Când ne pensionăm | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Modificări de la 1 septembrie 2024

Când ne pensionăm

• Adrian - Marius Rîndunică, directorul Casei Județene de Pensii Brăila, explică pe larg cum va funcționa reducerea vârstei standard de pensionare în condițiile noii legi, aplicabile de la începutul lunii septembrie • informații despre stagiul complet de cotizare, profesiile care beneficiază, condițiile speciale și multe altele în articolul de mai jos

 

Persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă beneficiază de pensie pentru limita de vârstă înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, în funcţie de numărul de ani de stagiu de cotizare realizaţi în astfel de condiţii de muncă, conform dispozițiilor Legii nr.360/2023 care va intra în vigoare la 1 septembrie a.c. ”Reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite şi în condiţii speciale de muncă se face numai dacă au realizat stagiul complet de cotizare  contributiv  prevăzut de lege”, a punctat Adrian Rîndunică, directorul Casei Județene de Pensii Brăila. Mai exact, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. ”Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în Anexa nr. 5 din acelaşi act normativ”, adaugă Rîndunică. Precizăm că în Anexa nr.5 este foarte clar care-i perioada de stagiu de cotizare precum și vârsta de pensionare în funcție de data nașterii.

 

Profesii, condiții speciale, stagii de cotizare

”Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în condiţii speciale în unităţile miniere, în subteran, sau 15 ani în unităţi miniere, în subteran, în cazul în care activitatea minieră încetează ca urmare a obligaţiilor pe care şi le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană, au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu o reducere de 20 de ani din vârsta standard de pensionare  prevăzută de lege”, explică directorul Casei Județene de Pensii Brăila. În același context, sursa citată continuă: ”Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în condiţii speciale în următoarele profesii: balerin, acrobat, solist vocal de operă şi de operetă, instrumentist la instrumente de suflat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani”.

 

De asemenea, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în: locurile de muncă  din aviaţia civilă, din industria de armament, din sectorul construcţii nave, din sectorul construcţii maşini, din unităţile de producţie ale minelor de minereuri,  din activităţile de exploatări forestiere, sortare şi transport material lemnos, din activităţile care vizează siguranţa circulaţiei feroviare , toate acestea în condiții speciale de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu o reducere a vârstei standard de pensionare cu 11 ani.

La fel, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în:

  • locurile de muncă avizate în condiţii speciale de muncă, prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 la Legea nr. 360/2023;
  • locurile de muncă încadrate în condiţii speciale de muncă din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune;

au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

 

Reducerea vârstei de pensionare cu 20 de ani

”Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale de cel puţin 22 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de cel puţin 25 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii în locurile de muncă prevăzute la art. 28 alin.1 lit b din Legea nr. 360/2023, (activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I şi II de expunere la radiaţii-n.n) beneficiază de pensie de limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani în cazul celor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale în zona I de expunere la radiaţii, respectiv cu 18 ani în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii . În situaţia în care perioadele de stagiu de cotizare realizate în zonele de radiaţii sunt mai mici de 22 ani pentru zona I de expunere la radiaţii, respectiv mai mici de 25 ani în zona II de expunere la radiaţii, acestea se cumulează, considerându-se toată perioadă ca stagiu realizat în zona II de expunere la radiaţii”, explică directorul Rîndunică. Sursa citată mai precizează că în aceste situații vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 45 de ani atât în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, cât şi în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona II de radiaţii.

 

Ce avantaje  au persoanele cu handicap

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă după cum urmează:

- cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

”La calculul stagiului de cotizare contributiv, în cazul persoanelor care au realizat astfel de stagii în condiţii de handicap, nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare. Persoanele cu deficienţă vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiţii un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare”, a adăugat directorul CJP Brăila.

Sursa citată a mai precizat că reducerile vârstelor standard de pensionare  acordate asiguraţilor sistemului public de pensii, prevăzute la art. 48, art 51 din Legea 360/2023 precum şi cele prevăzute de alte acte normative cu caracter special pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani, vârstele de pensionare reduse în aceste condiţii nu pot fi mai mici de 52 de ani pentru femei şi de 54 de ani pentru bărbaţi.

 

Pentru Femei

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:

  • pentru 1 copil, vârsta standard se reduce cu 6 luni;
  • pentru 2 copii se reduce cu 1 an ;
  • pentru 3 copii se reduce cu 1 an și 6 luni;
  • pentru 4 copii se reduce cu 2 ani ;
  • pentru 5 copii se reduce cu 2 ani și 6 luni ;
  • pentru 6 copii se reduce cu 3 ani ;
  • pentru 7 copii sau peste se reduce cu 3 ani și 6 luni.

”Reducerea vârstei standard de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copiii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani”, a precizat directorul Rîndunică.

Demn de menționat este și faptul că persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.

Această reducere a vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de  legea nr. 360/2023 sau de alte acte normative.

Alte detalii cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul de ani de stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă se pot afla din tabelul nr.1 menționat la art.48 alin 1 lit a din Legea nr.360/2023. ”În funcţie de numărul de ani de stagiu de cotizare realizaţi în grupa I de muncă şi în condiţii speciale de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare se face conform Tabelului nr. 2 menţionat la art. 48 alin.1 lit.b din Legea nr. 360/2023, reducerea fiind de 6 luni pentru fiecare an întreg de stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă şi în condiţii speciale de muncă.

Persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare, în condiţiile prevăzute la art. 48 alin.1 lit a şi b, numai pentru stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii”, a mai explicat directorul CJP Brăila.

Persoanele care au nelămuriri pot trimite întrebări pe adresa redactie@obiectivbr.ro sau monica@obiectivbr.ro. Redactorii noștri vor solicita răspunsuri de la directorul CJP Brăila, Adrian Rândunică și apoi le vom face publice pentru cei interesați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro