Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, a promis că va acorda sprijin financiar spitalului, însă trebuie ca managerul actual să facă "curăţenie" în echipa cu care lucrează. "M-am războit ani de zile cu domnul Mihăilescu (n.r. Ştefan Mihăilescu, fostul manager) şi n-am avut niciun rezultat, tocmai din cauză că era ţinut în braţe de nu ştiu cine, iar indicatorii şi indicii îi croia acest specialist Bunea, (n.r. Marian Bunea, directorul financiar contabil) după dorinţele domnului Mihăilescu. Trebuie să punem cifrele corecte şi reale. Noi suntem alături de dumneavoastră şi v-am spus că vom face şi un plasament în ceea ce priveşte cazarmamentul la Spitalul Judeţean. Am făcut anul trecut, de aproape 11 miliarde la Obstetrică Ginecologie, anul acesta o să facem la dumneavoastră. O să schimbăm lifturile, cele care mai sunt. Dar acolo trebuie făcută curăţenie, iar pentru asta trebuie să vă strângeţi oamenii în jurul dumneavoastră. Şi sunt nişte semnale bune că oamenii au început să înţeleagă că aţi venit să faceţi treabă la Brăila. Sperăm să nu avem flagranturi şi în lumea medicală, aveţi grijă, cel puţin să-i prelucraţi din punctul acesta de vedere. Suntem pe un drum bun, asta nu înseamnă că am rezolvat problemele sănătăţii în Brăila. Am spus de o mie de ori, sunt cel care susţine separarea statului de privat: ori lucrezi la stat, ori la privat. Am apreciat că sunteţi bine intenţionată şi vă asigur de sprijinul nostru, atât timp cât respectaţi legea şi acţionaţi în interesul celor mulţi şi al spitalului pentru a lua pe indicatorii de la Casa de Asigurări de Sănătate cât mai mulţi bani. Putem să ne ducem la o creştere a veniturilor de 250-300 miliarde pe an, care ar rezolva integral problema finanţării Spitalului Judeţean. La asta concură şi investiţiile care se fac la acest spital, de peste 20 milioane de euro", a declarat Gheorghe Bunea Stancu.
Managerul interimar a apreciat că spitalul are personal de calitate, care însă nu a fost plătit în conformitate cu prevederile legale. "Am descoperit oameni de calitate în spital, care s-au alăturat acestui mod de lucru şi îmi pare rău că nu pot să-i ajut cu nimic din ceea ce înseamnă financiar: ore suplimentare, bonuri de masă. Nu şi-au primit nici salariile de fidelitate, al 13-lea salariu", a spus Rodica Sin.
Construcţie de 9,5 miliarde lei, făcută cu banii de asigurări
Conform raportului de activitate, pentru perioada ianuarie- iunie 2009, la Spitalul Judeţean Brăila, la un buget de venituri şi cheltuieli finanţat de peste 360 miliarde lei, s-au angajat cheltuieli de 480 miliarde lei, ceea ce reprezintă un deficit de aproape 120 miliarde lei. Asta numai în primul semestru al anului. În cursul anului 2008, se menţionează că la un buget de venituri şi cheltuieli de peste 700 miliarde lei, s-au angajat cheltuieli în sumă de 910 miliarde, însemnând un deficit de peste 200 miliarde lei. În ceea ce priveşte situaţia economică pe anul 2009, s-au înregistrat furnizori neachitaţi de peste 210 miliarde lei, din care cu termen depăşit peste 150 miliarde lei şi numai 60 miliarde lei în termen. "Am reuşit să plătim 20 miliarde la furnizori din 2008, plată executată cronologic. Deja au început furnizorii de medicamente şi materiale sanitare să vină către spital", a precizat Rodica Sin. Contribuţiile nevirate la bugetul de stat, pentru lunile aprilie, mai, iunie, iulie sunt în sumă de aproape 80 miliarde lei. În prima decadă a lunii august s-au virat cotele aferente lunii iulie şi impozitele nevirate anterior, astfel încât obligaţia de plată la bugetul de stat s-a redus la 50 miliarde lei. Penalităţile aferente acestor debite sunt în sumă de peste 3 miliarde lei, calculate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice. "Voi contura o strategie pentru perioada următoare a anului, dar este greu de făcut, deoarece am depistat datorii foarte mari la bugetul de stat, vorbesc de 80 de miliarde. Mă refer la CAS, impozit şi şomaj, nu mă refer la datoriile furnizorilor de medicamente. Am găsit bonuri de masă neachitate de 5,5 miliarde, ceea ce înseamnă tot obligaţii la bugetul de stat. Am mai plătit 30 miliarde la buget, dar au mai rămas 50 miliarde", a precizat managerul interimar. Conform raportului prezentat, cheltuielile nejustificate s-au concretizat în obiectivul numit "Reabilitarea şi modernizarea cabinetelor din ambulatoriu - Corp B", obiectiv nerealizat, dar pe care instituţia a cheltuit 9,5 miliarde lei, din veniturile secţiilor, din fondurile de asigurări sociale. Există trei contracte, două reprezentând manoperă în valoare de 5,5 miliarde lei, iar unul de materiale de construcţii, în valoare de 4 miliarde lei. Pentru aceste elemente financiare, managerul interimar va solicita organelor competente verificare de specialitate. "Am găsit un contract de construcţii pe care nu-l pot numi contract de construcţie, de 9,5 miliarde. Sunt două contracte de manoperă şi un contract de achiziţii materiale, plătite din banii de asigurări, care nu au fost prevăzuţi în veniturile proprii ale spitalului", a declarat Rodica Sin.