Cât câştigă cântăreţii români din drepturi de autor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cât câştigă cântăreţii români din drepturi de autor

Smiley se află pe primul loc în topul celor mai difuzaţi artişti români, câştigând, în 2014, peste 130.000 de lei, potrivit datelor centralizate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), în urma celor două repartiţii anuale. Următorul în top este Connect-R, care a obţinut peste 120.000 de lei, iar interpretul de muzică folk şi actorul Mihai Mărgineanu se află pe poziţia a treia, cu încasări de peste 100.000 de lei.
Topul este completat, în ordine, de Matteo (peste 100.000 de lei), Mihai Bobonete (peste 100.000 de lei), Daniel Deneş, membru al formaţiei Fly Project (peste 90.000 de lei), Tudor Ionescu, membru al formaţiei Fly Project (peste 85.000 de lei), Andra (peste 82.000 de lei), Loredana Groza (peste 74.000 de lei), DJ Sava (peste 67.000 de lei), Lora (peste 60.000 de lei), precum şi membrii formaţiei Holograf - Dan Bittman, Romeo Dediu, Octav Furtună, Emilian Petroşel, Iulian Vrabete -, cu încasări de peste 58.000 de lei fiecare.
În ceea ce priveşte interpreţii de manele, directorul general al CREDIDAM, Ştefan Gheorghiu, a spus că aceştia nu se află în top, în primul rând pentru că aceştia sunt difuzaţi în special pe postul Taraf TV, care îi aparţine lui Silviu Prigoană şi care "nu plăteşte", CREDIDAM având "o problemă în instanţă" cu acesta, iar, în al doilea rând, "vremea manelelor a trecut".
Cât priveşte încasările actorilor - care, de altfel, nu se află în topul celor mai difuzaţi artişti -, Carmen Tănase, membru în Comisia Permanentă Specială privind accesul la informaţii, a precizat că în această situaţie "se discută numai despre actorii care apar în seriale TV şi în reclame. Ei nu sunt foarte mulţi, sunt puţini, iar la teatru, din păcate, apariţia la teatru nu are cum să se contorizeze. Deci, ei sunt destul de puţini cei care apar la TV, în comparaţie cu cei care sunt pe piaţă acum. Sumele nu sunt foarte mari, comparativ cu muzica, sunt mult mult mai mici, seriale nu prea mai sunt, sunt redifuzări care se plătesc mult mai puţin decât o primă difuzare".
Constituit în 1996 ca asociaţie non-profit, CREDIDAM reprezintă interesele artiştilor interpreţi români şi străini. Obiectul activităţii CREDIDAM este colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi acestora, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de posturile de radio, TV, cablu, cinematografice, în restaurante, hoteluri, discoteci etc.
Potrivit informaţiilor prezentate la conferinţa de presă, CREDIDAM numără în prezent 11.952 de membri (actori, balerini, muzicieni din toate genurile), iar, în cei 18 ani de activitate (din 1996 până în 2014), a virat către artişti suma de 193.404.788 de lei, iar către stat (impozite) suma de 85.798.185 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro