Cât câştigă un poliţist local | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cât câştigă un poliţist local

• consilierii municipali au aprobat, recent, nivelul salariilor pentru poliţiştii locali în 2019 • este vorba tot de o creştere cu 4%, ca şi în cazul lefurilor funcţionarilor din Primărie • directorul executiv al Poliţiei Locale, Georgică Tănase, are o leafă lunară brută de 13.104 lei de la începutul acestui an (cam 7.600 lei net), la care se adaugă şi alte sporuri • la polul opus, un şofer cu studii medii sau şcoală generală din cadrul Poliţiei Locale încasează 4.077 lei brut pe lună, în timp ce un îngrijitor - 2.372 lei

 

Salarii “grase” pentru angajaţii Poliţiei Locale Brăila în 2019. Lefurile poliţiştilor locali au crescut cu 4%, decizia fiind luată în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM. Potrivit legii salarizării unitare, în vârful piramidei se află directorul executiv al instituţiei, Georgică Tănase.

Ei bine, cu un coeficient de ierarhizare de 6,30, Georgică Tănase (grad II), are un salariu de bază (gradaţia 5) de 13.104 lei. Ceea ce înseamnă cam 7.666 lei în mână. În 2018, salariul directorului era de 12.559 lei brut. Aşa cum se precizează în cadrul proiectului aprobat de consilieri, la acest salariu este inclusă gradaţia aferentă tranşei de vechime în muncă la nivel maxim. Iar dacă ţinem cont şi de alte sporuri care se acordă pentru cei care lucrează în administraţia publică în general, abia atunci ne putem face o imagine despre nivelul salarial real. Astfel, potrivit prevederilor legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul care exercită activitatea de control financiar preventivă beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 10% pe perioada de exercitare a acesteia. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019, personalul Poliţiei Locale Brăila beneficiază de vouchere de vacanţă în conformitate cu prevederile OUG nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări la Legea 94/2014, precum şi de indemnizaţia de hrană prevăzută la art. 18 din Legea cadru 153/2017. De reţinut că indemnizaţia de hrană se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.

Următorul cel mai mare salariu din cadrul Poliţiei Locale Brăila este al directorului executiv adjunct - 12.772 lei (coeficient de ierarhizare 6,14). De asemenea, un şef Serviciu (grad II) în cadrul Poliţiei Locale Brăila încasează lunar 11.690 lei brut, iar un şef Birou (grad II) - 11.024 lei brut. Până în 2019, salariile celor din conducere, cu excepţia directorului, se încadrau între 12.274 lei şi 10.583 lei brut.

 

Ce bani iau poliţiştii locali cu funcţii de execuţie

Din acelaşi proiect aflăm că pentru stabilirea salariilor de bază brute au fost respectate reglementările cu privire la majorarea, începând cu 1 ianuarie 2019, a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 1.900 lei la 2.080 lei lunar, acest aspect reprezentând o creştere de 4% faţă de luna decembrie a anului 2018. De asemenea, în baza Legii 153/2017 “stabilirea salariilor lunare (...) se realizează de ordonatorul de credite cu respectarea prevederilor art. 25 (suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, indemnizaţiilor pentru hrană şi vacanţă cumulat pe fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază) cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli”.

Cert este că salariile nu arată deloc rău la nivelul poliţiştilor locali, iar asta cu atât mai mult în cazul celor cu funcţii publice de execuţie. Practic, un auditor cu grad profesional Superior încasează un salariu de bază de 7.613 lei (4.454 lei net), unul Principal - 7.093 lei, iar unul Asistent - 6.365 lei brut pe lună (3.723 lei net). Un consilieri juridic, expert, inspector poliţist local, dacă are grad profesional Superior primeşte un salariu brut de 7.093 lei, pentru Principal discutăm despre 6.552 lei, Asistent - 5.845 lei, iar un Debutant - 3.828 lei. Precizăm că toate funcţiile amintite mai sus sunt pentru cei cu studii superioare. Ei bine, un refrent, poliţist local cu studii medii, poate încasa 4.264 lei brut pe lună dacă are grad profesional Superior, 3.536 lei pe lună (Principal), 3.204 lei (Asistent) şi 2.663 lei brut lunar (Debutant). Aici trebuie punctat că salariile de bază prevăzute sunt pentru gradaţia 0. Salariul de bază pentru gradaţiile 1 - 5 se determină prin majorarea salariilor de bază pentru gradaţia 0, după cum se precizează în proiect, potrivit prevederilor Legii 153/2017. Tot în baza aceleiaşi legi, pentru activitatea desfăşurată de persoanele cu handicap grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru se acordă un spor de 15% din salariul de bază. La acestea, se adaugă pentru toate categoriile voucherele de vacanţă şi indemnizaţia de hrană.

 

«Mână largă» şi la fluturaşii de salarii pentru personalul contractual

Nici pentru un consilier, expert, inspector de specialitate, revizor contabil, arhitect, referent de specialitate, inspector casier în cadrul Poliţiei Locale Brăila grila din 2019 nu arată deloc rău. Dacă discutăm despre cei cu gradul I A şi studii superioare, salariul de bază este 7.946 lei (4.648 lei net), la gradul I - 6.552 lei, la gradul II - 5.845 lei, iar pentru un debutant - 3.828 lei brut (2.239 lei net).

Un secretar cu studii medii sau generale primeşte lunar o leafă brută de 4.264 lei, în timp ce un secretar debutant cu acelaşi nivel de studii - 3.932 lei. Un şef depozit I primeşte 4.264 lei brut, în timp ce un şef depozit II - 3.932 lei brut. În ambele cazuri este vorba despre încadrare pentru studii medii.

La capitolul privind salariul unui portar, paznic, pompier, guard, bufetier, manipulant bunuri, curier în cadrul Poliţiei Locale Brăila discutăm de asemenea despre lefuri frumuşele. Practic, după cum se precizează în proiect, un Guard ia un salariul brut lunar de 3.183 lei (studii medii sau generale). Un şofer I, cu acelaşi nivel al studiilor, încasează 4.077 lei brut pe lună, în timp ce un îngrijitor - 2.372 lei. Desigur, şi în aceste cazuri se aplică sporurile amintite în cazul celorlalte categorii.

Precizăm că indemnizaţia de hrană de care beneficiază personalul Poliţiei Locale Brăila este de 347 lei/salariat, acordată proporţional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.

Proiectul de hotărâre privind noile salarii în cadrul Poliţiei Locale Brăila  a fost aprobat cu 24 voturi “pentru” şi o abţinere a consilierului PND Petre Bogdan Botea.

 

Câţi poliţişti locali are Brăila

După cum aflăm dintr-un proiect de hotărâre aprobat de CLM în mai 2018, Poliţia Locală Brăila are în prezent 205 posturi în total, din care 18 vacante, astfel că municipiul beneficiază de serviiciile a 187 de poliţişti locali, cu tot cu directorul instituţiei. Trebuie punctat că Poliţia Locală Brăila are 12 funcţii publice de conducere, iar dintre acestea 7 sunt vacante. Potrivit statului de funcţii aprobat, pe lângă director: sunt 22 de poliţişti locali la Serviciul de Ordine Publică, 2 posturi la Compartimentul Mass Media, 55 de poliţişti la cele două Birouri de ordine publică, 19 la Biroul Intervenţie Ordine Publică, 21 la Biroul Circulaţie pe Drumuri Publice, 4 poliţişti locali la Compartimentul Inspecţie în construcţii şi afişaj stradal, tot atâţia la Compartimentul Protecţia Mediului, 6 la Biroul Inspecţie Comercială, 3 la Serviciul dispecerat- monitorizarea video, 5 la Compartimentul Dispecerat, 6 la Compartimentul Monitorizare video şi 34 la Compartimentul Pază Obiective de Interes Local.

 

Cât câştigă un poliţist de la IPJ Brăila

Pentru că au tot circulat în spaţiul virtual tot felul de discuţii conform cărora poliţiştii locali au salarii mai mari decât cei din Poliţia naţională, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să facă o comparaţie între salariile acordate în cele două instituţii. Astfel, potrivit site-ului IPJ Brăila, în luna noiembrie 2018 (ultima informare postată), tabelul cu minimul şi maximul veniturilor salariale nete achitate personalului chiar arăta ceva mai sărac decât în cazul poliţiştilor locali. Potrivit acelei informări: personalul contractual primea 1.287 lei net minim şi 1.676 lei net maxim, funcţionarii publici 4.527 lei pentru funcţii cu comandă şi între 1.924 lei - 3.446 lei pentru cele fără comandă.

În ceea ce priveşte corpul subofiţerilor şi ofiţerilor de poliţie, concret, după cum ne-au informat reprezentanţii IPJ Brăila, în prezent, un agent debutant pe rural sau ordine publică are un salariu net cuprins cam între 2.800 - 3.000 lei net. Un ofiţer debutant are 3.100 - 3.400 lei net, iar un comandat de secţie rurală, de exemplu, cu 50 de poliţişti în subordine, în jur de 6.000 lei net. Aceste salarii reprezintă bani în mână, cu toate sporurile şi primele incluse.

Poliţiştii au norma de hrană în jur de 1.000 lei şi încă 200 lei pentru echipament.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro