Mergi la conţinutul principal

Bunuri de 46 miliarde lei vechi ale familiei D.I Popescu - sub sechestru

Bunurile lui Dan Ioan Popescu si ale sotiei sale asupra carora instanta suprema a instituit sechestru, apreciind ca provenienta lor nu a putut fi justificata, au o valoare de peste 46 de miliarde de lei vechi, fiind vorba despre opt terenuri in orasul Azuga si de un apartament in Bucuresti.
Potrivit minutei Ordonantei nr.1 din 16 ianuarie 2006 a Comisiei Speciale de Cercetare a Averii persoanelor prevazute in articolul 21, alineatul 1 din Legea 115/1996, fostul ministru si sotia lui "nu justifica, in perioada 12 decembrie 2000 - 14 decembrie 2004, caracterul licit al unor bunuri in valoare de 46.029.123.730 ROL (lei vechi - n.r.)".
Bunurile asupra carora instanta a dispus instituirea sechestrului asigurator sint in numar de noua - opt terenuri in intravilanul orasului Azuga si un apartament in Bucuresti, lista lor fiind inclusa in minuta.
Astfel, sechestrul vizeaza un teren pe care se afla curti - constructii in suprafata de 490 de metri patrati, situat in intravilanul orasului Azuga (strada Girbovei, fara numar, lot 40), dobindit in baza contractului de vinzare-cumparare 2040 din 22 august 2001, autentificat de biroul notarial Margarit Musat din Cimpina.
Un alt teren mentionat in minuta are o suprafata de 500 de metri patrati si este situat tot in intravilanul orasului Azuga, fiind dobindit in baza contractului de vinzare-cumparare 1092 din 5 mai 2002, autentificat tot de biroul notarial Rodica Coliban, din Bucuresti.
Va fi instituit sechestru si asupra unui teren cu curti - constructii cu o suprafata de 801 metri patrati situat in intravilanul orasului Azuga (strada Prahovei nr.16), dobindit in baza contractului de vinzare-cumparare 2323 din 3 iulie 2002, autentificat de acelasi notar Margarit Musat, din Cimpina.
Alt teren asupra caruia instanta a dispus instituirea sechestrului are o suprafata totala de 1.669 de metri patrati (din care 978 de metri patrati de fineata si 691 de metri patrati de padure), situat in intravilanul orasului Azuga, dobindit in baza contractului de vinzare-cumparare 3498 din 24 octombrie 2002, autentificat tot de biroul notarial al lui Margarit Musat.
In aceeasi situatie este o fineata cu o suprafata de 493 de metri patrati, situata in intravilanul orasului Azuga (str.Girbovei, fara numar, lot 39), dobindit in baza contractului de vinzare-cumparare 3888 din 29 noiembrie 2002, autentificat de notarul Rodica Coliban.
Un alt teren are 502 metri patrati (523,67 metri patrati din masuratori cadastrale), este situat in orasul Azuga, tot pe strada Girbovei (lot 30), fiind dobindit in baza contractului de vinzare-cumparare 1879/2003. Va mai fi pus sub sechestru un teren de 475 metri patrati in intravilan, tot pe strada Girbovei din Azuga (lot 38), dobindit in baza contractului de vinzare-cumparare 1878/2003. Ambele terenuri au fost cumparate in 5 decembrie 2003, contractele mentionate fiind autentificate de biroul notarial Rodica Coliban din Capitala.
Pe lista mai apare un teren de 467 de metri patrati (523 de metri patrati din masuratori cadastrale), situat tot pe strada Girbovei din Azuga, obtinut prin contractul de vinzare-cumparare 713 din 28 aprilie 2004, autentificat de acelasi notar Rodica Coliban.
Totodata, instanta a dispus instituirea sechestrului asupra unui apartament situat in Bucuresti, pe strada Uruguay, dobindit in baza contractului de asociere civila nr.880 din 18 iunie 2003 incheiat intre Elena Popescu (sotia fostului ministru) si constructorul Dumitrescu Virgil Radu Ion.
Instanta a stabilit un onorariu definitiv de expertiza, in suma de 17.935 lei, din care s-a virat Biroului local de Expertize Judiciare Tehnice si Contabile de pe linga Tribunalul Bucuresti suma de 7.200 de lei, diferenta de 10.735 de lei urmind a fi virata catre Ministerul Justitiei.
Comisia speciala din cadrul instantei supreme a admis, luni, cererea procurorului general al Romaniei de verificare a averii lui Dan Ioan Popescu, constatind astfel ca fostul ministru si sotia lui nu pot justifica legalitatea modului in care au dobindit o serie de bunuri, in perioada 2000-2004.
Cazul urmeaza sa fie solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pina atunci urmind sa fie instituit sechestru asigurator asupra unora din cele 23 de bunuri obtinute de familie in perioada 12 decembrie 2000 - 14 decembrie 2004.
Verificarile in acest dosar au fost facute de comisia speciala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind controlul averilor demnitarilor, in urma unei solicitari a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos. Solicitarea adresata comisiei speciale a instantei supreme a survenit cererii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) care a reclamat, in cursul anului trecut, neconcordante aparute intre declaratiile de avere a 124 de demnitari, printre care si Dan Ioan Popescu.
Deputatul Dan Ioan Popescu va contesta decizia de luni a instantei supreme, avocatul Catalin Dancu criticind solutia data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Deputatul Dan Ioan Popescu a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca dosarul averii sale este "suta la suta politic", iar ca, la momentul sesizarii, singurele documente erau "copii dupa trei articole de presa", ceea ce i-ar fi permis sa opreasca actiunea din motive de procedura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro