Bujor Macrin, doi ani de dor cernit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bujor Macrin, doi ani de dor cernit

Se împlinesc doi ani de când teatrul brăilean este mai sărac. Actorul, regizorul şi profesorul Bujor Macrin a decedat pe 28 martie 2013. Dispariţia lui a însemnat un gol imens în trupa Teatrului "Maria Filotti", dar şi în spaţiul artistic românesc.
Bujor Macrin s-a născut pe 13 mai 1942 şi a absolvit în 1966 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti. Timp de aproape 45 de ani a îmbogăţit scena teatrului brăilean cu personaje legendare ca: Unchiul Vanea în "Tarara -Bumbia" de A.P. Cehov, Stavru în "Chira Chiralina", după Panait Istrati, Jupân Dumitrache în "O noapte furtunoasa" de I.L. Caragiale, Marchizul de Sade în "Madame de Sade" de Yukio Mishima, George în "Cui i-e frica de Virginia Woolf" de Edward Albee, Piotr Sorin în "Pescăruşul" de A.P. Cehov.
În cariera sa a jucat şi în numeroase filme precum: "Cei care plătesc cu viaţa" -1988, în regia lui Şerban Marinescu, "A unsprezecea poruncă" - 1990, în regia lui Mircea Daneliuc, "Cel mai iubit dintre pământeni" - 1992, regia Şerban Marinescu, "Această lehamite" - 2003, regia Mircea Daneliuc, şi "Legiunea străină" - 2006, regia Mircea Daneliuc. De asemenea, a semnat regia mai multor spectacole, între care se numără: "Vaniuşa cel viteaz", adaptare după un basm rusesc, "Feriţi-vă de femeile măritate" de Eugene Labiche, "Împărăţia soarelui" de Ion Bălăn, "Hangiţa" de Carlo Goldoni, "Acul cumetrei Gurton" de W.Stevenson, "Profesorul îndrăgostit" de Hermann Bahr.
Lui i se datorează mare parte din renaşterea teatrului brăilean după 1990, pentru că a îndrumat în această dificilă carieră, oficial sau informal, mulţi dintre actorii cu care "Maria Filotti" acum se mândreşte.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro