Mergi la conţinutul principal

Bursele vor ajunge la elevi în noiembrie

• până pe 20 octombrie ISJ-urile din țară vor trimite la minister lista cu elevii beneficiari, iar pe 15 noiembrie se vor face plățile • anul acesta școlar se vor acorda patru tipuri de burse: burse de excelență olimpică (între 700 și 350 lei), burse de merit (450 lei), burse sociale (300 lei) și burse tehnologice (300 lei)

 

Anul școlar 2023-2024 a venit cu o nouă Lege a Educației, iar printre cele mai mari noutăți se numără și criteriile și cuantumul burselor școlare. Încă din vară se discută despre acest subiect, dar abia la final de septembrie Ministerul Educației a oferit toate lămuririle cu privire la modul în care vor fi acordate. Banii vor ajunge la elevi însă abia în noiembrie, până pe 20 octombrie ISJ-urile din țară urmând să trimită la minister lista cu elevii beneficiari.

Potrivit noii metodologii și informărilor făcute de Ministerul Educației, iată ce burse vor primi elevii și cum se vor acorda:

 

Bursele de merit - 450 lei

De bursele de merit beneficiază elevii de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual. Acestea se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Potrivit metodologiei, acolo unde situația o impune, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50.

Bursa de merit se acordă și elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale; premianților (I, II sau III) la olimpiadele școlare județene; premianților (I) la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației; premianților (medalii de aur) la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.

În ceea ce privește bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a, acestea se vor acorda astfel:

- din luna septembrie pentru elevii care au obținut premii I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare sau premiul I la concursurile naționale școlare și extrașcolare recunoscute de minister sau premiu I;

- din luna ianuarie 2024, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs (în acest caz, bursele se plătesc începând cu luna februarie, inclusiv pentru luna ianuarie, până la finalul anului școlar).

La clasa a IX-a, pentru învățămâtul vocațional, bursele se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional. Potrivit Ministerului Educației, prin sintagma “media de admitere” se înțelege media finală de admitere, adică se vor lua în considerare și notele de la probele de aptitudini. Precizarea a fost făcută în contextul în care anul trecut, de exemplu, elevii de clasa a IX-a de la Liceul de Arte din Brăila nu au beneficiat de burse de merite pentru că media de admitere a fost interpretată ca media de la Evaluarea Națională.

 

Burse sociale - 300 lei

Beneficiari pot fi elevii de la toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal, inclusiv profesional și dual, a doua șansă (minori), inclusiv frecvență redusă. Bursele sociale au rolul de a susține participarea școlară a:

- elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie;

- elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv a celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială;

- elevilor din familii monoparentale;

- elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului;

- elevilor din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

Bursele sociale se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate.

 

Bursa de excelență olimpică I - între 750 și 3.000 lei

Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care îndeplinesc următoarele condiții:

- au obținut premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale;

- au obținut premiile I, II, III și mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

 

Bursa de excelență olimpică II - 700 lei

Recompensează elevii de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Bursele de excelență se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

 

Bursa tehnologică - 300 lei

Înlocuiește bursa profesională care se acorda conform HG nr. 1062/30.10.2012 și are scopul de a susține participarea și reușita școlară a elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional.

Bursele tehnologice se plătesc lunar, pe perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate.

Bursa tehnologică nu se acordă în primele trei luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent.

Elevii declarați repetenți la finalul unui an școlar nu beneficiază de bursa tehnologică pentru anul de studiu pe care îl repetă.

 

Alte informații importante

Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, respectiv o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior.

Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale.

Bursa socială și bursa tehnologică se pot cumula între ele și/sau cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit.

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație a unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale sau alte venituri obținute potrivit legii.

 

Plata burselor

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. Plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, se face, la data de 15 noiembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro