Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot.
Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Traian Băsescu: Premierul nu a înţeles ce am discutat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a urmărit declaraţia premierului de după întâlnirea de la Cotroceni, precizând că Victor Ponta nu a înţeles, de fapt, că la întâlnirea cu şeful statului nu s-a discutat despre buget, ci despre acciza la carburant.
„Am fost de acord cu o întâlnire cu Victor Ponta în speranţa că putem discuta despre creşterea accizei pe combustibil, pe care o consider extrem de dăunătoare. Vor fi afectaţi în mod puternic cei cu veniturile mai mici, vor fi creşteri la preţul alimentelor, la cele de transport. Va fi o creştere cu 8 la sută a preţului. Urmărind declaraţia premierului de după întâlnire, am ajuns la concluzia că Ponta nu a înţeles ce am discutat. El a înţeles că am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciză", a declarat Băsescu.
„De ce insist să se facă tăierile de la domnul Dragnea? Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi mobilizării primarilor, cărora să li se acorde sume de bani încă de la începutul anului, pentru a fi mobilizaţi pentru alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Se pare că mulţi primari numai aşa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat, altfel nu cântă la alegeri. Punctul de vedere al premierului a rămas inflexibil, a susţinut că introduce această acciză, această taxă suplimentară la combustibil. Sigur, şi eu l-am informat că îmi voi susţine punctul de vedere prin mijloacele constituţionale, legale, adică voi întoarce bugetul la Parlament, făcând propuneri precise de unde să se taie bani, în aşa fel încât să rămânem în deficitul stabilit cu instituţiile internaţionale şi să nu mărim fiscalitatea pe combustibil, pe energie.
Acuzaţii reciproce
La rândul său, Ponta l-a acuzat pe Băsescu de inflexibilitate. "Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului. "Poziţia preşedintelui a fost extrem de inflexibilă", a spus Ponta.
Premierul a precizat că acordul de colaborare instituţională cu şeful statului rămâne suspendat.
"Nu se ocupă preşedintele ţării - şi ăsta e un lucru pe care l-am reiterat şi cu care preşedintele, culmea, a şi fost de acord - politica fiscal-bugetară e responsabilitatea Guvernului şi, evident, a Parlamentului, care acceptă sau nu bugetul (...) Aici la buget lucrurile sunt foarte clare, ori noi, ori el. Nu poate el să ne facă bugetul nouă, pe voturile noastre şi pe programul nostru politic", a mai afirmat Ponta.
Întrebat care vor fi următorii paşi, Ponta a răspuns: "Parlamentul urmează să dea votul asupra Bugetului, se trimite la preşedinte, preşedintele m-a asigurat că îl retrimite, deci dânsul nu e de acord de principiu. Îl votăm încă o dată, îl trimitem preşedintelui".
Ponta a spus că Băsescu i-a transmis că va contesta bugetul şi la Curtea Constituţională.
"Probabil că îl va contesta şi la Curtea Constituţională, deşi l-am întrebat pe preşedinte «Credeţi că puteţi contesta la Curte o acciză?», «Nu - zice - asta nu, dar găsim altceva», «Bine, e în regulă, contestaţi şi la Curtea Constituţională». şi, după ce se contestă şi la Curtea Constituţională, după aceea va trebui să-l promulge", a spus Ponta.