Cânt, joc și costume de epocă la jubileul Muzeului Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Muzeul Brăilei la 140 de ani

Cânt, joc și costume de epocă la jubileul Muzeului Brăilei

* de "Zilele Muzeului Brăilei "Carol I", brăilenii au participat la două seri de civilizație românească organizate de reprezentanții prestigioasei instituții * luni, 23 august, a fost intonate Imnul Regal și Imnul național al României, în prezența a doi miniștri secretari de stat, a autorităților locale, a directorilor de instituții de cultură din sud-estul României și a membrilor Asociației "Tradiția Militară", îmbrăcați în costume de epocă, care au prezentat onorul * tot luni, managerul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru, a conferit medalia jubiliară "Județul Brăila 540 de ani /Muzeul Brăilei "Carol I" 140 de ani", respectiv albumul "Brăila Modernă. Cărți poștale ilustrate"

 

Momente de neuitat la Jubileul Muzeului Brăilei "Carol I", care a împlinit, ieri, 140 de ani de existență. Patru zile la rând, brăilenii au putut merge la teatru și au putut participa la serile de civilizație românească organizate de reprezentanții prestigioasei instituții, pentru ca luni, 23 august, să fie de față la intonarea Imnului Regal și a Imnului național al României, în prezența a doi miniștri secretari de stat, a autorităților locale, a directorilor de instituții de cultură din sud-estul României și a membrilor Asociației "Tradiția Militară", îmbrăcați în costume de epocă, care au prezentat onorul. Tot luni, managerul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru, a conferit distinșilor oaspeți și colaboratori medalia jubiliară "Județul Brăila 540 de ani /Muzeul Brăilei "Carol I" 140 de ani", respectiv albumul "Brăila Modernă. Cărți poștale ilustrate".

După ce sâmbătă, 21 august (ora 17.00), în cadrul "Zilelor Muzeului Brăilei "Carol I", brăilenii au putut urmări piesa de teatru "Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, jucată de copii în Sala "Studio" a Teatrului "Maria Filoti", o oră mai târziu s-a dat startul unei minunate "Seri de civilizație românească", organizată de Muzeul Brăilei "Carol I", în colaborare cu Ansamblul "Grâușorul Osmănean", din comuna Unirea, condus de Lenuța Puia și Mihai Jenică Puia. Sub genericul "Tradiții populare din spațiul extra-carpatic", au fost prezentate costume, obiceiuri, cântece și jocuri populare specifice Bărăganului, Dobrogei și altor ținuturi românești, iar atmosfera a fost una de basm. Pe parcursul serii, au interpretat soliștii: Nicoleta Ghelase, Maria Manolescu, Dorina Daniela Perianu și Ioan Alexandru Puia, de la "Grâușorul Osmănean", iar conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", a susținut o scurtă alocuțiune. A prezentat: Gabriela Popa, InfoZone Brăila. La eveniment, au participat: deputatul George Adrian Paladi, Ionuț Ciprian Dobre, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila și Teodora Puia, primarul comunei Unirea. Toți cei prezenți au fost invitați la o cină cu bucate tradiționale românești, pregătită de gospodinele din Unirea, cu sarmale, turte, plăcinte și cozonaci copți pe vatră.

Duminică, 22 august, în a doua seară de civilizație românească, sub genericul "Cântec, joc și voie bună după datina străbună" (manifestare coordonată de prof. Maria Radu) a fost prezentat un frumos spectacol de folclor autentic românesc, cu cântece și jocuri din arealul brăilean și național, cu participarea elevilor: Diana Nuțu, Florin Damian, Andreea Roman, Elena Ciuclaru, Denisa Dudulea, Maria Neagu, Maria Manea, Bogdan Coltofeanu, Ivan Robert, Sara Munteanu și Andreea Călin. Jocurile tradiționale din zona Bărăganului au fost susținute de Ansamblul "Dunărenii", din comuna Chiscani, condus de instructorul Neculai Ciurea.

Festivitatea oficială de luni, 23 august (ora 11.30), organizată la sediul Muzeului Brăilei "Carol I" (Piața Traian nr. 3), a debutat cu intonarea Imnului național și a Imnului Regal al României, în prezența a doi miniștri secretari de stat, a parlamentarilor și autorităților locale. Membrii Asociației "Tradiția Militară" au prezentat onorul. Au fost prezentate costumele militare ale românilor de-a lungul istoriei, începând cu strămoșii daci și romani, urmată de ceremonia dezvelirii basoreliefurilor unor figuri ilustre din istoria românilor (manifestare organizată în colaborare cu Asociația "Frontiera Gălățeană" și Asociația "Tomis", filiala Galați. Au prezentat: conf. univ. dr. Costin Croitoru, manager interimar al muzeului, col. (r.) Didel Bădărău, președintele As. "Frontiera Gălățeană" și col. (r.) Adrian Tăbăcaru, președintele As. "Tomis", filiala Galați.

În cadrul manifestărilor, actorul Florin Chirpac a dat citire scrisorii lui Ștefan cel Mare către brăileni și celebrului răspuns al brăilenilor către domnitorul moldovean, documente ce marchează actul de naștere al județului Brăila (540 de ani). S-a dat citire, de asemenea, Decretului Regal semnat de Regele Carol I la 23 august 1881, prin care s-a pus bazele Muzeului și Bibliotecii de la Brăila.

A urmat lansarea și conferirea medaliei jubiliare "Județul Brăila 540 de ani / Muzeul Brăilei "Carol I" 140 de ani", respectiv a albumului "Brăila Modernă. Cărți poștale ilustrate", incluzând donația comandorului Valeriu Avramescu.

Jubileul Muzeului Brăilei "Carol I" s-a încheiat cu vernisajul expoziției permanente "Ana Aslan" la Centrul Memorial "Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu". Au prezentat: Elena Ilie, șef Secție Memoriale; Speranța Prada, președintele Fundației "Ana Aslan" și Teodora Bărbulescu-Poli, vicepreședintele fundației.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro