• aceasta este propunerea Ministerului Educației după ce elevi cu medii sub 5 au ajuns să beneficieze de aceste burse, măsura urmând să se aplice din anul școlar viitor • dacă se introduce acest prag, jumătate dintre elevii brăileni ar pierde aceste burse
Burse de merit doar pentru elevii care au medii peste 9,50! Aceasta este măsura pe care vrea s-o introducă Ministerul Educației din anul școlar viitor. Propunerea vine după valul de critici primit din partea profesorilor, părinților și copiilor, în contextul în care în prezent sunt circa 8.500 de elevi de clasa a IX-a cu medii sub 5 care primesc 450 lei/lună (valoarea bursei), printre care și 100 elevi din Brăila.
Dacă se va introduce acest prag al mediilor generale de peste 9,50, numărul elevilor care beneficiază de burse de merit s-ar reduce la jumătate. Spre exemplu, la nivelul județului Brăila, în luna octombrie 2023, beneficiau de burse de merit aproape 7.000 de elevi de gimnaziu și liceu, din care doar 47% aveau medii peste 9,50.
De asemenea, Ministerul Educației ia în calcul să introducă o nouă bursă, ce va fi acordă elevilor cu medii peste 7, condiția fiind să nu aibă absențe.
”Am văzut că există un procent redus, într-adevăr, de medii mici care primesc această bursă la clasa a IX-a exclusiv. Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ. Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie. Le vom scoate în dezbatere publică, separând, practic, ceea ce avem acum în categoria bursă de merit în două, rămânând pe bursa de merit doar cei care au peste 9.50, câți vor fi ei într-o clasă, împreună cu cei care iau premii la olimpiade, concursuri, concursuri sportive ș.a.m.d, plus încă o categorie, până la 30% din efectivul fiecărei clase, care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare pentru cei care sunt, așa cum spuneam, cei mai buni, prima treime din clasă, care au peste media 7 și nu au absențe. Aceasta este soluția pe care noi o vom propune. În funcție de contribuțiile din spațiul public, pentru că e normal să preluăm feedbackul, vom face schimbările legislative necesare, urmând ca următoarele dosare depuse, pentru că ele se aprobă anual, să fie realizate pe baza acestor modificări”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, citată de edupedu.ro.