Mergi la conţinutul principal

Când este corectă iertarea?

De la începutul lunii octombrie 2020, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică, "Vorbe din Duh", menită să ne facă pentru o clipă să ne oprim! Să ne oprim, să ne liniștim și să reflectăm la ce este Viața, ce este Adevărul, care este Calea. Am început astfel o Călătorie spre altceva, spre ceva frumos într-o lume pe care noi am urâțit-o! Vom fi însoțiți de prof. Daniel Voinea, un dascăl, un mentor, un om minunat pentru cei care îl cunosc. Daniel Voinea a absolvit Teologia la Sibiu, dar și Facultatea de Filozofie la Iași și predă științe socio-umane la Liceul de Artă Hariclea Darclee.

 

Nu ar fi nevoie de iertare, dacă nu ai vedea niciun fel de atac și niciun fel de nedreptate. Dar pentru că nu vezi pace și dreptate peste tot, nici nu ești împăcat cu toate, iertarea este necesară pentru că „vezi” neadevărat și ai nevoie de corectarea vederii acestei lumi.

A ierta nu înseamnă să faci un efort pentru a suporta nedreptatea sau atacul, ci pentru a recunoaște irealul unei lumi în care crezi că te afli. Adevărata justificare a iertării stă în recunoașterea unei lumi neadevărate ca fiind ceea ce este. 

Cu această înțelegere, dai o șansă lumii reale pentru a se ivi minții corecte, ieșind din captivitatea visului de groază

Iertarea va fi întotdeauna falsă atunci când faci un efort pentru a „șterge” vinovăția sau nedreptatea cuiva, pentru că astfel le faci reale - într-o lume ireală, pe care nu Dumnezeu a creat-o pentru tine.

Iertarea corectă recunoaște iluzia și astfel știe că orice iertare este justificată și meritată.

Lumea creată de Dumnezeu este „bună foarte”, iar ceea ce Dumnezeu a creat nu se poate schimba. Este ceea ce vezi „bun foarte” ? Sau ai nevoie de iertare?

Iartă, deci, în întregime, cu totul, pe fratele tău, pentru a putea să-l vezi așa cum este. Și ceea ce vei da fratelui tău, aceea vei și primi.

 

Și a privit Dumnezeu toate câte a făcut și iată erau bune foarte.”

(Geneza, 1,31)

„Nu judecați, ca să nu fiți judecați.

Căci cu judecata cu care judecați, veți fi judecați, și cu măsura cu care măsurați, vi se va măsura”

(Matei, 7, 1-2)

„Căci celui ce are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, și ce are i se va lua”

(Matei, 13, 12)

„Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: Doamne, de câte ori va greși față de mine fratele meu și-i voi ierta lui? Oare până de șapte ori?

Zis-a lui Iisus: Nu zic ție până de șapte ori, ci până de șaptezeci de ori câte șapte.”

(Matei, 18, 21-22)

„Ci toate câte voiți să vă facă vouă oamenii, asemenea și voi faceți lor, că aceasta este Legea și proorocii.” 

(Matei, 7, 12)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro