Potrivit raportului intitulat "Depozite Periculoase: Probleme umanitare grave pe care le reprezinta depozitele vechi si prost intretinute din lume", incidentul de la Celopecene si unul similar din Uzbekistan sint cele mai recente dintr-o serie de accidente petrecute in mai multi ani si care s-au intensificat de la sfirsitul Razboiului Rece in depozitele de munitie, vechi, nesigure, prost intretinute si nesupravegheate in mod adecvat.
Departamentul de Stat american arata ca aceste depozite ar putea provoca anual mai multe victime decit minele de teren si alte dispozitive explozibile ramase din perioada razboaielor.
Raportul face o enumerare a tuturor accidentelor inregistrate la depozitele de munitie din 1995, Bulgaria fiind singurul stat membru NATO si UE de pe aceasta lista, alaturi de foarte multe state din lumea a treia si foste state sovietice. Printre acestea se numara Albania, Ucraina, Columbia, Uzbekistan, Siria, Republica Democratica Congo, Sudan, Serbia, Afghanistan, Rusia, Ecuador, Peru, Mozambic, Thailanda, Nigeria, India, Kazahstan, Vietnam, Guineea, Brazilia, Yemen, Irak.
Potrivit raportului, dupa exploziile de la Celopecene administratia americana s-a oferit sa ajute Bulgaria la securizarea acestei zone periculoase, propunere care a fost acceptata de Guvernul bulgar.