• în mod surprinzător, la nivel regional, Brăila stă mult mai bine la capitolul beneficiari de venit minim raportat la total populaţie
Judeţele Buzău şi Galaţi concentrează cei mai mulţi beneficiari de ajutoare sociale de genul venit minim garantat, la nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte, dar şi la nivel naţional, relevă o statistică bazată pe datele aferente lunii octombrie, cea mai recentă lună de raportare a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Sunt nu mai puţin de 10.919 buzoieni care au încasat acest tip de sprijin social şi 10.298 de gălăţeni, urmaţi pe locul III de vrânceni cu 6.214 persoane, iar pe locul IV, de constănţeni cu 4.175 persoane. La Brăila, doar puţin peste 4.000 de persoane au semnat, în octombrie, “statul de plată” la ANPIS, mai precis 4.031. Cel mai mic număr de beneficiari ai acestei forme de ajutor social s-a înregistrat în judeţul Tulcea, cu doar 2.284 de asistaţi. Dacă facem o pondere a beneficiarilor de venit minim garantat în total populaţie din fiecare judeţ, vom observa că, din nou, Buzăul şi Galaţiul se poziţionează pe primele locuri cu 2,28%, respectiv 1,63%, urmate pe locul III de Vrancea cu 1,58%, Brăila cu 1,13%, Tulcea cu 0,93% şi Constanţa cu doar 0,54%. Prin raportare la nivel naţional, cele mai mici ponderi le-au înregistrat Bucureştiul, cu doar 0,01% din populaţie beneficiară de acest tip de ajutor social, urmat de Timiş (0,23%), Ilfov (0,37%) şi Cluj (0,41%).
Revenind la nivel regional, aceleaşi date statistice mai arată totuşi că Brăila a plătit, în medie, cele mai mari sume către beneficiarii acestei forme de ajutor social, 279 lei, la fel şi Galaţiul cu 271 lei şi Constanţa - 269 lei. La polul opus, cele mai mici sume au fost achitate în Buzău - 264 lei, Vrancea - 258 lei şi, în fine, Tulcea cu 246 lei. Ca idee, media naţională a fost undeva la 275 lei/beneficiar.
Venitul minim garantat este una dintre formele de ajutor social acordate de stat, printre care se regăsesc şi alocaţia pentru susţinerea familiei (pentru familii cu venituri mici şi copii), precum şi ajutorul de încălzire (pentru persoane sau familii cu venituri mici, doar pe perioada sezonului rece). Atât patronii cât şi economiştii consideră că ajutoarele sociale nu sunt condiţionate suficient şi, practic, demotivează persoane apte de muncă, în special din mediul rural, să caute să se angajeze. De altfel, tot mai multe companii se plâng că nu găsesc suficienţi angajaţi.
De precizat că începând cu ianuarie 2018 salariul minim brut urcă la 1.900 lei, odată cu trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat.