Mergi la conţinutul principal

Bulgaria cere Uniunii Europene să renunţe la Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a cerut Uniunii Europene să renunţe la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), instrument utilizat de Comisia Europeană pentru monitorizarea României şi Bulgariei. Potrivit Mediafax, Daniel Mitov a cerut Bruxellesului să anuleze Mecanismul de Cooperare şi Verificare, introdus în 2007, în momentul aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.
În cursul unei întrevederi pe care a avut-o cu ambasadorul României la Sofia, Anton Păcureţu, şeful diplomaţiei bulgare a pledat ca cele două ţări să manifeste o atitudine de "sprijin reciproc", în scopul facilitării admiterii în Spaţiul UE de liberă circulaţie (Schengen).
Săptămâna trecută, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva avertiza că România şi Bulgaria ar putea fi evaluate separat de către Uniunea Europeană şi că România ar putea adera la Schengen mai devreme.
Daniel Mitov şi ambasadorul român au fost de acord că Bucureştiul şi Sofia trebuie să intensifice cooperarea în regiunea Dunării, discutând şi despre proiectul unui coridor de gaz care ar integra reţelele din Bulgaria, România şi Grecia.
Apelul ministrului vine la două zile după ce Bruce Berton, adjunctul şefului de misiune la ambasada Statelor Unite în Sofia, a declarat că, în Bulgaria, corupţia a atins un nivel de criză şi afectează toţi cetăţenii. "Corupţia este o problemă la nivel mondial, care afectează inclusiv Statele Unite, aşa cum ne arată multe titluri din presă. Din nefericire, mă tem că în Bulgaria corupţia a atins un nivel critic care are impact negativ asupra vieţii fiecărui cetăţean", a spus el. "Este nevoie de voinţă politică şi capacitate profesională pentru a implementa toate iniţiativele şi reformele anticorupţie", a subliniat diplomatul american.

Dovada

Corupţia a atins, în 2014, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în Bulgaria, fenomenul având ramificaţii la cel mai înalt nivel politic, conform unui raport realizat de Centrul de Studii Democratice (CSD).
Aproximativ 40% dintre bulgarii intervievaţi afirmă că li s-a cerut să dea mită anul acesta, iar 29,3% au oferit mită. "Faptul că majoritatea bulgarilor se opun corupţiei dar mulţi au fost nevoiţi să dea mită evidenţiază o problemă structurală", este concluzia CED.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro