

Preşedintele UNPR Brăila, Marioara Nistor, a afirmat că a sesizat că pentru unii Parlamentul European reprezintă o miză îndepărtată şi că oamenii se întreabă deseori ce treabă avem noi cu Bruxelles-ul. Potrivit acesteia, foarte multe decizii importante pentru români sunt luate la nivelul Parlamentului European.

“Tot mai multe decizii care vizează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români se iau la Bruxelles, fie la nivelul Parlamentului European, fie la nivelul Comisiei. Avem nevoie ca în aceste structuri de decizie să fim reprezentaţi de oameni care apără interesele României, interesele românilor, promovează imaginea ţării noastre. De aceea sunt atât de importante aceste alegeri. Viitorul nostru este în Europa, alături de ceilalţi cetăţeni europeni. Obiectivul UNPR este ca în această campanie să ne consolidăm, să redevenim o forţă politică a Brăilei”, a declarat Nistor.

Fostul deputat a lăudat lista UNPR pentru Alegerile Europarlamentare, precizând că s-a ţinut cont de experienţă profesională, politică şi capacitatea de a ne reprezenta la Bruxelles atunci când s-a întocmit.

 

Lucian Căprariu: «Alegerile Europarlamentare sunt la fel de importante ca Alegerile Locale, ca Alegerile Parlamentare»

Consilierul municipal Lucian Căprariu (fondatorul partidului local Brăila Nouă care a semnat un protocol de susţinere cu candidatul independent George Simion, contra angajamentului acestuia că odată ajuns eurodeputat îşi va lua pe durata mandatului câte un consilier brăilean, anual, pe probleme privind atragerea de fonduri structurale), a afirmat că Alegerile Europarlamentare nu trebuie ignorate. Căprariu a adăugat că prin acest protocol George Simion va încerca să susţină proiectele care vin din zona noastră.

“Alegerile Europarlamentare sunt la fel de importante ca Alegerile Locale, ca Alegerile Parlamentare, deoarece facem parte dintr-o comunitate mai largă care este Europa. În plus, dacă luăm şi partea pragmatică a lucrurilor, prin Europa reuşim totuşi să facem nişte paşi, ţinând cont de fondurile care ne sunt puse la dispoziţie pentru a ne integra economic cât mai bine în Uniune. De aceea am plecat de la această abordare pragmatică. Noi îl ştim de mult pe George Simion şi ştim tenacitatea şi modul în care a urmărit un ţel (n.r. unirea Basarabiei cu România). Ne-am propus să facem o unire pe un proiect al cetăţenilor din Brăila şi al celor din zona noastră, să abordăm unitar problematica fondurilor europene”, a afirmat Căprariu.

Reamintim că în Alegerile Europarlamentare din 26 mai s-au înscris 23 de partide politice şi 7 candidaţi independenţi. Mai multe detalii despre cei înscrişi în cursa electorală puteţi citi în articolul “Candidaţii“ publicat de “Obiectiv - Vocea Brăilei” în ediţia din 2 aprilie 2019.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro