• Ministerul Educaţiei a aprobat calendarul desfăşurării examenelor pentru anul şcolar 2016 - 2017
Ministerul Educaţiei a aprobat calendarul desfăşurării Evaluării Naţionale şi a examenului de bacalaureat pentru anul şcolar 2016 - 2017. Principalele noutăţi legate de Evaluare Naţională 2017 se referă la creşterea ponderii sale la 80% în stabilirea mediei de admitere la liceu, faţă de 75% cât era până acum. Anul acesta şcolar, în premieră, pentru ambele examene, se elimină prevederea conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai dacă între nota iniţială şi nota de la contestaţie există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.
Când are loc Evaluarea Naţională
Potrivit calendarului publicat pe site-ul Ministerului, între 7-9 iunie 2017 au loc înscrierile la Evaluarea Naţională, iar pe 9 iunie se vor încheia cursurile la clasa a VIII-a. Probele scrise debutează pe 19 iunie - Limba şi literatura română, pe 21 iunie va avea loc proba la Matematică, iar pe 22 iunie proba la Limba şi literatura maternă. Primele rezultate se vor afişa pe 26 iunie şi tot în aceeaşi zi (orele 16.00-20.00) se vor putea depune contestaţii. Între 27-29 iunie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 30 iunie se vor afişa rezultatele finale.
Când are loc BAC-ul
Sesiunea de vară a examenului de bacalaureat se va desfăşura, ca de obicei, în perioada iunie-iulie. Înscrierea candidaţilor se va face între 22-26 mai, iar pe
26 mai se vor încheia cursurile pentru clasa a XII-a/a XIII-a.
Probele de evaluare a competenţelor se vor desfăşura în luna iunie: 6 - 7 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), 8 - 9 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), 9, 12 - 13 iunie - evaluarea competenţelor digitale (proba D), 14 - 16 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).
Prima probă scrisă, cea la română (proba Ea), va avea loc pe 26 iunie, urmată pe 27 iunie de proba la Limba şi literatura maternă (proba Eb). Pe 28 iunie se va desfăşura proba obligatorie a profilului (proba Ec), iar pe 30 iunie, ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării (proba Ed). Pe 5 iulie vor fi făcute publice primele rezultate, iar contestaţiile se vor putea depune între orele 16:00 - 20:00. Rezultatele finale se vor afişa pe 10 iulie.
Sesiunea de toamnă se va desfăşura în lunile august-septembrie. Astfel, în primă etapă are loc înscrierea candidaţilor care nu au promovat în prima sesiune, precum şi a celor care au promovat examenele de corigenţă. Precizăm că în sesiunea a doua a BAC-ului mai întâi se vor desfăşura probele scrise şi apoi cele de evaluare a competenţelor. Aşadar, pe 21 august va avea loc proba scrisă la română, pe 22 august la limba maternă, pe 23 august proba obligatorie a profilului, iar pe 24 august proba la alegere a profilului şi specializării. Probele orale se vor desfăşura între 25-31 august. Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 1 septembrie, iar cele finale pe 6 septembrie.
Cum se vor calcula notele la contestaţii
Anul viitor, notele contestate la Evaluare sau BAC se vor calcula după o altă formulă. Asta pentru că, aşa cum am precizat anterior, s-a eliminat pragul de 0,50 pentru modificarea notelor.
Astfel, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, nota finală va fi media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori.
În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori. Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare şi reprezintă nota finală.
În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii. Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.