Buruiana, Sandu si Teodorescu, cei mai slabi parlamentari de Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Buruiana, Sandu si Teodorescu, cei mai slabi parlamentari de Braila

Senatorul PLD Dan Sabau este parlamentarul cel mai des criticat in presa braileana. Deputatii Daniela Buruiana (PRM ) si Alin Teodorescu (PSD) sint parlamentarii cel mai putin vizibili in presa locala. Deputatul PSD Mihai Tudose este cel care a oferit cele mai multe raspunsuri la solicitarile primite din partea brailenilor, in vreme ce colegul sau de camera, democratul Horia Vasioiu, este cel mai cautat de catre populatie, dintre parlamentarii de Braila. Acestea sint doar citeva dintre concluziile studiului realizat de Institutul de Politici Publice (IPP) in colaborare cu Agentia de Monitorizare a Presei si Biroul de Consiliere pentru Cetateni Braila.
Studiul a avut drept subiect parlamentarii si modul in care acestia isi desfasoara activitatea, atit la Parlament cit si in teritoriu si a vizat perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2006. O parte dintre informatiile in baza carora s-a realizat materialul IPP au fost furnizate chiar de catre parlamentarii monitorizati care au completat diferite chestionare si formulare, pentru a conferi transparenta si corectitudine studiului. In functie de datele strinse s-a constatat, lucru semnalat de altfel de nenumarate ori de catre presa locala, ca deputatii Daniela Buruiana Aprodu (PRM) si Gabriel Sandu (PLD) nu au venit deloc in teritoriu in aceasta perioada de trei luni, ca de altfel in intreg mandatul de pina acum. Mai mult, monitorii au aflat ca cei doi nici macar nu desfasoara activitati concrete in circumscriptia Braila.

Deputatii Sandu si Buruiana, "disparuti in misiune"

Un alt punct urmarit in cadrul studiului a fost cel al amplasarii, organizarii si dotarii birourilor parlamentare. Daca in cazul senatorului Dan Sabau (PLD), a senatorului PSD Aurel Simionescu, a deputatilor Horia Vasioiu - PD, Mihai Tudose si Alin Teodorescu - PSD, nu au fost probleme, acestia avind birouri ori in cladirea Prefecturii ori la sediul partidelor pe care le reprezinta, cu programe afisate care se respecta si personal care sa preia solicitarile brailenilor sau sa tina audientele, nu acelasi lucru se intimpla si in cazul deputatilor codasi Gabriel Sandu (PLD) si Daniela Buruiana (PRM): "Ulterior, am aflat ca deputatul PRM nu a venit decit o data in teritoriu de la alegeri, informatiile oficiale insa prezinta biroul parlamentar ca figurind la sediul PRM Braila. In cazul deputatului Gabriel Sandu, actual PLD, din verificarile realizate in luna octombrie 2006, cabinetul teritorial al deputatului a fost inchis, motivul prezentat fiind “concediu al sefei de cabinet”; in noiembrie 2006, din informatiile colectate, deputatul nu a venit in teritoriu. Luna decembrie a fost caracterizata de o alta situatie: fostul deputat PNL, Gabriel Sandu, actual platformist, a fost nevoit sa isi mute biroul care, sustine domnia sa, pina in acel moment s-a aflat la sediul PNL Braila". La capitolul dotari, parlamentarii braileni nu au exagerat, neachizitionind obiecte sau echipamente costisitoare, ci doar cele necesare desfasurarii activitatii curente.
In ceea ce priveste numarul de angajati, birourile parlamentare monitorizate beneficiaza, in medie, de 3 angajati/birou care au responsabilitati referitoare la: redactare de materiale, consultanta juridica si de elaborare de proiecte, organizare activitati sociale, relatii cu publicul, asistenta pe probleme agricole si chiar de redactare de intrebari, interpelari si initiative legislative. Trebuie mentionat ca cei mai mari "angajatori" dintre parlamentari sint Aurel Gabriel Simionescu si deputatul Mihai Tudose, in timp ce colegul Alin Teodorescu, care de altfel, nici nu prea a fost prezent in teritoriu, are doar un angajat la propriul birou.
In ceea ce priveste activitatea salariatilor birourilor parlamentare, studiul stabileste ca desi acestia sint devotati "sefilor", uneori ezita sa-si asume raspunderea fara o consultare prealabila cu parlamentarul.

Brailenii nu i-au tocit pragul biroului senatorului Sabau

La capitolul solicitari adresate din partea brailenilor, parlamentarul cel mai cautat, cel putin pe perioada monitorizata este democratul Horia Vasioiu. Dintr-un numar total de 399 de solicitari adresate birourilor parlamentare in cele 3 luni de monitorizare, Vasioiu a primit un numar de 140, inregistrind astfel 48,5% din totalul solicitarilor adresate catre parlamentarii braileni. La polul opus se afla PLD-istul Dan Sabau, cu 9% din interpelari, ceilalti parlamentari figurind cu un numar relativ apropiat de interpelari. De altfel, studiul a relevat faptul ca 80% din solicitarile cetatenilor catre parlamentari au primit un raspuns. Totusi, acest procent nu prezinta masura in care cererile cetatenilor au fost solutionate. Tematica solicitarilor nu poate permite rezolvarea multora dintre doleantele alegatorilor iar, in acest context, tipul de raspuns oferit cetateanului la probleme de natura juridica sau sociala este oferirea unor noi informatii de contact ale persoanelor/institutiilor cu abilitati in domeniu.
Cel mai mare numar de raspunsuri a fost oferit de altfel de biroul deputatului Mihai Tudose (PSD) care a raspuns tuturor solicitarilor primite, mai exact 89.
Un alt indicator al activitatii propriu-zise a parlamentarului a urmarit numarul si tipul intilnirilor cu autoritatile locale pentru fiecare din lunile monitorizate. In Braila s-au realizat 26 astfel de intilniri, deputatul cu cel mai mare numar de intilniri fiind tot Horia Vasioiu, cu 13. Intilnirile senatorului Sabau au vizat in principal sectorul sanitar, acesta realizind lunar intilniri cu spitalele dar si cu
CAS. Braila sau Directia de Sanatate Publica.

Dan Sabau, cel mai criticat parlamentar brailean

Referitor la aparitiile parlamentarilor braileni in presa locala, studiul e dezvaluit ca acestea sint de cele mai multe ori legate de teme politice si nu de teme parlamentare. Aproximativ 57% din totalul aparitiilor din presa braileana, vizeaza contexte ce tin de activitatea exclusiv politica a acestora, in timp ce aparitiile asociate cu activitati parlamentare in teritoriu au cumulat circa 20%.
In acest context, cei mai vizibili parlamentari braileni sint deputatul PD, Horia Vasioiu (24 aparitii) respectiv senatorul ex-PNL, Dan Sabau (23 aparitii). Locul III in top este ocupat de deputatul PLD, Gabriel Sandu cu 17 aparitii. Pe de alta parte, el este mult mai vizibil in presa centrala datorita controversatului subiect legat de Platforma liberala.
Cel mai criticat parlamentar brailean in presa locala monitorizata este senatorul Dan Sabau, acesta fiind prezentat in mod critic de catre jurnalisti, spre deosebire de deputatul PD Horia Vasioiu care a beneficiat de cele mai multe atitudini pozitive. Acesta, impreuna cu senatorul Aurel Simionescu sint parlamentarii asociati cu cele mai multe teme ce tin de activitati parlamentare in teritoriu. La celalalt capat al clasamentului se afla Alin Teodorescu, deputat PSD si Daniela Buruiana, deputat PRM, clasati ca cel mai putin vizibili parlamentari de Braila. Desi nu prea si-a facut simtita prezenta in teritoriu, Buruiana a inregistrat insa destule aparitii in presa centrala, in perioada monitorizata.

Studiul IPP nu afecteaza parlamentarii

Cu toate ca nu par prea afectati de rezultatele studiului, parlamentarii braileni apreciaza ca este totusi un inceput in activitatea de monitorizare si responsabilizare a parlamentarilor. Astfel, deputatul PLD Gabriel Sandu recunoaste ca a fost prins pe picior gresit cel putin in ceea ce priveste prezenta la cabinet. "E adevarat ca nu am prea fost pe la cabinet, dar am avut de organizat un partid. Sper ca odata cu inceperea noului an parlamentar sa imi fac simtita prezenta asa cum trebuie. Eu sint bucuros ca s-a facut un astfel de studiu si ca se incearca responsabilizarea noastra". La rindul sau, deputatul democrat Horia Vasioiu ne-a declarat ca personal, a incercat sa isi faca cit mai bine treaba si rezultatul muncii sale s-a facut observat si in cadrul studiului: "Am facut exact ce am facut si in mandatul trecut. Nu stiu daca va mai fi inca un mandat, dar tin sa spun ca meseria asta de parlamentar nu este asa usoara cum pare. Este mult de munca si inca nu avem pirghiile legale sa realizam tot ceea ce alegatorii isi doresc. Eu sint mindru ca am fost bine apreciat de un institut atit de prestigios ca cel de Politici Publice si sper sa imi fac treaba mai departe la fel de implicat ca si pina acum". In ceea ce il priveste, deputatul PSD Mihai Tudose s-a aratat de parere ca desi studiul nu se axeaza pe aspectele cele mai importante ale vietii de parlamentar, macar este un inceput: "Multe dintre componentele studiului nu s-au referit la actvitatea de parlamentar ci la cea de politician sau persoana privata. Ori nu acesta era scopul, pentru ca sint lucruri diferite. Poate ar fi trebuit sa fim noi mai putin intrebati si presa mai mult, ca stie mai bine. Sau cei pe care ii reprezentam. Analiza trebuia facuta strict pe activitatea parlamentarului din Parlament si pe cea din teritoriu, dar tot ca parlamentar, nu ca politician. E o diferenta intre cele doua si studiul nu releva bine acest aspect. Dar e un inceput, e binevenit si trebuie sa incurajam si alte activitati din acestea, de monitorizare a parlamentarilor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro