• în cadrul programului “Şcoala Altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun!”, oamenii în uniformă au fost alături de elevi şi au discutat pe mai multe teme, oferind sfaturi importante • copiii au avut parte şi de o întâlnire cu “Gipsy”, câinele de urmă al IPJ care acţionează pentru prinderea infractorilor • alţi doi câini poliţişti de patrulare- intervenţie, Vera şi Vam, au prezentat exerciţii spectaculoase pentru cei mici
Întâlnire între elevi şi câinii poliţişti, printre care s-a aflat chiar patrupedul “Gipsy”, câinele de urmă care acţionează cu operativitate pentru prinderea criminalillor şi tâlharilor, ajutându-i pe oamenii legii în anchetele efectuate. Gipsy s-a înţeles bine cu cei mici, chiar s-a lăsat mângâiat, el fiind un animal blând, care acţionează numai la comandă. Alţi doi câini poliţişti de patrulare - intervenţie, Vera şi Vam, au prezentat exerciţii impresionante pentru elevi, la mai multe unităţi de învăţământ.
Conductorului lui Gipsy, pe numele din acte Vog, Marian Hârjoghe, ne-a dat câteva detalii cu privire la întâlnirea dintre poliţistul pe patru picioare şi elevi. “Gipsy este un câine foarte docil şi receptiv la comenzile primite. Suntem ataşaţi unul faţă de celălalt. Săptămâna aceasta am participat împreună la activităţile şcolare, elevii fiind foarte încântaţi şi dornici să-l mângâie şi să facă fotografii cu acesta”, a fost mesajul transmis.
În cadrul programului naţional “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, poliţiştii au derulat diverse activităţi, care au început încă de luni şi au continuat toată săptămâna, până pe 19 aprilie.
Copiii, de la cei mai mici, până la cei ajunşi deja aproape de examenul maturităţii, au avut posibilitatea de a discuta cu oamenii legii pe teme precum prevenirea şi gestionarea bullying-ului, siguranţa rutieră, siguranţa pe stradă, acasă şi pe Internet, prevenirea traficului de fiinţe umane, a consumului şi traficului de substanţe psihoactive şi a corupţiei. Demersurile poliţiştilor au constituit un bun prilej pentru promovarea profesiei de poliţist.
“Activităţile preventive au fost organizate în şcoli, fiind gândite ca şedinţe interactive, în cadrul cărora copiii au primit noţiuni teoretice, au vizionat materiale video şi au primit răspunsuri la întrebări. Copiii i-au primit în mijlocul lor pe câinii de serviciu, care i-au încântat, şi de această dată, cu exerciţii demonstrative. Având în vedere vacanţa care bate la uşă, poliţiştii au discutat cu elevii despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le aibă în vedere pe stradă, atunci când rămân singuri acasă, la şcoală, când merg la joacă sau când navighează pe Internet, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, infracţiunilor cu violenţă sau contra patrimoniului ori ale abuzurilor în mediul online”, a precizat purtătorul de cuvând al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, insp. Laura Belciugan.
Poliţiştii i-au sfătuit pe copii ca atunci când sunt singuri acasă să ţină uşa locuinţei închisă şi să nu permită accesul persoanelor necunoscute. Cei mici nu trebuie să se joace pe partea carosabilă, întrucât există riscul unor accidente rutiere. În ceea ce priveşte traversarea şoselei, poliţiştii le-au reamintit celor mici că trebuie să meargă numai la marcajul pietonal şi să aştepte culoarea verde a semaforului. Elevii nu trebuie să aibă reacţii violente, chiar dacă întră în dispute cu alţi elevi. S-a vorbit şi despre pericolul de pe internat, fiind transmise sfaturi şi pe această linie. “Atunci când navighezi pe internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta!
Nu te întâlni cu persoane cunoscute pe Internet, fără să îţi anunţi părinţii!
Pe reţelele de socializare, restricţionează accesul necunoscuţilor la profilul tău şi ai grijă ce fotografii postezi! Anunţă imediat un adult atunci când eşti victima unei agresiuni pe net”, au transmis poliţiştii.
În derularea activităţilor din cursul acestei săptămâni s-au implicat, alături de poliţişti, şi reprezentanţi ai altor instituţii reprezentate în cadrul Comisiei Judeţene de monitorizare a activităţii preventive Brăila, respectiv Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, Serviciul Judeţean Anticorupţie şi Centrul Regional împotriva Traficului de Persoane Galaţi, astfel că beneficiarii activităţilor au avut posibilitatea de a obţine informaţii din mai multe domenii.