"Bugetul total al nunţii este asigurat de stat (50%) şi Palatul princiar (50%). Creditele alocate din bugetul de stat s-au ridicat la 9.850.000 de euro", a precizat şeful Guvernului.
Institutul de statistici şi studii economice din Monaco este pe punctul de a concepe un sistem de calcul pentru stabilirea veniturilor aduse de acest eveniment.
Nunta de la Monaco a durat trei zile - căsătoria civilă, ceremonia religioasă şi petrecerile care au precedat şi urmat aceste evenimente - şi a inclus, printre altele, concerte (Jean Michel Jarre, The Eagles), focuri de artificii, baluri.
Aproximativ 800 de personalităţi au fost invitate la ceremonia religioasă, sâmbătă, iar la dineul organizat imediat după acest eveniment au participat 500 de persoane. Printre cei care au participat s-au numărat Albert al II-lea al Belgiei şi soţia sa, regina Paola, regina Silvia a Suediei, prinţesa Mary a Danemarcei şi, din partea Marii Britanii, prinţul Edward, nepotul reginei Elisabeth a II-a, şi soţia sa, Sophie. Casa regală a României a fost reprezentată de Principesa Margareta şi Principele Radu. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a venit singur, prima doamnă a Franţei, Carla Bruni, fiind însărcinată. De asemenea, la ceremonie au fost prezenţi designerii Karl Lagarfeld şi Giorgio Armani, acesta din urmă fiind cel care a creat rochia de mireasă, dar şi Naomi Campbell.
Prinţul Albert are doi copii, din relaţii pasagere
Palatul princiar nu a oferit detalii despre eventualele parteneriate cu mărci de lux în vederea organizării nunţii.
Albert al II-lea, prinţul suveran în vârstă de 53 de ani, a cunoscut-o în anul 2000 pe campioana sud-africană la înot Charlene Wittstock, cu ocazia unui concurs de nataţie organizat la Monaco. Prinţul, denumit în presa franceză "eternul celibatar", şi-a anunţat logodna în iulie 2010.
Charlene Wittstock, născută în urmă cu 33 de ani în Rhodesia (astăzi în Zimbabwe), era protestantă, dar s-a convertit la catolicism înainte de căsătoria religioasă.
Albert al II-lea, el însuşi pasionat de sport, a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, începând cu cea organizată la Calgary în 1998 şi terminând cu cea organizată la Salt Lake City în 2002, în calitate de membru al echipei naţionale de bob. Albert al II-lea este membru al Comitetului Internaţional Olimpic, din 1985, şi preşedintele Comitetului Olimpic Monegasc.
Prinţul Albert are doi copii, din relaţii pasagere, însă, potrivit regulilor de succesiune ale principatului catolic de pe Riviera Franceză, doar copiii născuţi în cadrul căsătoriei pot moşteni tronul.
Înainte de această nuntă, cea mai recentă căsătorie regală a avut loc în 1956, când tatăl lui Albert, Rainier, a luat-o de soţie pe actriţa americană câştigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly.