Bullying-ul, un fenomen periculos printre copii. Poliţiştii vin cu sfaturi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bullying-ul, un fenomen periculos printre copii. Poliţiştii vin cu sfaturi

săptămâna aceasta, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au întâlnit cu elevii din mediul rural, oferindu-le informaţii şi recomandări pentru prevenirea discriminării şi a bullying-ului • copiii au înţeles că bullying-ul este un comportament agresiv intenţionat şi că se poate manifesta direct, prin agresiuni fizice • elevii au fost sfătuiţi să evite comportamentele violente

 

Acţiuni pentru prevenirea “Bullying-ului”. Elevii din mediul rural au avut parte de întâlniri cu poliţiştii şi au discutat despre acest fenomen care presupune un comportament agresiv intenţionat şi îi poate afecta extrem de mult pe tineri. Elevii au fost sfătuiţi să evite comportamentele agresive şi să stea la distanţă de anumite grupuri care acţionează în mod violent, pentru a-şi atinge anumite scopuri. Sfaturile poliţiştilor i-au făcut pe elevi să înţeleagă cum trebuie să se comporte pentru a avea parte de o adolescenţă liniştită.

Activităţile poliţiştilor se înscriu în cadrul Programului judeţean de prevenire a victimizării minorilor, implementat la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila în acest an, al Campaniei naţionale de prevenire a criminalităţii în mediul rural “împreună pentru o comunitate mai sigură!”, iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu OMV Petrom S.A., precum şi în Proiectul “Fără discriminare!”, iniţiat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi implementat în anul 2019.

Specialiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au discutat cu elevii despre noţiunea de bullying şi despre manifestările care intră în definirea acestui comportament. Copiii au înţeles că bullying-ul este un comportament agresiv intenţionat, menit să provoace disconfort sau durere, că se poate manifesta direct, prin agresiuni fizice (blocarea, înghesuirea victimei, piedica, lovirea cu piciorul, cu obiecte dure, scuiparea) sau verbale (tachinare, ameninţări, farse) ori indirect, prin atribuirea de porecle, răspândirea de zvonuri, caricaturi care conduc la excluderea socială sau la stricarea reputaţiei. Asociat bullying-ului, poliţiştii au discutat cu elevii despre cyberbullying, exprimat prin mesaje insultătoare la telefon sau în mediul virtual. Elevii au fost avertizaţi cu privire la faptul că agresorii online pot divulga date reale cu caracter personal, despre victimele lor, pe site-uri şi forumuri sau pot publica materiale în numele acestora pentru a le defăima şi/sau ridiculiza. Unii agresori pot trimite şi e-mail-uri de ameninţare şi hărţuire, în timp ce alţii pot publica bârfe şi instiga la comportamente răutăcioase împotriva celor pe care îi vizează”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă al inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Poliţiştii au realizat cu aceştia exerciţiul „fulgilor de nea” şi au prezentat filme tematice.

Poliţiştii brăileni reamintesc copiilor cum să reacţioneze pentru a preveni situaţiile de bullying:

-evită cuvintele jignitoare şi nu încerca să te răzbuni;

- alege să nu răspunzi provocărilor pentru a evita un conflict mai mare;

- arată-i agresorului că nu ţi-e frică de el;

- nu schimba modul în care te îmbraci pentru a plăcea altora, ci convinge-i că aşa te simţi tu bine. Personalitatea ta e mai importantă decât hainele;

- nu te purta aşa cum îţi cer alţii, nu face lucruri rele doar ca să fii acceptat întru-un grup;

- analizează comportamentul celor din preajma ta şi nu-ţi petrece timpul cu cei violenţi;

- poartă-te respectuos cu toată lumea; comunică politicos şi prezintă-ţi părerile cu calm.

Poliţiştii le recomandă celor aflaţi în situaţii de bullying să nu riposteze faţă de persoanele cu un comportament inadecvat şi să ceară ajutorul unui profesor sau părinte, pentru rezolvarea paşnică a situaţiei. 

Activităţile pentru prevenirea discriminării şi a bullying-ului vor continua săptămâna viitoare în mediul rural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro