Mergi la conţinutul principal

Cât de buni sunt îndulcitorii?

Consumul ridicat de zahăr dăunează sănătăţii! Este avertismentul lansat de nutriţionişti. Însă, şi înlocuitorii zahărului pot fi periculoşi. Nutriţionistul Marilyn Glenville a analizat pentru Daily Mail cei mai populari îndulcitori, transmite Digi24.

Fructoza

Conţinută în mod natural de fructe, fructoza poate fi găsită în comerţ sub forma unei pudre albe. Însă, problema este că acest îndulcitor este rafinat şi este lipsit de nutrienţii şi fibrele din fructe. Dacă iniţial se credea că este sănătoasă pentru organism, ultimele studii au arătat că fructoza poate stimula apetitul şi duce la creşterea în greutate. De asemenea, s-a dovedit că afectează producerea unor hormoni precum leptina, care are rolul de a transmite creierului un semnal când ai mâncat suficient, şi creşte nivelul de grelină, hormon care creşte apetitul.
„Nu aş folosi fructoza ca îndulcitor. Dacă este conţinută în mod natural de fructe, este în regulă, însă nu aş cumpăra-o sub formă de pudră pentru a o adăuga în mâncare," spune dr. Glenville.

Siropul de agave

Este extras dintr-o plantă găsită în Mexic, fiind obţinut în mod tradiţional prin fierbere. Din păcate, pentru a reduce costurile şi pentru a fi produs în cantităţi mari, siropul de agave este obţinut dintr-un praf din radăcină, iar produsul final este fructoză rafinată.
„Nu recomand consumarea siropului de agave pentru că există riscul să conţină fructoză până la 90%, şi nu cunosc nicio metodă de a face diferenţa între siropul obţinut în mod tradiţional şi cel produs în masă," spune nutriţionistul.

Mierea

Deşi este un îndulcitor natural, trebuie consumat cu moderaţie. Mierea este o combinaţie de glucoză şi fructoză, aşa că este absorbită rapid în sânge. Din acest motiv, nu este recomandată dacă încerci să slăbeşti sau să controlezi nivelul de zahăr din sânge.
„Nu este îndulcitorul ideal pentru că poate creşte nivelul de glucoză din sânge rapid. Dacă alegi să consumi miere, optează pentru cea organică şi încearcă să o foloseşti cu moderaţie," recomandă specialistul.

Melasa

Este un îndulcitor din trestie de zahăr sau sfeclă, obţinut în procesul de extracţie al zahărului. Este o sursă bună de vitamina B6, potasiu şi magneziu.
„Nu se numără printre îndulcitorii pe care i-am încercat, având în vedere că este un produs obţinut în timpul extragerii zahărului şi, ca rezultat, poate avea un conţinut ridicat de pesticide şi alte chimicale folosite în timpul cultivării şi procesării. De asemenea, are un gust foarte pronunţat," spune dr. Glenville.

Xylitol

Poate fi găsit sub forma unei pudre albe şi este considerat a fi natural pentru că este conţinut de plante. Are un conţinut scăzut de calorii şi nu are nevoie de insulină pentru a fi metabolizat în organism, fiind un bun îndulcitor pentru diabetici. De asemenea, este benefic şi pentru sănătatea dinţilor, protejând împotriva cariilor. Printre efectele secundare se numără diareea şi balonarea.
„Nu aş folosi xylitolul pentru că obţinerea lui necesită prea multă procesare şi astfel nu poate fi considerat un produs natural," este părerea nutriţionistului.

Sorbitol

Ca şi xylitolul, sorbitolul este folosit de diabetici pentru că nu necesită insulină pentru a fi metabolizat. Este obţinut din sirop de porumb. Ca şi alţi înlocuitori, gradul de procesare este ridicat. Are efecte adverse similare cu xylitolul.
„Nu îl recomand din cauza efectelor negative pe care le are asupra sistemului digestiv şi pentru că este un îndulcitor procesat," explică nutriţionistul.

Sirop de arţar

Este obţinut din seva arţarului şi conţine numeroşi nutrienţi, cu efect antioxidant şi antiinflamator. Este o bună sursă de zinc şi magneziu şi oferă de 15 ori mai mult calciu decât mierea.
„Folosesc siropul de arţar ca îndulcitor natural şi întotdeauna optez pentru cel organic. Îl folosesc la prăjituri şi îl presar peste biscuiţi, oferindu-le o culoare arămie," spune dr. Glenville.

Sirop de orez brun

„Eu folosesc siropul de orez brun organic ca îndulcitor. Poate schimba uşor textura produselor coapte, întărindu-le," spune nutriţionistul.

Zahăr de palmier

Are un indice glicemic mic, fiind ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Florile de palmier sunt presate pentru a produce sucul, care este apoi fiert şi lăsat să se cristalizeze.
„Un bun îndulcitor natural şi o alternativă bună la zahăr. Poate fi folosit atât la gătit, cât în băuturi," spune nutriţionistul.

Zahăr de cocos

Poate fi găsit atât sub formă lichidă, cât şi cristale. Ca şi zahărul de palmier, zahărul de cocos este bogat în vitaminele B, magneziu, calciu, potasiu, zinc, antioxidanţi. De asemenea, conţine şi inulină, care este un prebiotic.
„Nu am folosit zahărul de cocos, însă cred că are acelaşi gust ca zahărul brun şi trebuie folosit la fel. Recomand folosirea zahărului de cocos organic," spune specialistul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro