Mergi la conţinutul principal

Câinii fără stăpân şi cei de rasă, un potenţial pericol pentru oameni. Poliţiştii vin cu atenţionări

* în contextul creşterii numărului de câini fără stăpân aflaţi în zona parcărilor din proprietatea privată a marilor centre comerciale din Brăila, Însurăţei şi Ianca, poliţiştii au acţionat în vederea conştientizării administratorilor cu privire la obligaţiile ce le revin * poliţiştii au afişat în interiorul a 17 centre comerciale, la loc vizibil, afişe conţinând informaţii privind noile modificări legislative privind protecţia animalelor şi program de gestionare a câinilor fără stăpân * şi proprietarii de câini periculoşi trebuie să ţină cont de lege

 

 

 

 

Poliţişti de la Protecţia Animalelor, în acţiune! Mulţi câini fără stăpân se adună în parcările centrelor comerciale, unde mai găsesc câte ceva de mâncare, însă reprezintă uneori şi un pericol pentru oameni. Poliţiştii au desfăşurat acţiuni specifice şi au pus afişe privind legislaţia în domeniu, pe linia protecţiei animalelor dar şi a gestionării situaţiei câinilor fără stăpân. Au fost purtate discuţii cu administratorii centrelor comerciale şi s-au transmis prevederile legale.

Proprietarii câinilor periculoşi au şi ei mai multe obligaţii şi trebuie să respecte legislaţia în domeniu, în caz contrar fiind traşi la răspundere de oamenii legii.

 

După cum se arată în comunicatul transmis de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, având în vedere modificările legislative aduse Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, prin Legea 138/2022, în perioada 22 - 30 iunie, poliţişti din cadrul Biroului Protecţia Animalelor au desfăşurat acţiuni pentru înştiinţarea populaţiei cu privire la aceste modificări. Administratorii marilor centre comerciale au fost informaţi cu privire la obligaţiile ce le revin conform prevederilor O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, a Ordinului nr. 1/2014 privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân şi a O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi.

Potrivit poliţiştilor, în contextul creşterii numărului de câini fără stăpân care vieţuiesc în zona parcărilor aflate în proprietatea privată a marilor centre comerciale de pe raza Oraşelor Însurăţei, Ianca şi Municipiul Brăila, poliţiştii au acţionat în vederea conştientizării administratorilor cu privire la obligaţiile ce le revin. Oamenii legii au afişat în interiorul unui număr de 17 centre comerciale, la loc vizibil, afişe conţinând informaţii privind noile modificări legislative aduse Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, ale O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, precum şi faptul că în conformitate cu acestea au unele obligaţii. “Persoanele juridice de drept public sau de drept privat care cresc sau adăpostesc provizoriu câini sunt direct răspunzătoare, prin reprezentantul lor legal, având obligaţia de respectare a legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare şi a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă (sancţiune 5.000-10.000 lei); Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţei de urgenţă (sancţiune 5.000-10.000 lei); Proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative (sancţiune 5.000-10.000 lei). Să asigure un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire, atenţie şi asistenţă medical veterinară (sancţiune 3.000-12.000 lei)”, au transmis poliţiştii.

De asemenea, beneficiarilor le-au fost aduse la cunoştinţă atribuţiile lucrătorilor din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor.

Astfel de acţiuni vor continua cu scopul informării publicului larg şi a deţinătorilor de animale în vederea preîntâmpinării producerii de incidente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro