Mergi la conţinutul principal

Bulevardul Independenţei, transformat în «Bulevardul Artelor Vizuale»

Cei şapte artişti participanţi la Simpozionul Internaţional de Sculptură "Nicăpetre" avansează pe zi ce trece cu lucrările lor. Marţi, după ce a vizitat curtea fostului liceu de chimie, care găzduieşte atelierul sculptorilor, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, s-a declarat încântat de ceea ce a văzut.
"Este un lucru foarte frumos. Oamenii aceia au muncit mult şi, din nişte cataroaie cosmice de 2-3 metri cubi, au ieşit câteva statui care vor spori farmecul Brăilei. Deja s-au închegat «arca», «pescarul», «barca», «visul pescarului», «Brăila apelor», «peştele cel mare» - «The Fish» cum îl numeşte domnul din Ucraina. Mai sunt doar patru zile", ne-a declarat preşedintele CJ. Tot acesta a dezvăluit o informaţie în premieră, care s-ar putea să fie pe placul multor brăileni sau cel puţin să provoace o vie dezbatere în spaţiul public. Astfel, Viorel Mortu ne-a vorbit despre posibilitatea ca toate cele şapte statui realizate în cadrul simpozionului să fie expuse pe bulevardul Independenţei. Iniţial, s-a spus că o parte vor fi puse pe bulevard, iar restul vor ajunge în alte locaţii, cum ar fi părculeţul din zona interesecţiei străzii Griviţei cu Calea Galaţi sau intrarea în Parcul Monument.
"Ieri l-am convins pe domnul primar ca toate cele cinci ediţii ale Simpozionului Nicăpetre să populeze cu statui bulevardul Independenţei, care să se numească «Bulevardul Artelor Vizuale». Vorbim de cinci ediţii, cu tot atâtea teme: prima «Mitul pescarului ca întemeietor al Brăilei», la anul «Chira Chiralina», apoi «Pasărea Phoenix», pentru că Brăila a fost de şapte ori arsă şi mereu a renăscut. Sunt teme aproape filosofice din istoria Brăilei", a declarat Viorel Mortu, subliniind că încă se lucrează la alte două teme pentru cea de-a patra şi a cincea ediţie ale simpozionului. Tot acesta a mai spus că "Bulevardul Artelor Vizuale" la Brăila e o noutate absolută. "Să avem un bulevard plantat cu statui care să ilustreze istoria oraşului este ceva deosebit. Când s-a vorbit de trei locaţii, a fost o gândire iniţială. Acum s-a regândit totul. Toate statuile create în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură «Nicăpetre» îşi vor avea locul pe bulevard. Va fi un proiect amplu şi vom cunoaşte exact locul unde vor fi amplasate statuile", a conchis Mortu, care a ţinut să precizeze, totuşi, că încă nu s-a luat o hotărâre definitivă în acest sens, la nivel de administraţie locală.
Acelaşi lucru ni l-a spus şi primarul Aurel Simionescu. Acesta a declarat că, într-adevăr, a avut o discuţie cu preşedintele interimar Viorel Mortu, pe tema amplasării statuilor pe bulevardul Independenţei şi că, în principiu, este de acord. "Lucrurile nu pot fi stabilite doar aşa, în cadrul unei discuţii. Trebuie ca propunerea să fie supusă aprobării Consiliului Local Municipal şi, în ultimă instanţă, pentru că aceste statui sunt obiecte de for public, locaţia trebuie să fie acceptată şi de Comisa Naţională pentru Monumente de For Public", ne-a precizat primarul. Acesta spune că mai sunt încă discuţii şi despre felul cum vor fi amplasate statuile: pe mijlocul bulevardului sau pe lateral, pe lângă alei.

Cale lungă până la expunerea finală

Cert este că, deşi sâmbătă, 12 septembrie, statuile vor fi gata, amplasarea lor pe poziţie va mai dura câteva săptămâni, cel puţin. Asta pentru că, după ce se va stabili definitiv locaţia unde vor fi expuse operele de artă, va mai trebui ca pentru toate statuile, care cântăresc câteva tone fiecare, să se facă fundaţii solide.
Preşedintele interimar Viorel Mortu insistă pe ideea lui, spunând că bulevardul Independenţei ar avea o cu totul anvergură culturală dacă va găzdui toate statuile realizate în cadrul celor cinci ediţii preconizate ale Simpozionului Internaţional de Sculptură "Nicăpetre". "Bulevardul Independenţei are o lăţime comparabilă cu Champs-Élysées din Paris. Iar un bulevard care va avea 35 de statui, categoric este unul cu altă poveste decât cea iniţială", ne-a spus Mortu, care a dezvăluit, tot în premieră, planurile luate în calcul de autorităţile locale în legătură cu celălalt mare bulevard al municipiului, Al.I. Cuza. "De anul viitor sau chiar din iarna aceasta, putem începe şi un proiect legat de bulevardul A.I. Cuza, care a fost zidul oraşului cândva. Acolo vom avea structuri care să ilustreze meterezele, zidul, săpături în piatră, sticlă prin care se vor vedea rădăcinile de cărămidă ale zidului Brăilei. Deja suntem într-o gândire prin care recuperăm istoria oraşului. Blocuri sunt peste tot. Ei şi? Mai trebuie ceva!", ne-a spus, cu sclipiri visătoare în ochi, omul de cultură Viorel Mortu, preşedintele interimar al CJ Brăila.
Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală "Nicăpetre" a debutat pe 24 august şi se va finaliza pe 12 septembrie. Atelierul este găzduit de Colegiul Tehnic "C.C. Neniţescu" (fostul liceu de chimie). Ideea organizării simpozionului îi aparţine consilierului judeţean independent Marian Căpăţână. În total, 54 de proiecte au fost trimise la Brăila, de sculptori din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Elveţia, Georgia, Grecia, India, Italia, Macedonia, Moldova, Peru, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. În cele din urmă, juriul a selectat şapte proiecte, aparţinând artiştilor Dinu Câmpeanu, Ana Maria Negară, Eugen Petri, Carmen Tepşan - din România, Krasimir Toshev Mitov din Bulgaria, Andrey Mitevski, Macedonia, şi Serhii Sbitniev, din Ucraina. Tema generală a simpozionului: mitul pescarului şi al Dunării.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro