Mergi la conţinutul principal

Câinele poliţist Vog-Gipsy, noua spaimă a tâlharilor brăileni

duminică seara, o bătrână din Făurei a fost atacată de un tânăr care a dat buzna în locuinţa sa şi i-a sustras 500 de lei, prin folosirea violenţei • practic, din ancheta poliţiştilor a reieşit că tâlharul i-a pus bătrânei mâna în gât şi a determinat-o să scoată banii de pensie • câinele poliţist Vog- Gipsy a fost dus în locuinţa femeii, a luat urmele atactorului, apoi s-a dus glonţ la o locuinţă de pe o altă stradă, exact cea în care locuieşte suspectul de tâlhărie

 

Câinele poliţist Vog, alias Gipsy, se dovedeşte un bun înlocuitor al lui Rex, cel care a avut o contribuţie covârşitoare în rezolvarea crimei de la Gradiştea. Rex a ajuns la vârsta pensionării, iar ştafeta a fost preluată, din vara anului trecut, de Gipsy, care, în urmă cu câteva zile, a dat dovadă de operativitate şi i-a luat imediat urma unui tâlhar din Făurei. A fost o primă misiune de succes a poliţistului pe patru picioare. El a lucrat ca la carte, dacă ne putem exprima astfel, şi a reuşit să prindă infractorul.

Duminică seara, o bătrână din Făurei a fost atacată în propria casă de un bărbat care vroia să îi fure banii de pensie şi chiar a făcut acest lucru, după ce a speriat-o de moarte pe femeie. După atacul violent, Vog - Gipsy a intrat în acţiune, cu ajutorul conductorului său, Marian Hârjoghe. A prelevat urmele din locuinţa persoanei vătămate şi s-a oprit apoi direct la locuinţa tâlharului, pe o altă stradă din apropiere. “La data de 11 martie, poliţiştii brăileni, cu sprijinul colegului lor, Vog - câinele poliţist, au reuşit să-l depisteze pe un bărbat de 31 de ani, din Făurei, bănuit de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie. La data de 10 martie, ora 10.00, o femeie de 77 de ani, din oraşul Făurei, a sesizat faptul că, la ora 21.30, o persoană a pătruns în incinta locuinţei sale şi, prin folosirea unor acte de violenţă, i-a sustras suma de 500 de lei, telefonul mobil şi cartea de identitate”, a precizat subinsp. Laura Belciugan, purtător de cuvând al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

La nivelul instituţiei a fost constituită o echipă mixtă, din care a făcut parte şi câinele poliţist, Vog - Gipsy, cu sprijinul căruia s-a reuşit identificarea, la scurt timp, a tâlharului. Era vorba despre un bărbat de 31 de ani, din Făurei, acesta fiind preluat de poliţişti şi dus la audieri, el fiind cercetat penal pentru infracţiunea de tâlhărie calificată. Poliţiştii au reuşit să recupeze prejudiciul în totalitate şi să îl predea persoanei vătămate.

 

Gipsy în acţiune

După misiunea de succes de la Făurei, câinele poliţist Gipsy a avut programată o întâlnire cu jurnaliştii, în Grădina Mare, pentru a arăta ce ştie să facă şi a “explica” exact cum a procedat pentru a-l prinde pe tâlhar. Evident, totul a fost transmis prin vocea conductorului său, Marian Hârjoghe. Poliţistul patruped a fost extrem de sociabil şi i-a plăcut pe jurnalişti. “Luni dimineaţă, echipa de poliţişti criminalişti s-a deplasat la locuinţa bătrânei tâlhărite, Gipsy fiind şi el în echipa de cercetare. În casa femeii era totul răvăşit. Am căutat vatra de miros ( locul de plecare) şi i-am dat să preia urma. A ieşit în curtea imobilului şi apoi s-a deplasat pe stradă. A mers aproximativ 800 de metri şi s-a oprit pe o stradă paralelă cu cea a persoanei vătămate, în dreptul unui imobil. Gipsy s-a făcut remarcat prin această misiune. El are acum 2 ani şi 8 luni, fiind preluat de la Centrul Chinologic Sibiu la vârsta de 7 luni”, a declarat instructorul Hârjoghe.

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit faptul că Gipsy (Vog) nu s-a oprit degeaba în faţa locuinţei respective. Era vorba chiar despre casa în care locuia suspectul de tâlhărie în vârstă de 31 de ani.

 

Gipsy îi ia urmele lui REX

Poliţistul Gipsy a dovedit că se pricepe să ia urma infractorilor, el fiind cel care l-a înlocuit pe Rex, cunoscut ca fiind “spaima criminalilor”. Rex - câinele de urmă cu o activitate de 9 ani în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, patrupedul care şi-a făcut un renume printre poliţişti, a ieşit la pensie. După oribila crimă din februarie 2015, cei patru tineri de etnie romă, din Gradiştea, care au luat viaţa unei patroane de magazin, pentru a-i fura banii din poşetă, au intrat în timp record în vizorul poliţiştilor. Asta după ce Rex le-a luat urma. Din primele minute petrecute la locul crimei, Rex l-a condus pe conductor lângă gardul din care agresorii au rupt scândura devenită arma crimei. Un alt caz marcant a fost în iulie 2011, când un bărbat din Silistraru, prieten cu alcoolul, a violat şi ucis o femeie, apoi s-a făcut nevăzut. Câinele Rex a fost şi atunci în misiune, pe care şi-a îndeplinit-o cu succes.

Din cauza unor probleme de sănătate specifice câinilor lup, Rex nu şi-a mai putut desfăşura activitatea de poliţist, anul trecut locul lui fiind luat de Gipsy, un câine lup negru şi în putere. Acesta a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu la vârsta de 7 luni şi până la vârsta de 1 an şi 9 luni, împlinită în primăvara lui 2018, a făcut un predresaj cu conductorul Hârjoghe, cel care s-a ocupat şi de Rex. Gipsy a fost introdus în activitate şi s-a constatat că are talent pentru meseria de câine de urmă. “Este iubitor de copii, docil şi receptiv, fiind agresiv doar la comandă şi atunci când situaţia o impune”, este caracterizarea făcută de conductor. În aprilie 2018, adică la vârsta de 1 an şi 9 luni, câinele poliţist a mers la Sibiu pentru calificare, prelucrare urme miros uman, curs care a durat 4 luni. Şi a trecut cu bine de probele susţinute, obţinând numai note de zece.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro