Mergi la conţinutul principal

(+) Buna Vestire (Blagoveştenia - dezlegare la peşte)

În fiecare an, pe 25 martie, creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc Buna Vestire, prima sărbătoare din an închinată Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub denumirea populară de “Blagoveştenia” (termenul slav corespunzător celui de “Buna Vestire”). Buna Vestire este praznicul statornicit întru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Mesia (Luca I, 26-38). Sărbătoarea a fost aşezată cu nouă luni înainte de Naşterea cu trup a Domnului, sau Crăciunul, care se ţine pe 25 decembrie.

Data acestei sfinte sărbători a variat la început: unii creştini o prăznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alţii pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Naşterii Domnului (secolul al V-lea). Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Începând cu secolul al IX-lea, sărbătoarea a fost prăznuită pe 25 martie în toată lumea catolică.

La armeni, Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu sărbătoarea Naşterii Domnului, pe care ei o celebrează an de an, la 6 ianuarie.

“Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac. Fiul Lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face şi Gavriil harul îl binevesteşte. Pentru aceasta, şi noi împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i cântam: Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!” (Troparul Bunei Vestiri)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro