Cât costă o plimbare de o oră pe Dunăre cu șalupa «Zorile 1» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cât costă o plimbare de o oră pe Dunăre cu șalupa «Zorile 1»

* consilierii municipali au aprobat, recent, tarifele de utilizare a șalupei ”Zorile 1” și a pontonului debarcare-acostare pentru aceasta, ambele aflate în administrarea Serviciului de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară (STPLCAP) Brăila * astfel, o plimbare de o oră cu șalupa pe Dunăre costă peste 150 lei, în timp ce ora de staționare aproape 30 lei

 

Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au aprobat tarifele pe care municipalitatea le va practica pentru organizarea de plimbări pe Dunăre cu Șalupa ”Zorile 1”. Mai precis, în ședința ordinară de la finalul lunii septembrie, consilierii au stabilit tarifele de utilizare a ambarcațiunii, dar și a pontonului debarcare-acostare PA 4578, ambele aflate în administrarea Serviciului de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară (STPLCAP) Brăila, condus de ing. Emil Mihai Rusinoiu. În consecință, aleșii și-au dat ok-ul pentru normele de fundamentare pe elemente de cheltuieli în baza cărora s-au stabilit aceste tarife pentru o oră de marș, pentru o oră de staționare, respectiv, tariful de utilizare a pontonului debarcare-acostare PA 4578 pentru o oră de staționare. Pe lângă tarife, consilierii au aprobat și contractul cadru de prestări servicii pentru închirierea pontonului amintit. Și tot prin această hotărâre s-a stabilit că șalupa și pontonul vor fi puse la dispoziție gratuit (în urma unor solicitări oficiale) pentru activități organizate de Municipiul Brăila și de alte instituții publice.

Potrivit raportului de specialitate, STPLCAP Brăila va asigura întreținerea și exploatarea ambarcațiunii, prin personalul specializat încadrat în cadrul Compartimentului Administrare Pontoane. Nava va circula la solicitarea grupurilor de turiști în baza Contractului de prestări servicii, aprobat printr-o hotărâre din mai 2019.

”La fundamentarea tarifelor de utilizare pentru ora de marș și ora de staționare, s-a ținut cont de cheltuielile cu salariile membrilor echipajului și cheltuielile de întreținere și exploatare”, se specifică în raport.

 

O plimbare cu Șalupa ”Zorile 1” costă peste 150 lei

Tariful de utilizare a șalupei ”Zorile 1” pentru o oră de marș a fost stabilit la 159,5 lei (cu TVA 19%), în timp ce pentru ora de staționare la 27,4 lei (cu TVA 19%). Tariful de utilizare a pontonului de debarcare-acostare PA 4578 pentru o oră de staționare este de 169,3 lei (cu TVA 19%). Potrivit notelor de fundamentare, la stabilirea prețului pentru ora de marș a șalupei s-a ținut cont de următoarele elemente de cheltuieli: 167,333 ore de lucru/lună; 19,00 lei salariu pentru o persoană/oră, 3,50 lei pentru norma de hrană conform HG 437/2018 pe oră. Cu alte cuvinte: 22,50 lei cheltuieli salariale/oră; 0,50 lei contribuția asiguratorie/oră; 23,00 lei cheltuieli de personal pe oră; 16 litri consum normat de combustibil/oră la un preț estimat de 6 lei/litru. Mai exact 96 lei pentru combustibil/oră și 15 lei cheltuieli materiale/oră.

Pentru ora de staționare situația se prezintă în felul următor atunci când vine vorba despre stabilirea prețurilor: și aici au fost luate în calcul 167,333 ore de lucru pe lună; cu 19,00 lei salariu încadrare pentru 1 persoană/oră; și norma de hrană de 3,50 lei. De unde a rezultat 22,50 lei cheltuieli salariale/oră, o contribuție asiguratorie de 0,50 lei pe oră. Mai exact, 23,00 lei cheltuieli personal pe oră.

În ceea ce privește stabilirea tarifului pentru ponton, în nota de fundamentare se specifică: faptul că au fost luate în calcul cele 167,333 ore de lucru pe lună, 57,50 lei – salarii încadrare pentru trei persoane/oră; 4,50 lei – spor ore de noapte tot pentru tot atâtea persoane; totodată 10,80 lei - norma de hrană pe oră. Mai exact, cheltuieli salariale de 72,80 lei și o contribuție asiguratorie de 1,40 lei pe oră. Cu alte cuvinte, cheltuieli de personal/oră în valoare de 111,30 lei. Pe lângă acestea s-a mai ținut cont de cheltuielile materiale: 26 lei pentru energia electrică pe oră; 0,30 lei materiale întreținere/oră; 2 lei – servicii curățenie; 2 lei – apa potabilă; 0,70 lei – colectare gunoi. Mai exact, 31 lei pe oră pentru cheltuielile cu materialele. Deci 142,30 lei totalul cheltuielilor pe oră, plus TVA, 27 lei.

Proiectul a fost aprobat fără dezbateri, cu 26 voturi ”pentru”. Din motive tehnice, liberalul Cătălin Canciu nu a participat la vot. PNL-istul figura ca deconectat în ședința video în momentul votului la acest proiect.

Precizăm că Șalupa ”Zorile 1” are o capacitate de 11 locuri. Aceasta s-a aflat până nu demult în administrarea R.A. ”Administrația Zonei Libere Brăila” și până să ajungă la AZL s-a aflat în patrimoniul Marinei Grăniceri Sulina, care o propusese pentru casare în anul 2000, însă autoritățile locale au reușit să o includă în patrimoniul Primăriei Municipiului Brăila. În 2009 șalupa a intrat într-un proces de reabilitare pentru a fi redată circuitului turistic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro