• AJFP Brăila anunță contribuabilii că amenzile contravenționale pentru domeniile fiscal, contabil și financiar nu mai beneficiază de reducerea la jumătate dacă sunt achitate în 15 zile • urmează un șir întreg de posibile „abateri”, care ar intra în această categorie „neagră”
Într-un comunicat remis presei, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila (AJFP) informează contribuabilii cu privire la eliminarea facilității plății amenzilor la jumătate din sumă, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar. Redăm mai jos explicațiile:
„Legea nr. 296 /2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung prevede la articolul LVIII că, prin derogare de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contravențiilor, și ale Legii nr. 203/ 2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, contravenienții sancționați în baza Legii contabilității nr. 82/ 1991, ale Legii nr. 70/ 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/ 1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, ale Legii nr. 207/ 2015 privind Codul de procedură fiscală, a Legii nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/ 2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”.
Cu alte cuvinte, este limpede că statul are nevoie de bani și nu mai știe de unde să-i scoată.