• consilierii municipali au dezbătut, vineri, acest subiect în cadrul şedinţei ordinare a CLM Brăila • cel care a ridicat problema a fost consilierul municipal independent Lucian Căprariu, care a cerut lămuriri privind faptul că nu se dau avize pentru subtraversări ale cablurilor pe distanţe scurte • discuţia a ajuns în cele din urmă la deţinătorii de reţele aeriene, iar viceprimarul Alexandru Jantea a explicat că în ciuda încercărilor municipalităţii de a-i convinge să îşi îngroape cablurile de pe stâlpi, aceştia evită cu orice ocazie, din pricina costurilor
Problema cablurilor care atârnă pe stâlpii din oraş este departe de a-şi găsi rezolvarea într-un viitor apropiat. Cel puţin asta a reliefat o dezbatere publică purtată vineri, 31 ianuarie, de consilierii municipali în cadrul şedinţei ordinare a CLM Brăila. Pe scurt, consilierii au avut pe ordinea de zi un proiect privind completarea anexei unei hotărâri din 2015, referitoare la acordarea de drepturi Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Brăila, pentru a executa lucrări subterane pe anumite trasee din Municipiu. Foarte pe scurt, proiectul aflat la mapă a făcut referire la acordarea dreptului de intervenţie a “Electrica” în trei locuri noi, pentru racordări la reţea: Strada Mihai Bravu, nr. 155 - 155 bis; Strada Viitorului nr. 49 (ambele la solicitarea unor proprietari de locuinţe) şi Calea Călăraşilor nr. 51, bl. 105 (spaţiu comercial).
Subiectul a stârnit însă polemici în rândul consilierilor, ajungându-se la discuţii despre problema cablurilor care atârnă pe stâlpi în tot oraşul, în loc să fie introduse în subteran, aşa cum se întâmplă în oraşele din ţările civilizate. Cel care a ridicat problema a fost consilierul municipal independent Lucian Căprariu, care a dorit să sublinieze că a primit sesizări din partea cetăţenilor cum că municipalitatea a refuzat să dea avize pentru soluţii de subtraversare pe distanţe scurte.
“Am înţeles că nu se dau sau că se dau nişte soluţii care ar duce la apariţia altor 100 de stâlpi pe an, în apropierea celor existenţi, deoarece nu se dau soluţii de subtraversare pe distanţe scurte. «Electrica» oferă soluţia de la aerian la aerian. Nu ştiu dacă fac o confuzie, dar înţeleg că sunt probleme în sensul acesta şi am aici şi o adresă de refuzare din partea Primăriei”, a declarat Căprariu.
De ce nu se poate
Viceprimarul Alexandru Jantea a fost cel care i-a răspuns consilierului, precizând că vina este a celor de la “Electrica” în aceste situaţii, deoarece soluţiile oferite nu pot fi acceptate, deoarece pot provoca situaţii problematice pe viitor.
“Soluţia de efectuare a branşamentului o dă operatorul de utilităţi. Primăria avizează sau nu soluţiile pe care le propune respectivul operator. Dumneavoastră vă referiţi acum la «Electrica». Dumnealor au, aşa cum ştim cu toţii, reţeau de transport curent, în mare parte aerian, şi au venit cu o soluţie ca din stâlp să poziţioneze la nivel de 30 - 40 cm de la sol o cutie, să spargă trotuarul, să facă un şanţ deschis - nu subtraversare -, după care bucata respectivă să fie în sol, urmând ca la momentul când ajunge la proprietate să existe din nou aerian. Legislaţia ne spune că deasupra ţevii de gaz nu poate exista o altă reţea, în special cea de curent. Branşamente de gaz sunt subterane, aşa cum ştim toţi. În momentul în care dumnealor au propus o soluţie de a trece cu un cablu de curent deasupra ţevii de gaz, este evident că nu avem cum să dăm un aviz favorabil, întrucât, în condiţiile în care există o scăpare de gaz care intră în contact cu un cablu de curent viu, atunci bubuim toţi. Dacă ar fi propus ca întreaga reţea de transport curent să fie în subteran, într-un canal special, protejat, ca să poată exista subteran şi branşamentul de la proprietate, aşa cum au cei de la gaze, spre exemplu, nu am fi avut niciun fel de problemă. Dar dintr-un branşament aerian să mergem într-unul subteran, pentru ca apoi să reieşim într-un branşament aerian, iar partea subterană să fie deasupra branşamentului de gaze... eu cred că nu are logică”, a declarat Jantea.
Viceprimarul a precizat că s-au purtat discuţii cu reprezentanţii “Electrica” în care li s-a cerut să vină cu un plan de modernizare a infrastructurii, iar aceştia se află în situaţia de a încerca să găsească finanţare. Jantea a dorit să puncteze că nimeni nu doreşte să mai existe cabluri atârnate pe stâlpi, dar problema este complicată pentru că nu ţine de administraţie, ci de operatori privaţi.
Viceprimarul a mai precizat că există o comisie unică prin intermediul căreia se dau acordurile pentru executarea lucrărilor de construire sau branşament unde Electrica a fost invitată, însă până în prezent reprezentanţii acestei societăţi nu s-ar fi arătat doritori.
Cum Căprariu a insistat pe ideea realizării unei reţele metropolitane, astfel încât toate cablurile să ajungă în subteran, viceprimarul a dat din nou vina pe operatorii privaţi.
“Discuţii cu privire la aceste aspecte au fost purtate cu toţi cei care deţin reţele aeriene. Implică nişte costuri. Aşa cum ştim, pe tronsonul Calea Călăraşilor sau pe tronsonul Dorobanţilor există această posibilitate de a trece cablurile în subteran. Nimeni nu s-a arătat interesat, deşi am avut multe discuţii cu ei. Implică nişte costuri pe care nu doresc să le suporte. Vorbim de operatori privaţi”, a conchis Jantea, cu precizarea că nici soluţia constrângerii operatorilor nu ar da rezultate, deoarece alţi primari au încercat asta şi s-au trezit cu dosare penale.
În cele din urmă, proiectul privind cele trei racordări a fost aprobat în unanimitate.