Când legea nu se aplică la fel pentru toți. Un marinar brăilean a stat în izolare 14 zile deși ar fi putut să iasă mai devreme | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Când legea nu se aplică la fel pentru toți. Un marinar brăilean a stat în izolare 14 zile deși ar fi putut să iasă mai devreme

* întors pe 1 mai din străinătate, acesta se afla în izolare la domiciliu în momentul în care s-a emis Ordonanța Militară nr. 11, care prevedea că personalul navigant nu mai trebuie să stea în izolare 14 zile * deși colegi de-ai acestuia din alte județe au ”scăpat” mai devreme de izolare la domiciliu în urma acestei ordonanțe, brăileanul nu a beneficiat de același regim

 

 

Situație aberantă pentru un marinar brăilean! Pe numele său Iulian Tihan, acesta s-a întors în țară pe 1 mai, iar în ziua următoare a intrat în izolare la domiciliu pentru 14 zile, conform ordonanțelor militare aflate în vigoare la acel moment. Numai că pe 11 mai, cu câteva zile înaintea expirării stării de urgență, Guvernul a emis o nouă ordonanță militară, Ordonanța Militară nr. 11, care prevede că se exceptează de la măsura de izolare la domiciliu personalul navigant român, maritim şi fluvial, care se repatriază prin orice mijloc de transport, dacă la intrarea în ţară nu prezintă simptomele asociate de COVID-19. Măsura a intrat în vigoare odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, adică regula se aplica marinarilor care urmau să se revină în țară. Până aici lucrurile sunt clare însă brăileanul a rămas surprins să constate că la scurt timp de la publicarea noii ordonanțe colegi marinari din țară au fost scoși din izolarea la domiciliu, deși nu le expirase perioada de 14 zile.

”Am urmărit site-urile la marinari și bucurie mare pe colegi de-ai mei din alte județe că i-au scos din izolare. Noi aici în sud, Brăila, Galați, Constanța,  am fost singurii care am rămas în izolare și după ce s-a dat ordonanța. Ne-au spus că legea nu este retroactivă. Bine, dar de ce în alte părți le-a dat drumul colegilor mei și aici nu? În alte județe au dat telefon la DSP și le-au dat drumul. O singură țară dar sunt 70 de legi? Nu trebuie să fie o lege pentru toți? Ori au încălcat legea cei din alte județe ori cei de aici? Nu înțeleg unde s-a greșit! E posibil să nu am eu dreptate dar nu poate să fie într-o țară o lege interpretată diferit de unul și de altul”, ne-a spus Iulian Tihan.

Redactorii ”Obiectiv” au sunat la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila pentru a cere lămuriri vizavi de această situație. Directorul Gabriel Ciochină ne-a declarat că instituția pe care o conduce nu poate lua decizii cu privire la posibile derogări de la legislație, ci cei de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență. Așadar, DSP-urile doar aplică derogările primite de la nivel național.

”La DSP ni se comunică eventuale derogări care se pot da prin ordinul comandantului acțiunii, adică la CNCCI. Cunosc cazul și cred că i s-a comunicat acest aspect. Atunci depinde de la relații cu publicul cât și cum a reușit să comunice. Nu știu dacă a ajuns la noi ceva de genul acesta sau la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției. Dar în astfel de situații nu noi dăm aceste măsuri privind izolarea sau carantina, ci în punctele de trecere a frontierei. Toate documentele sunt analizate de DSP-urile la intrarea în forntieră. Noi nu vedem niciun act cu care vine persoana respectivă. Datele sunt centralizate prin Evidența Populației și Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției. Acolo ajung toate datele și sunt luate măsurile la intrarea în țară a persoanelor respective. Acele documente nu îmi parvin mie la DSP Brăila. Din acest motiv, toți cei care au situații de genul acesta trebuie să se adreseze comandantului acțiunii. Eu nu pot să obțin derogări. În mod normal, fiindcă am văzut că mi-au parvenit asemenea derogări, persoanele trebuie să se adreseze dacă au motive justificate CNCCI și acolo, prin ordin de la acel nivel, se pot obține derogări. Noi mai departe punem în aplicare acele ordine. Dacă tot au vorbit marinarii unii cu alții înseamnă că sunt navigatori care au obținut derogări de la CNCCI”, ne-a explicat Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.

În concluzie, deși marinarul brăilean ar fi putut să iasă mai devreme din izolare, pentru că nu a știut sau nu a fost corect informat, acesta a stat acasă toate cele 14 zile, ieri fiind ultima zi de izolare.

Conform noilor reglementări privind starea de alertă, la revenirea în țară sunt exceptați de la măsura carantinării/izolării la locuință șoferii de TIR, personalul navigant, piloții de aeronave sau mecanicii de locomotivă și personalul feroviar, printre alții.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro