Mergi la conţinutul principal
Dragomir adoptă soluţia radicală pentru eliberarea Brăilei de maidanezi

Câinii agresivi, eutanasiaţi

• primarul Marian Dragomir a afirmat, ieri, că a luat decizia de a-şi asuma public o măsură complet nepopulară în încercarea de a rezolva problema câinilor comunitari din Brăila • acesta a precizat că, imediat după Zilele Municipiului Brăila, când va organiza un târg de adopţie pentru a da şansa iubitorilor de animale să se implice activ în salvarea câinilor fără stăpân, va trece la măsuri radicale • acesta a vorbit despre eutanasierea constantă a câinilor agresivi şi bolnavi din padocuri şi ridicarea constantă a altora de pe străzi • deşi se aşteaptă la proteste şi chiar procese, Dragomir anunţă că SUPAGL are deja propria maşină de ecarisaj şi că va trece la fapte

 

Edilul-şef al municipiului, Marian Dragomir, a anunţat, ieri, cu părere de rău, că nu mai poate tolera ca sute de brăileni să fie muşcaţi şi atacaţi de câinii comunitari şi că va trece la măsuri radicale. Acesta a vorbit despre eutanasierea câinilor agresivi şi bolnavi din adăposturile existente în Brăila şi capturarea în special a câinilor agresivi de pe străzi, într-o procedură constantă, în următoarea perioadă. Primarul a anunţat că termenul legal de cazare a patrupedelor până când pot fi eutanasiate în cazul în care nu sunt adoptate este de 14 zile şi a făcut apel la toţi iubitorii de animale să se implice activ şi să le adopte dacă îşi doresc acest lucru. Mai mult, Dragomir a mai precizat că, în perioada 11- 12 august, (în intervalul orar 16:00 - 19:00) Primăria va organiza cu ocazia Zilelor Brăilei un târg de adopţie a câinilor fără stăpân, în Parcul Monument. Primarul şi-a manifestat speranţa că târgul va fi cel mai mare din zona de Sud-Est a României, că foarte mulţi dintre iubitorii de animale vor fi prezenţi şi că vor adopta câte un câine, aşa cum, de altfel, va face şi el.

“Toţi cei care scriu pe Facebook că iubesc câinii, toţi cei care îi hrănesc pe stradă sau toţi cei care îi agresează pe oamenii care îi ridică de pe străzi, să vină să adopte un câine! Şi eu voi fi prezent la acest târg şi voi adopta un câine pe care îl voi duce la casa mea din comuna Chiscani. Nu îl voi ţine niciodată legat în lanţ, dar va avea ţarcul lui propriu. (...) Dar să ştiţi că această adopţie nu este suficientă şi vom începe o procedură legală în adăpostul primăriei, prin eutanasierea câinilor agresivi şi a câinilor care nu pot fi adoptaţi din cauza comportamentului lor, împreună cu cei care sunt bolnavi şi tratamentul presupune o cheltuială foarte mare pe care nu putem altfel să o gestionăm la infinit. Sunt convins că în perioada următoare nu o să fiu cel mai iubit dintre brăileni, dar sigur vom rezolva o problemă a tuturor”, a afirmat Dragomir.

 

Motivele adoptării soluţiei radicale

Pentru a-şi explica detaliat decizia de a demara acţiunile de eutanasiere a câinilor agresivi din adăposturi, primarul Marian Dragomir a ţinut să prezinte câteva statistici. Atât legate de demersurile municipalităţii şi a ONG-urilor iubitorilor de animale privind sterilizările, cât şi cele legate de atacuri asupra brăilenilor.

“Eu iubesc animalele, iubesc şi câinii. Am crescut un căţel de la 8 zile, dar locul câinilor nu este pe stradă. Avem adăposturile pline în acest moment. Am încercat sterilizarea. Au fost sterilizaţi în anul 2014 un număr de 611 câini şi pisici; în anul 2015 - 2.161; în anul 2016 - 919 şi în primele luni ale anului 2017 - 592. Fac precizarea că 90% dintre aceste sterilizări au fost pentru câini, dintre care numărul femelelor a fost dublu faţă de cel al masculilor. În total, pentru perioada 2014 - 2017 sunt 4.283 de animale sterilizate. Deci 3.655 câini dintre care 1.927 masculi şi 2.358 femele. Iar diferenţa până la 4.283 a fost reprezentată de pisici. Dar, din păcate, efectele nu se văd. Însă aceste sterilizări nu au presupus costuri pentru Primăria Municipiului Brăila, fiind efectuate gratuit de către organizaţiile cu care am avut şi avem în continuare colaborări. Cert este că toţi aceşti câini sunt în continuare în oraş şi chiar dacă sunt sterilizaţi muşcă, latră noaptea şi deranjează pe toată lumea”, a precizat Dragomir.

Sursa citată a explicat că, numai în anul 2016, 1.284 de brăileni au fost muşcaţi de câini, iar costurile privind tratarea lor au însemnat 146.841 lei (1,4 miliarde de lei vechi n.n.). De asemenea, că în primele şase luni ale anului au fost muşcaţi 764 de brăileni, costurile ridicându-se la 64.590 lei.

“Dar în aceste costuri nu sunt incluse: spaima, trauma şi frica cu care a rămas persoana care a fost muşcată, membrii familiei ei. Şi nu vreau să ne gândim ce înseamnă pentru un copil să fie muşcat de câine sau mutilat. Sunt peste 700 reclamaţii pe zona de câini la Primăria Municipiului Brăila în acest an. Am ridicat câini foarte mulţi. Am luat şi amendă de la Direcţia Sanitar Veterinară pentru că am ridicat prea mulţi câini şi am depăşit la un moment dat capacitatea depozitului. Eu consider că este un moment în care primarul trebuie să îşi asume faptul că nu trebuie să fie iubit şi că trebuie să ia măsuri pentru rezolvarea unor probleme din oraşul pe care îl administrează, pentru oamenii care l-au ales. Dacă măsura este una bună, oamenii vor aprecia, dacă nu trebuie să ne asumăm la un moment dat şi riscurile scoaterii câinilor de pe străzi”, a mai adăugat primarul.

 

Primăria şi-a achiziţionat propria maşină pentru a captura maidanezii

Dragomir susţine că în acest demers deja a primit sprijinul Asociaţiei pentru Protecţia Victimelor Muşcate de Câini, în sensul de a primi asistenţă juridică în cazul în care se va ajunge la procese. Dar chiar şi aşa, potrivit acestuia, Primăria e gata de “bătălie”, cu proprii jurişti. Dragomir a mai adăugat că deja cei de la SUPAGL au achiziţionat propria maşină pentru capturarea şi transportarea patrupedelor în adăposturi, şi că vor trece masiv la astfel de acţiuni, la care vor fi prezenţi şi poliţiştii locali.

“Vom eutanasia permanent tot ce înseamnă câini agresivi. Nu cred că mai este cazul astăzi să mai avem încă o cheltuială nouă pentru amenajarea unui padoc, care nu rezolvă problema. Atunci, mergem pe această variantă legală, care va conduce la eliminarea câinilor din oraş. (...) Sunt cazuri în care aş putea să spun că 70% dintre câinii de pe domeniul public ar putea fi catalogaţi ca agresivi, având în vedere numărul important al persoanelor muşcate şi a celor care au fost fugărite, lătrate noaptea când vin de la serviciu. Cu siguranţă, cei de la asociaţiile de proprietari care ne-au scris, ne-au solicitat sprijinul şi au venit alături de noi atunci când au fost ridicaţi câinii ştiu să ne indice care sunt câinii agresivi şi care sunt câinii mai paşnici”, a afirmat Dragomir, făcând totodată precizarea că se aşteaptă la proteste din partea iubitorilor de animale şi chiar la procese. Însă potrivit edilului-şef, singura soluţie pentru eliminarea câinilor de pe străzi va fi adopţia masivă, în paralel cu eutanasierile pe care Primăria le va face.

“Sunt mai multe primării în ţară care fac acest lucru. S-au confruntat şi ei cu cele mai diverse metode, dar să ştiţi că toţi cei care au rezolvat problema câinilor au adoptat această măsură”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro