Cele câteva luni petrecute ca student în Portugalia i-au schimbat viziunea despre viaţă, despre lume. Acum nu-i mai este teamă să meargă oriunde în lume, pentru că ştie că se poate descurca în orice situaţie. În primăvara anului 2008 conducerea facultăţii din Brăila, decanul Elena Enache, l-a încurajat să aplice pentru o bursă. După ce a trecut de selecţia la nivelul universităţii, a avut de ales între burse în Irlanda, Belgia, Polonia, Portugalia, Italia şi Franţa. A ales Portugalia pentru că nivelul de trai de acolo este mai apropiat de al nostru şi ştia că-şi poate permite. Cu 400 de euro pe lună reuşea să-şi achite chiria, 100 de euro, şi să mănânce, să-şi cumpere cele necesare pentru şcoală. Încă din primele zile a aflat că-i trebuie uniformă de bucătar, pentru că urma să facă practică în bucătăria restaurantului instituţiei. Până atunci nu gătise niciodată, însă a învăţat foarte repede să gătescă felurile tradiţionale portugheze. A fost o experienţă care i-a plăcut şi din care a învăţat multe.
Sistemul universitar portughez este puţin altfel. Profesorul vine la cursuri cu un stick, teoria se derulează pe slide-uri, iar studenţii nu-şi notează decât exemplele. Pentru că Silviu vorbea şi înţelegea mai greu portugheza, urmărea slide-urile şi vorbea în engleză. Profesorul rămânea după cursuri şi vorbea cu el tot în limba engleză ca să-i explice tot ceea ce nu a înţeles. Toate cursurile s-au finalizat cu proiecte, examene orale, testări. "Se pune accent pe munca în echipă. Niciun proiect nu-l făceai singur. Întotdeauna erau mai mulţi studenţi, de obicei patru, la un proiect. Cursurile începeau dimineaţa la 8.30 şi se terminau la 16.00, cu o pauză de o oră pentru masă. Un prânz costa 2,2 euro. Pentru examene studenţii îşi puteau lua cursurile de pe site-ul facultăţii. Fiecare student avea un număr de identificare şi profesorul dădea parola, pentru ca ei să poată accesa cursul lui. În fiecare joi făceam practică în bucătărie şi în restaurant. De fiecare dată pregăteam mâncăruri tradiţionale portugheze, specifice anumitor zone. Am învăţat să gătesc, să văd defectele de servire, să aranjez o masă aşa cum trebuie. Ca proiect am avut de realizat Turul gastronomic al României şi am prezentat istoria noastră, până la integrarea în Uniunea Europeană, şi am gătit, cu ajutorul colegilor portughezi, ciorbă de perişoare, ardei umpluţi şi clătite. A fost o experienţă foarte interesantă, din care am învăţat că dacă ai ceva bani, te poţi descurca oriunde în lume. Oamenii au fost foarte politicoşi, de treabă, m-am simţit foarte bine", a spus Silviu Slavu. Peste câteva luni îşi va lua licenţa, urmează masteratul şi angajarea. După această experienţă se gândeşte serios să abordeze domeniul turismului.