Mergi la conţinutul principal

Cât costă să îţi trimiţi copilul la şcoală

• costurile pentru ghiozdan, rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte, astfel încât elevului să nu îi lipsească nimic în prima zi de şcoală, se ridică la câteva sute de lei

 

Astăzi sună din nou clopoţelul, iar părinţii au “alergat” zilele trecute pentru a-şi pregăti copiii pentru începutul de an şcolar. Aceştia au luat cu asalt supermarketurile, librăriile şi magazinele, în căutare de ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte, astfel încât învăţăceilor să nu le lipsească nimic în prima zi de şcoală. Comercianţii au venit cu oferte care de care mai atractive, de la caiete cu personajele Disney, la penare complet echipaje. Chiar dacă preţurile sunt pentru toate buzunarele, lista de cumpărături s-a ridicat şi în acest an la câteva sute de lei.

Cel mai mult au cheltuit cei care au copiii în clasele primare, acolo unde, pe lângă caiete şi auxiliare, din geantă nu trebuie să lipsească stiloul, pixurile cu gel, creioanele cu radieră, creionele colorate, cariocile, acuarelele, lipiciul, iar lista este lungă. Numai pentru un ghiozdan, preţurile pornesc de la 25 lei şi depăşesc chiar şi 300 lei, în funcţie de model şi de brand. Un penar costă în jur de 10 lei, iar unul echipat costă între 30 lei şi 45 lei. Un caiet A5 cu 48 file costă 1 leu, iar unul cu 80 file poate depăşi 4 lei. Caietele de geografie, biologie şi muzică pot fi cumpărate cu 1 leu, iar un bloc mic de desen cu 2 lei. Pe lângă ghiozdan şi penar, cei mai mulţi bani se duc pe stilou. Preţul unui astfel de instrument de scris variază între 9 lei şi pot urca până la 50 lei şi chiar mai sus. Mai nou, există stilouri pentru stângaci, un astfel de obiect costând 40 lei. De asemenea, preţurile la acuarele nu sunt nici ele deloc de neglijat, acestea ajungând chiar şi la 35 lei.

La clasele gimnaziale, rechizitele costă ceva mai puţin decât la cele primare. Un caiet dictando cu 48 file costă 0,70 lei, dar poate ajunge şi la 4 lei. Un caiet A4 poate fi cumpărat cu 3 lei, însă poate costa chiar şi 20 lei, cum este cazul unui caiet cu spiră.

La liceu situaţia se mai simplifică, iar asta pentru că elevii nu au nevoie de foarte multe rechizite, un ghiozdan sau geantă, caiete şi un penar fiind “arsenalul” lor. În schimb, la liceu se duc mai mulţi bani pe îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Aşadar, pentru ca în prima zi de şcoală copilul să aibă tot ce e necesar, fără a cumpăra produse scumpe, din bugetul familiei au “zburat” cam între 300-500 lei. Atenţie, vorbim despre un singur copil, pentru că în cazul unei familii cu 2 sau 3 copii, costurile sunt mult mai mari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro