Bune şi rele, în calea turiştilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bune şi rele, în calea turiştilor

• turiștii care au coborât, duminică, în portul Brăila, dintr-o navă sub pavilion elvețian, au făcut o plimbare prin zona centrală a orașului • au putut vedea aspecte plăcute dar și  lucruri care nu ne fac cinste

 

Nu intrăm în toate detaliile despre ce ar trebui şi cum are loc turismul în zona centrală a Brăilei. Vom puncta, însă, câteva din aspectele (unele plăcute, chiar de excepţie, dar şi altele dezolante) pe care le-au văzut duminică, 16 iunie, turiștii care au debarcat de pe o impozantă motonavă sub pavilion elveţian.   Intrăm în subiect cu observaţia că împotriva stării excepţionale la care s-a ajuns prin plecarea RER de la salubrizarea oraşului, printre priorităţi ar fi trebuit să fie înscrise pieţele, parcurile, faleza şi zona centrală, unde coşurile pline de gunoi au fost pete negre pe imaginea Brăilei, impietând îndeosebi aspectul plăcut al falezei, dar și strada pietonală Mihai Eminescu.

Cel mai probabil, străinii care au vizitat duminică oraşul au rămas plăcut surprinși de bulevardele Independenţei și Cuza, dar și de Piaţa Traian şi Piaţa Poligon. De pe Împăratul Traian a dispărut halda de gunoi aflată dincolo de gardul din beton de vizavi de impozantul sediu al Comandamentului Flotilei Fluviale. Ajuns în Piața Traian, te încântă Teatrul, Muzeul şi clădirile  de epocă nu de mult restaurate impecabil, arteziana din piaţă, grupul statuar, admiri şi ceasul-turn, chiar dacă acesta este în continuare nereabilitat și estompat de ditamai brazii care îi ”sabotează” aspectul monumental.

Pe strada Mihai Eminescu au apărut câteva terase cochete – dar, cu părere de rău -  trebuie să punctăm şi ceea ce nu trebuie să mai existe “la proastă vedere “, începând din port: gardul distrus în amonte de sediul flotilei şi mizeria din curtea primei centrale telefonice din oraş; resturile de vegetaţie şi nu numai, lăsate în urmă de cei de la Seroplant; vegetaţia sălbatică de lângă fostul CEC şi, ruşinea oraşului (!): hotelul Pescăruş, ajuns o ruină, cu tone de gunoi şi mizerie la parter, etajele prăbuşite şi gata oricând să facă implozie. În zonă, o terasă abandonată arată dezolant: cu mesele, scaunele şi umbrelele  lăsate vraişte. 

Alternând imaginile, în Piaţa Traian doar una din cele două cişmele ”funcţionează”, adică este plină cu apă, iar jetul de apă are abia de 2-3 cm; un lampadar stă avariat de furtunile de anul trecut. Pe partea pozitivă, fac o impresie plăcută jardinierele cu flori şi umbreluţele tricolore, însă casetele din jurul salcâmilor sunt pline de bălării, mohorul fiind mai repede crescător decât celelalte.

Mai departe, ocoleşti bălţile şi parodia de obstacole menite să nu te apropii de sediul abandonat al  Casei Corpului Didactic; ghizii turistici ocolesc (ştiu ei de ce) zona fostului magazin universal “Dunărea”, dar şi latura străzii Mihai Eminescu, cu dalele şi treptele ei distruse, cu magazine închise sau de închiriat.

Apoi, când să admiri renumitele fântâni arteziene de lângă “Casa Albă” şi spre faleză, constaţi că, în plină caniculă, ele sunt oprite. Dar sunt pornite spre seară...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro