Danxia reprezintă denumirea dată în China unei forme de relief deosebite, care se prezintă sub aspectul unor formaţiuni muntoase, alcătuite din rocă de culoare roşie, cu pante abrupte, creând un peisaj unic. S-a format prin depunerea unor straturi sedimentare terigene de culoare roşie, asupra cărora au acţionat atât forţe endogene, care provin din interiorul Pământului, cât şi forţe exogene, cum ar fi eroziunea. Aceasta explică şi apariţia, pe suprafaţa rocilor, a curcubeelor naturale, dar şi a formelor deosebite de relief, cum ar fi coloanele naturale, defileele, văile şi cascadele, relatează agerpres.ro.
Acest tip de relief se poate întâlni în mai multe provincii din sud-estul şi din sud-vestul Chinei, iar denumirea de Danxia provine de la Muntele Danxia, unul dintre cele mai reprezentative pentru acest fenomen.
Cel mai spectaculos vârf de rocă roşie
În anul 2010, au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şase areale ale acestui tip de relief: Chishui, Taining, Langshan, Danxiashan, Longhushan şi Jianglangshan, situate în zona sub-tropicală din sud-estul Chinei şi dispuse sub forma unui arc de cerc, lung de 1.700 km. Mai exact, cele şase areale corespund celor şase provincii pe care le străbat, astfel: Muntele Danxia este situat în provincia Guangdong, Muntele Lang - în Hunan, Taining - în Fujian, Muntele Longhu - în Jiangxi, arealul Chishui - în Guizhou şi Muntele Jianglang - în provincia Zhejiang.
Muntele Jianglang prezintă trei vârfuri cu o înălţime de 360 de metri: Lang, Ya şi Ling. Primul este considerat cel mai spectaculos vârf de rocă roşie din China şi cea mai cunoscută atracţie a provinciei Zhejiang. De asemenea, în acest areal se întâlnesc numeroase peşteri şi cascade, ceea ce conferă un farmec deosebit întregului peisaj. Deşi pare lipsit de vegetaţie, acest relief calcaros a ajutat la conservarea pădurilor sempervirescente de foioase din zona sub-tropicală şi găzduieşte numeroase specii de floră şi de faună, dintre care 400 sunt considerate rare sau pe cale de dispariţie.
Peşteri de mică adâncime
Formele de relief Danxia s-au format treptat, încă din perioada Neogenului, de acum peste 20 de milioane de ani, şi până în era noastră, prin combinarea factorilor endogeni, respectiv mişcarea plăcilor tectonice, cu cei exogeni, printre care eroziunea şi clima specifică zonei. Dacă la formele mai recent create, văile sunt adânci şi înguste, odată cu trecerea timpului, acestea devin din ce în ce mai largi, ducând la apariţia de vârfuri izolate, de coloane naturale şi de creste. O altă caracteristică a reliefului Danxia este reprezentată de apariţia unor peşteri de mică adâncime, dar de forme şi mărimi diferite.
Culorile deosebite ale munţilor se datorează rocilor şi mineralelor acumulate în timp, la care s-au adăugat mişcările plăcilor tectonice, în urma cărora straturile s-au ondulat. Ulterior, acestea au fost expuse fenomenelor naturale, precum vântul sau ploile, care au erodat suprafaţa, ducând la formarea acestor văi şi creste frumos colorate.
Un peisaj de o frumuseţe rară
Cele şase areale incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO formează un peisaj de o frumuseţe deosebită, impresionant şi unic, care reprezintă un fenomen natural semnificativ, notează whc.unesco.org. Fiind expuse atât la factori exogeni cât şi endogeni, aceste suprafeţe reflectă o gamă largă de aspecte ale acestui fenomen natural, care a dus la apariţia acestui relief. Cele şase areale reprezintă cele mai bune exemple atât pentru suprafeţe care au fost foarte puţin erodate, mai tinere, cât şi pentru suprafeţe care au fost expuse la eroziune un timp mai îndelungat. Fiecare dintre aceste areale prezintă caracteristici geomorfologice specifice fiecărei etape în parte.