După ce dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, s-a plâns de asistenţii medicali care se înscriu la facultatea de specialitate pe bandă rulantă, pentru a lua bani mai mulţi, deşi fişa postului nu cere acest lucru, am încercat să aflăm şi noi despre câţi angajaţi este vorba şi cum se modifică salariul acestora. Diferenţele sunt impresionante.
Potrivit datelor furnizate de spital, în prezent, 68 de asistenţi medicali au studii superioare, iar reprezentanţii SJU s-au conformat deja şi îi plătesc conform pregătirii profesionale, aşa cum prevede grila de salarizare în sistemul medical de stat. Pe lângă aceştia, mai sunt 14 asistenţi medicali care au absolvit facultatea în 2015, au făcut cereri pentru mărirea de salariu, iar acum se află pe lista de aşteptare până când spitalul va găsi fonduri şi pentru ei. Lista nu se opreşte aici, ci continuă cu alţi 28 de angajaţi, care se află acum la cursuri, urmând ca şi aceştia să ceară creşterea salariului conform studiilor după terminarea facultăţii.
Spre exemplu, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU, salariul de bază al unui asistent medical fără studii superioare este de 2.604 lei, iar cu sporurile aferente, acesta ajunge să ia în mână până la 3.500 lei. În schimb, colegul cu studii superioare are un salariu de bază în valoare de 3.093, iar după ce se adună şi sporurile, venitul lunar ajunge undeva la 3.818 lei. Diferenţa dintre aceştia este de 300-400 lei.
La o secţie oarecare din cadrul SJU, lucrurile stau altfel, iar diferenţa între salarii este, în unele cazuri, şi de 1.000 lei. Un asistent medical fără facultate are un salariu de bază de 2.604 lei, iar cu sporuri ajunge la 2.768 lei. În schimb, cei cu studii superioare au 3.314 lei, venit lunar la care, dacă adăugăm şi sporurile, acesta ajunge la 3.768 lei. Observăm că diferenţa este chiar de 1.000 lei, o sumă ce pare să-i motiveze pe asistenţii medicali din Judeţean să se înscrie la facultate.
Reamintim că reprezentanţii Spitalului Judeţean Brăila ne-au declarat cu ceva timp în urmă că se confruntă cu un nou fenomen apărut printre angajaţi: asistenţii medicali se înscriu la facultate, fără ca acest lucru să fie o condiţie în a-şi păstra locul de muncă, ci doar pentru ca salariile să li se mărească. De vină ar fi legea, care nu controlează acest fenomen, iar de suferit au pacienţii, pentru că spitalului îi mai rămân puţini bani pentru asigurarea tratamentului acestora.
Managerul SJU Brăila, dr. Mihail Iugulescu, a afirmat că asistenţii medicali din spital se înscriu la facultate pe bandă rulantă, chiar dacă nimeni nu le-a cerut asta, iar unitatea e obligată să le plătească salarii mai mari. Acest fapt duce la creşterea fondului de salarii şi până la 71% din banii pe care-i primeşte spitalul de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), iar suma care rămâne, diferenţa de 29%, este pentru medicamentele pacienţilor şi utilităţi.