Operaţiile de sterilizare a câinilor maidanezi vor reîncepe, după ce Primăria a achitat, ieri, toate restanţele pe care le avea către medicii veterinari. Reamintim că programul de sterilizare ajunsese într-un impas din cauza faptului că municipalitatea întârziase cu câteva luni plata operaţiilor. Ieri, după ce un articol pe această temă a fost publicat în cotidianul nostru, primarul Aurel Simionescu a dat dispoziţie ca plăţile să fie efectuate imediat. "Astăzi (ieri n.n.) de dimineaţă, un reprezentant al Primăriei a venit la cabinet şi mi-a adus toţi banii pe care-i aveam de primit în ultimele patru luni. Am avut şi o convorbire telefonică cu primarul Simionescu, în cadrul căreia am primit asigurări că nu vor mai fi blocaje financiare. În această situaţie, de mâine voi primi din nou câini pentru operaţie", ne-a declarat medicul veterinar Victor Popescu.
"Intenţia noastră este să menţinem colaborarea cu medicii veterinari de pe plan local. Totodată, anul viitor dorim să implicăm şi anumite asociaţii de protecţie a animalelor în acest program de sterilizare. Faptul că au existat întârzieri la plata operaţiilor ţine de anumite chestiuni administrative şi organizatorice, care în momentul de faţă sunt corectate. Pe de altă parte, ar fi de dorit şi o implicare mai mare a iubitorilor de animale în cadrul acestui program. Este dezamăgitor faptul că aceştia nu au reuşit să aducă până acum la sterilizat decât o sută şi ceva de câini. Ne-am fi aşteptat la mai mult angajament din partea lor", ne-a spus primarul Simionescu.
Reamintim că programul de sterilizare a câinilor, cu sau fără stăpân, de pe raza municipiului, a fost iniţiat de Primăria Brăila în luna iulie a acestui an. Operaţiunea a fost gândită ca o colaborare între municipalitate, medicii veterinari şi iubitorii de animale. Concret, iubitorii de animale erau chemaţi să vină cu câini la cabinetele veterinare. Urma ca patrupedele să fie sterilizate, iar tariful - 100 lei pentru femele şi 50 lei pentru masculi - trebuia achitat de Primărie. După operaţie, cei care au adus câinele îşi luau obligaţia să îl îngrijească până la închiderea rănilor. Au fost implicate în program cabinetele veterinare ale doctorilor Popescu, Posedaru, Căpăţână şi Izvoranu.
În mod ciudat, deşi înainte reclamau faptul că, în loc să fie sterilizaţi şi lăsaţi pe domeniul public, câinii sunt prinşi şi închişi în adăposturi, iubitorii de animale nu prea s-au înghesuit să participe la program. Din iulie până la sfârşitul lui noiembrie au fost aduşi pentru operaţie doar 130 de câini. Cei mai mulţi dintre aceştia - 95 - au fost sterilizaţi în cabinetul doctorului Popescu. Doctorul Posedaru a sterilizat 20 de exemplare, iar ceilalţi doi medici nu prea s-au implicat, motiv pentru care n-au operat decât 15 câini.
Ieri, atât doctorul Popescu cât şi doctorul Posedaru s-au declarat dispuşi să opereze în continuare câini în cadrul acestui program, însă cu condiţia ca întârzierile la plată să nu se mai repete.