Mergi la conţinutul principal

Bursa Locurilor de Muncă la Brăila: aglomeraţie mare, rezultate puţine

• evenimentul a avut loc vineri dimineaţă, la “Polivalentă”, angajatorii oferind peste 730 de joburi vacante • nu toate ofertele agenţilor economici au fost însă pe placul brăilenilor • la bursă şi-au căutat de muncă şi 22 de deţinuţi din Penitenciarul Brăila şi Penitenciarul Tichileşti

 

Interes crescut pentru “Bursa generală a locurilor de Muncă”! Evenimentul organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, vineri dimineaţa, la Sala Polivalentă “Danubius” din municipiu şi în oraşele Făurei şi Însurăţei, a reunit peste 750 de brăileni interesaţi de un job, mulţi fiind trecuţi de 40 ani.

Pentru această acţiune, agenţia a contactat peste 1100 angajatori, dintre care au participat la bursă 56 de agenţi economici cu peste 730 locuri de muncă vacante în mai multe domenii de activitate. De asemenea, la bursă au fost prezenţi şi reprezentanţii Centrului Militar Judeţean Braila - Biroul Informare Recrutare, care au expus oferta educaţională a Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2019, respectiv: ofiţer – 109 locuri; maistru militar – 846 locuri; subofiţer filiera directă – 360 locuri; subofiţer – 784 locuri. 

În vederea facilitării inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor de învăţământ, au participat la bursă elevi din anii terminali de la următoarele instituţii de învăţământ: Colegiul Tehnic «Costin D. Neniţescu», precum şi un grup de tineri din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila - Complexul de tip familial “Universul Copiilor.

 

Ofertele angajatorilor nu au atins aşteptările participanţilor

 

Redactorii “Obiectiv” au mers vineri dimineaţă la Sala Polivalentă şi au stat de vorbă cu mai mulţi brăileni veniţi să se intereseze de ofertele angajatorilor, majoritatea spunând că în Brăila sunt puţine oportunităţi la capitolul slujbe.

“Am lucrat în confecţii şi acum caut un alt loc de muncă. Nu mai vreau, e stresul prea mare şi m-am gândit să încerc altceva. Am găsit o ofertă la un angajator mare, acum să văd dacă mă vor şi chema la interviu. Oricum la nivel de Brăila mi se par puţine locurile de muncă, iar salariile sunt mici. În alte locuri e 2.000 lei salariul net, aici minimul pe economie, 1.200 lei şi programul încărcat, munceşti şi în weekenduri... Sunt dezamăgită de ce se întâmplă în oraş. Nu mai sunt fabrici, s-au închis, s-au dat afară oamenii...”, ne-a spus Mirela.

O altă brăileancă aflată în căutarea unui loc de muncă ne-a spus că opţiunile sunt puţine pentru femei.

“Sunt mai mult locuri pentru bărbaţi. Eu am lucrat menajeră la un supermarket o perioadă dar era departe de casă şi nu era ok pentru mine. Acum îmi caut altceva. Dar să fie mai bine plătit că nu vedeţi că toate sunt scumpe, avem datorii... Doar ăia din administraţie sau din Poliţie o duc bine. Am luat în calcul la un moment dat chiar să plec şi în afară”, ne-a mărturisit Mariana.

De ofertele de muncă s-au plâns însă şi bărbaţii. Spre exemplu, Marius ne-a spus că a găsit doar patru posturi pentru absolvenţii de studii superioare.

“Pentru mine ofertele sunt destul de proaste. Nu sunt decât patru locuri cu studii superioare şi alea care nu sunt pe meseria mea. În rest numai pentru studii medii sau sub 12 clase. «Brăila, acest frumos sat cu blocuri!» Asta e Brăila! Ăsta nu se poate numi oraş. Aici nu se întâmplă nimic! Ca în fiecare an, acelaşi locuri de muncă pe care nu le ocupă nimeni”, ne-a declarat acesta.

Cu toate acestea, unii brăileni au plecat încrezători de la bursă, mulţumiţi că au găsit un posibil job.

“Am găsit în şantier. Am lucrat sudor în irigaţii, tehnician de aprovizionare la CFR 20 de ani, apoi la arhivare şi acum sper să mă angajez pe post de lăcătuş nave”, ne-a spus Vasile.

Potrivit AJOFM Brăila, persoanele participante la bursă au primit materiale informative privind serviciile oferite de agenţie solicitanţilor de loc de muncă (pliante, broşuri, model CV EUROPASS). De asemenea, au fost amenajate spaţii în care persoanele interesate au primit informaţii şi sprijin din partea consilierilor agenţiei cu privire la completarea unui CV EUROPASS, a unei scrisori de intenţie, cursuri de formare profesională ce vor fi organizate de agenţie pentru şomeri, precum şi alte infomaţii privind domeniul nostru de activitate.

 

Deţinuţii şi-au căutat de muncă

 

La “Bursa generală a locurilor de muncă” organizată pe 12 aprilie, un număr de 12 deţinuţi din Penitenciarul Brăila şi 10 deţinuţi de la Penitenciarul Tichileşti au fost prezenţi la eveniment, în speranţa că-şi vor găsi un job pe care l-ar putea avea imediat ce vor termina de executat pedeapsa privativă de libertate. După cum ne-a transmis purtătorul de cuvânt al unităţii de detenţie, cms. şef Simona Kober, deţinuţii care au participat la această activitate sunt persoane aflate în ultima perioadă de executare a pedepsei, calificate sau necalificate, dar care posedă abilităţi practice într-o meserie. “Obţinerea unui loc de muncă după liberare reprezintă, deopotrivă, un pas extrem de important în procesul de reinserţie a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate dar încă dificil de realizat, devenind astfel o prioritate în cadrul demersurilor adresate persoanelor condamnate. Pregătirea pentru liberare presupune un efort conjugat al persoanei private de libertate şi al specialiştilor din penitenciar în scopul reintegrării în comunitate prin identificarea şi valorizarea tuturor resurselor şi posibilităţilor existente. Penitenciarul Brăila desfăşoară o arie largă de activităţi în scopul reintegrării socio – profesionale a deţinuţilor”, a mai spus sursa citată.

În comunicatul transmis de instituţie se mai arată că Penitenciarul Brăila a devenit o prezenţă constantă la activităţile organizate de AJOFM Brăila, urmărindu-se astfel sensibilizarea angajatorilor privind problematica socială a acestei categorii vulnerabile, precum şi oferirea unei oportunităţi pentru fiecare dintre participanţi de a deveni un potenţial angajat după punerea în libertate. Pentru acest eveniment desfăşurat în 82 locaţii din toată ţara şi-au anunţat participarea 2.365 agenţi economici, fiind oferite 32.918 locuri de muncă.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro