Cândea, demis | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Schimbare majoră la Muzeul Brăilei

Cândea, demis

* managerul Muzeului Brăilei ”Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea, a fost demis de președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac * asta, după ce a obținut nota 2,54 la evaluarea activității sale pe anul 2020 * contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, Cândea nu a dorit să vorbească * președintele CJ Brăila a declarat că va anunța un manager interimar, posibil chiar astăzi * acesta și-a manifestat speranța că fostul director al Muzeului nu va acționa în instanță instituția, pentru a nu bloca lucrurile

 

În sfârșit suflă "vântul schimbării" și la nivelul Muzeului Brăilei ”Carol I”! Asta după ce managerul instituției, prof. univ. dr. Ionel Cândea, ocupantul postului de zeci de ani, a fost demis recent de către președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, ca urmare a rezultatului slab, obținut la cea mai recentă evaluare a activității sale pe anul trecut. Mai exact, după cum reiese din documentele postate pe site-ul instituției CJ Brăila în legătură cu evaluarea managerului (care s-a desfășurat în perioada 29 martie - 6 aprilie 2021), acesta a obținut din partea Comisiei de evaluare nota finală 2,54.

Surse din cadrul administrației ne-au precizat că din această entitate care a verificat activitatea managerială a lui Cândea, au făcut parte managerii unor muzee din țară, printre care și cel al Muzeului din Vrancea, al Muzeului Național de Artă al României, dar și un reprezentant al CJ Brăila. Cândea ar fi transmis un proiect managerial scris, însă deși pe 6 aprilie s-a prezentat la interviu, managerul ar fi refuzat să îl susțină, fiind nemulțumit de componența Comisiei. Ulterior, membrii acesteia ar fi notat în consecință și cum rezultatul a fost unul mai mic de 7 (nota minimă pentru a mai putea activa ca manager), președintele Consiliului Județean a semnat, în cele din urmă, documentul privind demiterea lui Ionel Cândea. Trebuie precizat că după cum ne-a explicat Francisk Chiriac, șeful muzeului a contestat la Comisia de contestații rezultatul evaluării sale, însă lucrurile nu s-au schimbat nici acolo. Precizăm totuși că Ionel Cândea încă mai poate să atace decizia în instanță, lucru confirmat și de Chiriac, care și-a manifestat speranța că acest lucru nu se va întâmpla, pentru a nu bloca și mai mult lucrurile privind activitatea muzeului.

Interesant este că la evaluarea sa pentru activitatea din 2019, managerul Muzeului, Ionel Cândea a obținut nota 9,15. Asta era însă înainte de pandemie, anul trecut fiind relevant cu privire la calitățile manageriale ale directorilor de instituții de cultură.

 

Chiriac va anunța în curând un director interimar

Președintele CJ Brăila Francisk Chiriac a precizat că a avut cinci zile la dispoziție să facă o propunere pentru un manager interimar la Muzeul ”Carol I”, din momentul în care a semnat dispoziția privind demiterea lui Cândea. Potrivit acestuia, astăzi, ar putea face public numele celui ce va conduce instituția muzeului brăilean mai departe.

”Da. În urma evaluării anuale, domnul Cândea a luat o notă foarte mică. Conform procedurilor legale, dacă nota este sub 7, atunci se reziliază contractul și se numește un manager interimar la Muzeu. Am avut un termen de cinci zile. Mâine (n.r. - astăzi) o să numesc și tot atunci veți afla despre cine este vorba. Domnul Cândea a făcut inițial contestație la Comisia de contestații, dar aceasta a păstrat aceeași notă. Însă poate să atace în instanță decizia mea, care, repet, este luată conform raportului Comisiei de evaluare și al Comisiei de contestații. Ce pot să spun, tot respectul pentru domnul profesor academician Cândea, dar s-a dovedit că la această evaluare MANAGERUL Cândea nu a luat notă de trecere. E mai important pentru Consiliul Județean să avem manager, în primul rând, la Muzeu. Abia apoi partea academică. Apreciem și acest lucru, dar pentru noi este foarte important ca Muzeul să prindă viață și să fie uman. Nu ne mai dorim acea societate închisă: Muzeul ”Carol I”, Muzeul Brăilei. Vrem să fie redată publicului, așa cum ar trebui de fapt”, a declarat Chiriac.

În ciuda insistențelor redactorilor ”Obiectiv - Vocea Brăilei” de a afla numele managerului interimar, Chiriac a mai adăugat doar că a avut mai multe opțiuni și că va prezenta în curând numele celui ce va prelua concucerea muzeului.

”O să fie o perioadă destul de grea dacă domnul Cândea va acționa în instanță. Vom vedea cum vom trece peste aceste etape. Sunt niște etape juridice până la urmă. Dar vom merge mai departe. A fost aceeași procedură și la «Lyra» când fostul director a fost evaluat. Și dumnealui a luat o notă sub 7, astfel că i s-a desfăcut contractul de muncă. A fost numit manager interimar domnul Petrea Gogu. Când s-a organizat concursul, a participat și domnul Gogu. De altfel, a fost singurul care s-a înscris. A luat concursul și acum suntem într-o normalitate acolo. Asta îmi doresc și la Muzeu”, a mai adăugat Chiriac.

 

Cândea: «Să fiți sănătoși și veseli»

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, fostul manager al Muzeului Brăilei ”Carol I”, Ionel Cândea, nu le-a permis acestora nici măcar să îi solicite un punct de vedere în privința încetării contractului său de manager. În momentul în care a auzit prezentarea redactorului și numele cotidianului, directorul a afirmat ironic: ”Să fiți sănătoși și veseli”. Ulterior acesta a salutat și a închis telefonul.

Potrivit CV-ului său, Ionel Cândea și-a început activitatea la Muzeul Brăilei, ca muzeograf, în septembrie 1975. Din 1983 a devenit director, în aprilie 1983 director, Cercetător științific principal grad II, din ianuarie 2012 a devenit Manager, Cercetător științific principal Gr. I (grad pe care îl obținuse încă din 1996).

 

Probleme semnalate la Muzeu în ultimii ani

În mandatul 2016-2020, nu de puține ori, consilierii județeni, în special cei din opoziție, au criticat modul în care se desfășoară activitatea muzeului. Aceștia au semnalat modul în care sunt finanțate anumite activități precum publicarea unor cărți ale managerului și ale cunoscuților acestuia, modul în care s-au făcut achiziții publice directe pe bandă rulantă și împărțite pe bucățele, astfel încât să nu fie nevoie de licitație publică. De asemenea, în atenția publică a fost la un moment dat și un episod legat de un contract pentru servicii de curățenie și supraveghere, în valoare de 600.000 lei pe opt luni, cu o firmă care avea tipografia ca obiect de activitate. Pentru multe dintre aceste sesizări s-au realizat controale însă în cele din urmă rezultatul acestora nu s-a concretizat în vreun fel, concluzia fiind că "totul s-a făcut legal".

Totuși, în luna februarie a acestui an, președintele CJ Brăila și-a manifestat la rândul său nemulțumirea în legătură cu managerul Ionel Cândea pe care îl considera principalul vinovat pentru blocarea bunului mers al realizării Muzeului Umorului, proiect susținut de caricaturistul Costel Pătrășcan. Practic, Ionel Cândea dorea să realizeze în clădirea de pe Ana Aslan nr. 27, o bibliotecă de instituție, exact în spațiul unde se dorea, inițial, realizarea Muzeului Umorului. Chiriac a anunțat că dacă lucrurile continuă, îi va solicita public demisia managerului. În cele din urmă s-a recurs la o soluție de avarie, aceea că Muzeul Umorului va fi realizat prin intermediul Bibliotecii ”Panait Istrati”.

Nu trebuiesc uitate nici intervențiile președintelui CJ Brăila Francisk Chiriac care s-a plâns în repetate rânduri în legătură cu legislația din România, ce îi protejează pe managerii de instituții, astfel că aceștia pot fi foarte greu sancționați sau demiși. Acesta a semnalat că tocmai acest fapt duce în cele din urmă la plafonare și la ieșirea managerilor din sistem doar ”cu picioarele înainte”, după cum s-a exprimat șeful județului, ironic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro