"Sint incintat sa anunt ca voi colabora cu Congresul si cu partenerii nostri internationali pentru modificarea sistemului (american) de acordare a vizelor", a spus Bush in cursul unei conferinte de presa organizate in Estonia.
"Este o modalitate de a ne asigura ca natiuni precum Estonia vor beneficia rapid de acest sistem, in acelasi timp fiind consolidate si aspectele de securitate ale programului", a continuat liderul american.
Cele opt state foste comuniste care au aderat la UE in 2004 au exercitat mult timp presiuni pentru a beneficia de acelasi statut ca si tarile occidentale, ai caror cetateni nu au nevoie de vize pentru calatoriile in Statele Unite.
Diplomatii polonezi cred ca este nedrept ca Washingtonul sa mentina obligativitatea vizelor dupa ce Varsovia a contribuit cu trupe la operatiunile din Irak. Si Cehia, Slovacia, Ungaria, Estonia si Letonia au trimis trupe in Irak.
Statele Unite nu le solicita vize cetatenilor din cele 15 vechi state membre UE, cu exceptia Greciei. Cetatenii din statele care au aderat la UE in 2004, cu exceptia slovenilor, au nevoie de vize pentru a calatori in SUA.
Potrivit legislatiei actuale, Statele Unite renunta la obligativitatea vizelor in momentul in care un anumit stat indeplineste conditii stricte, intre care numarul mic al persoanelor care depasesc termenul de sedere pe teritoriul american si o proportie sub 3 la suta a cererilor de viza respinse.
Presedintele american a precizat ca procesul de flexibilizare a regimului acordarii vizelor va incepe in curind, urmind sa implice posibila modificare a pragului de 3 la suta.
Comisia Europeana a cerut in octombrie statelor membre UE sa le solicite vize diplomatilor americani ca reactie la refuzul Washingtonului de flexibiliza regimul vizelor.